Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Öğrenmenin 3 Özel Taktiği

Etkili Öğrenmenin 3 Özel Taktiği
etkili_ogrenme

Bir okuldan mezun olabiliriz, şu an hala okuyor olabiliriz, üst düzey bir yönetici dahi olabiliriz fakat öğrenmenin sona erdiğini hiçbir zaman söyleyemeyiz. Yeni işler, yeni roller, yeni ilişkilere dair tüm yeni bilgilerin edinilmesi ve var olan bilgilerin de her daim taze tutulması gerekecek.

[ad name="Google Adsense"]

Bu noktada maalesef hayat boyu öğrenci olmaktan kurtulamayacağız. Ya da başka bir deyişle “öğrenen” olmaktan…

İşte öğrenimi daha etkili kılmanın 3 yolu!

1) Rahatsızlık hissinden kaçmayın!
Sık sık yaşadığımız algı karmaşası; öğrenme yolunda en zararlı hatalarımızdan biri. Performans sırasında da görebileceğimiz gibi, ortak eğilimlerimiz her zaman bizi güçsüz hissettiren olaylardan kaçmak ve daha kuvvetli olduğumuzu düşündüğümüz, yeteneklerimizi daha kolay kullanabildiğimiz noktalara yaklaşmaktan yana oluyor.

Örneğin; spor salonunda 10 kiloluk ağırlıklarla çalışıyorken 5 kiloluk ağırlıklara geçtiğimizde yaptığımız egzersizin aniden daha kolay olduğunu ve kendimizi daha güçlü hissettirdiğini fark ederiz. Bu iç güdüyle de bir süre 10 kiloluk ağırlıklardan uzak dururuz. Fakat hafif ağırlıkların daha iyi hissettirmesine rağmen ağır olanların çok daha iyi çalıştırdığını da biliriz.

Bu noktada öğrenimi daha etkili kılmak adına güçsüzlüklerimizden koşarak uzaklaşmak yerine, onların üzerine yürümeliyiz.

Yaptığınız iş “çantada keklik” gibi hissettiriyorsa, kesinlikle yanlış yoldasınız!

01

2) Son dakika ezberlerini hayatınızdan çıkartın!
Öğrencilerin favori öğrenme tekniklerinden biri olan yoğun ezber yönetimi; bir bilgiyi kısa süreliğine hatırlamak istiyorsanız oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Sadece sınavdan önce ve sınavda kullanmak üzere ezberlediğiniz bir bilgiyi bir yıl veya birkaç ay sonra arkadaşınızla konuşurken kullanabilecek misiniz? Muhtemelen hayır.

Fakat yine de ilginç bir şekilde, etkili öğrenme teknikleri ile son kullanma tarihi epey uzun olan bilgileri edinmek için“unutabilme” yeteneğimizden faydalanıyoruz. Bilgiyi unutma ve yeniden öğrenme eylemi ile gerçekten öğrenmek istediğimiz şeyleri hafızamıza yerleştirebilmek için alan yaratacak fırsatlar tanıyoruz. Son dakikada yaptığımız ezberler ise bir süre “unutma” eylemimizi kısıtlamamıza sebep oluyor. Bu sebeple efektif öğrenmeyi gerçekleştiremiyor ve anlık hatırlamalarla yaşamak zorunda kalıyoruz.

02

3) Küçük bağlar kurun!

Eğer okuduğunuz bir metindeki bilgileri hatırlamak ve gerçekten öğrenmek istiyorsanız duraksamadan devam etmelisiniz. Paragrafta okuduğunuz metni ve daha önceden okumuş olduğunuz metinlerle nasıl ilişkilendirebileceğinizi kafanızda şekillendirmeye başladığınız anda etkili öğrenmeyi kavradınız demektir.

Paragraftaki her bilgi ile kişisel anılarınız arasında köprüler kurmak şüphesiz ki kolay bir eylem olmayacaktır. Ancak duraksamadan bu methodu beyninize öğretebildiğiniz takdirde etkili bir “öğrenen” olmanın nasıl olduğunu anlayacaksınız.

Unutmayın! Etkili öğrenme zordur ancak bu yorucu zihin görevinin popüler bir teknik olmamasına rağmen kesinlikle çalıştığını ve düşünme şeklinizi bolca değiştireceğini söyleyebiliriz.

03

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.