Öğrenci Kariyeri Banner

Erkeklerin Kadınlardan Daha Fazla Maaş Alması Yasaklandı

Erkeklerin Kadınlardan Daha Fazla Maaş Alması Yasaklandı
Dünya Ekonomik Forumu'nun raporunda son 9 yıldır kadınlar ve erkekler arasında en çok maaş eşitsizliği yaşanan ülke olan İzlanda'da ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmak için meclis, erkeklerin kadınlardan fazla maaş almasının önüne geçiyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WFE) 2017'de yayınladığı Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporusonucunda son 9 yılda olduğu gibi İzlanda, ücret eşitsizliği konusunda yine en cinsiyetçi ülke olarak öne çıktı. İzlanda parlamentosu, yüzde elli olarak kadınlardan oluşuyor ve kadın üyelerin çabasıyla 2018'in ilk günlerinden itibaren maaş eşitsizliğini ortadan kaldırmak için adımlar atılacak.

Belgeli sertifika alınacak

İzlanda parlementosunun aldığı karara göre yeni düzenlemenin denetlenmesi için hem devlet kurumlarında hem de özel sektörlerde iş yerleri, kadın ve erkeklere eşit ücret ödendiğini belgeleyen sertifika alacak. Uymayan iş yerleri ise yasalar dahilinde cezalandırılacak.

Eşitsizlik 2022'de tamamen bitecek

İsviçre ve ABD'nin bazı eyaletlerinde emsal uygulamalar görülse de İzlanda'nın bu uygulamayı yasalaştırarak zorunlu hale getirmesi dünyada bir ilk. İzlanda hükümeti, 2022 yılında gelindiğinde maaş eşitsizliğinin tamamen bitmesini hedefliyor.

Muhalif partiler de destekliyor

323 bin nüfuslu İzlanda'da yalnızca iktidardaki parti değil; ülkedeki tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruşları ve dernekler bu karara destek verdi. İzlanda Kadın Hakları Derneği'nden Dagny Osk Aradottir Pind, "Sunulan önerge şirketlerin ve organizasyonların bünyelerinde yapılan bütün işleri değerlendirmeleri ve erkek ve kadınlara eşit ödeme yaptıkları takdirde bir sertifika alacakları bir süreçten oluşuyor. Bu mekanizma, kadın ve erkeklerin eşit ücretlendirmeye tabi tutulduklarını kesinleştirmek için sunulan bir mekanizma. Kadın ve erkeklere eşit ücret ödenmesi konusunda bir önerge daha önce yürürlüğe girmişti fakat ülkede hala ücret eşitsizliği var" açıklamasını yaptı.

Kaynak

Sizce Nasıl Bir Karar? :)

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.