Öğrenci Kariyeri Banner

Erasmus Deneyimini Bir de Tecrübe Sahiplerinden Dinleyin!

Erasmus Deneyimini Bir de Tecrübe Sahiplerinden Dinleyin!
1) Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar Ben Ahmet KARA. Memleketim Mersin, 22 Yaşındayım. Erciyes Üniversitesi Mekatronik Mühendisligi 4. sınıfım fakat şuan Romanya'nın Galati şehrinde Erasmus yapıyorum.

2) Erasmus’a gitmeye nasıl karar verdiniz? Bu süreçte neler yaşadınız (Sınavlara hazırlık, maddi olarak burs, ders odaklı mı, yoksa eğlence odaklı mı gittiniz?)

Romanya'da şuan yaptığım Erasmus benim 2. Erasmus hareketliliğim. Daha önce Polonya'da Erasmus yaptım. Polonya'da dersleri kolayca geçmem sebebiyle ikince kez başvuru yaptım. Daha önce Erasmus yaptığım için Romanya’ya gitmeden önce ortalama puanımdan 10 puan düşürdüler. Erasmus'a gelmeden önce hibe hesaplaması yaptılar. 5 aylık bir süreç olduğu için her ay 300 €'ya tekabül etmesi gerekiyor fakat bu parayı aylık olarak almıyorsunuz. Toplam 300€ X 5 ay = 1500 € hibe almamız gerekiyor. Bu paranın %70'ini Erasmus'a gelmeden önce, %30'unu Erasmus'tan Türkiye'ye dönünce alacaksınız fakat bu üniversiteye göre değişiyor. Erasmus, ülke ve üniversite seçimi yaparken önce eğlenceden çok dersleri geçeceğiniz kolay üniversitelere gitmenizi tavsiye ederim. Dersleri geçince eğlence zaten kendiliğinden geliyor.

3) Erasmus’a gitme sürecinde neler yaşadınız? (Vize işlemleri, uçak biletleri, kalacak yeri nasıl ayarladınız?)

İşin en can sıkıcı yanı Erasmus vize işlemleri ve karşı üniversite ile belgeleri uzlaştırma süreci. Bu süreçte öğrenci işlerini bol bol rahatsız etmeniz gerekecek onların işi size yardımcı olması adına. Erasmus Ap accommodation formunda yurt işlemleri için gerekli başvuruyu yaptıktan sonra %99 ihtimalle sizi yurda yerleştireceklerdir. Uçak biletini vize işlemleri için istiyorlar bu tür işlemlere de dikkat ediyorlar, size tavsiyem rezervasyon yaptırmanız. Ben davet mektubunda belirtilen tarihten 10 gün öncesine uçak biletini satın aldım fakat pasaportum geldiğinde bana davet mektubunda yazan tarihe vize vermişler, yani uçak biletlerim yandı ve tekrar uçak bileti almak durumunda kaldım.

4) Uyum sağlama sürecinde neler yaşadınız? (Arkadaş çevresi, oradaki insanların size yaklaşımı?)

Uyum sağlamakta hiç sıkıntı yaşamadım. Fakat Avrupalılar'da, Türklere karşı son zamanlarda olumlu bir şey olduğu söylenemez. Fakat insanlar sizi tanıdıktan sonra size ve ülkenize olan saygısı artıyor. İnanın bana oradaki insanları hepsi İstanbul’a gelmeyi çok istiyor fakat korkuyorlar. Romanya'da yurt odaları çok iyi değil fakat Polonya'da gayet güzeldi.

5) Hocaların dil seviyesi nasıldı? Dersler İngilizce mi? Dersleri anlamakta problem yaşadınız mı?

Hocaların İngilizcesi kesinlikle değişken. Bazı hocalar çok akıcı İngilizce konuşurken bazı hocalar çeviri yada mail yoluyla iletişime geçiyor. Romanya'da bulunduğum şehirde dersler Romence o yüzden 8 ders aldım. Burada 6 dersin hocası derse gelmene gerek yok dedi. Diğer 2 hoca derse çağırdı bazen bize İngilizce açıklamalar yaparak dersi anlattı.

6) Gittiğiniz üniversite ile kendi üniversite eğitimi karşılaştır mısınız? Üniversitenin zorluk derecesi nasıldı?

Erciyes Üniversitesi'nin eğitimi Romanya ve Polonya'daki üniversitelerin çok çok üstünde, fakat Avrupa'da dersleri geçmek çok kolay.

7) Erasmus’a gitmek size neler kazandırdı ve tekrar gitmek ister misiniz?

Erasmus'a gitmek bana 24 farklı ülkeyi görme fırsatı kazandırdı. İngilizce'yi geliştirme için de en etkin yol, tabii ki isterim.

8) Erasmus'a gidecek öğrencilere tavsiyeleriniz?

Kesinlikle gidin! Öğrenciyken gelen bu fırsat ilerde bir daha ayağınıza gelmeyecek, iyi değerlendirmek lazım.

11 2

Bize tecrübelerinizi aktardığı için ÖğrenciKariyeri adına Ahmet Kara'ya teşekkür ediyoruz :)

Özel Röportaj: Fatma Karaman

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.