Öğrenci Kariyeri Banner

Endüstri 4.0 Nasıl Gerçekleşecek?

Endüstri 4.0 Nasıl Gerçekleşecek?
1) Siber-Fiziksel Dünyalar

Nesnelerin interneti ile birlikte çok geniş bir iletişim ağı yaratan ve böylece gerçek ve sanal dünyalar arasındaki sınırı kaldırmaya yönelen siber-fiziksel sistemler, Endüstri 4.0’ın temelindeki güçlerden birini oluşturuyor ve aradaki iletişimi makinelere yansıtıyor. Örneğin “Akıllı Fabrikalar”; üretimin herhangi bir aşamasında kaynak sıkıntısı olması durumunda, gerekli kaynak siparişi otomatik olarak veriliyor, oluşan arızalar anında ve yerinde tespit edilip giderilebiliyor, sistem tam kapasiteyle ve sorunsuz  olarak çalıştırılabiliyor.

 

33187653991_369cc35102_c

 

2) Yatay ve Dikey Entegrasyon

Yatay Entegrasyon, üretim ve planlama sürecindeki her bir adımın kendi arasında, ayrıca farklı işletmelerin üretim ve planlama süreçlerindeki adımlar arasında kesintisiz bir akış sağlamak anlamına geliyor. Kısacası bütünleşik ve uçtan-uca sistemler kuruyor.

Dikey Entegrasyon süreçler arasında değil, tüm süreçlerde kullanılan teknolojik altyapıda kesintisiz bir iletişim ve akış sağlamak anlamına geliyor. Örneğin tüm üretim alanındaki sensörler, aktüatörler, vanalar, motorlar, kumanda panelleri, üretim yönetimi sistemleri, kurumsal kaynak planlama yazılımları, iş zekası uygulamaları gibi birimlerin entegrasyonu bu kapsamda ele alınıyor.

28825149852_d478007b95_c

 

3) Nesnelerin İnterneti

"Nesnelerin, yani cihazların fiziksel olarak birbirlerine ve fonksiyonel olarak internete bağlanması" şeklinde özetleyebileceğimiz bu sistem, günlük yaşantımızı kolaylaştırmak açısından büyük önem taşıyor. Örneğin; akıllı ev teknolojileri, Nesnelerin İnterneti çözümüne dayanıyor. Buzdolabınız, eksik malzemeleri belirleyip cep telefonunuza gönderiyorsa bunu Nesnelerin interneti sayesinde yapabiliyor.

 

smart-watch-821557_1280

 

4) Öğrenen Robotlar

“Otomasyon” dediğimiz zaman akla ilk gelen sözcüklerden biri de  robotlar ya da robotik teknolojiler. Objektif analiz kapasiteleri sayesinde insan kaynaklı hataları en aza indirmeleri bekleniyor. Örneğin; akıllı fabrikalarda robotlar birbirini tanıyarak, iş bölümü yaparak, haberleşerek, analizler yaparak , değişikliklere daha hızlı uyum sağlayarak üretimi yönetebilir hale gelecek.

 

robotics-405722_1280

 

5) Büyük Veri ve Veri Analitiği

Büyük miktarda verinin güvenli sistemler üzerinde tutulup analiz edilerek anlamlı bilgilere dönüştürülmesi sayesinde, özellikle işletmeler değerli bilgiler edinmeye başlıyor. Oluşabilecek hatalar öngörülüp önlem alınabilirken, fırsatlar da önceden fark edilip hızla eyleme geçilebiliyor.

big-data-1667212_12806) Bulut Bilişim

Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte artan veri hacimleri, beraberinde farklı BT mimarilerini, sanallaştırma ve SaaS (Software as a Service) gibi çözümleri de getirdi. İnternet kullanımındaki artışın da etkisiyle mevcut donanım sistemleri ve yazılımların bu yükü kaldırması zorlaştı. Bu ihtiyaçla birlikte, Bulut Bilişim kavramı ortaya çıktı.

7) Sanal Gerçeklik

Endüstriyel üretimdeki planlama, tasarım, üretim, servis, bakım, test ve kalite kontrol gibi her noktada sanal ortamlardan yararlanılabiliyor. Örneğin; bir fabrikanın ne kadar verimli çalışacağını görmek için fabrikanın kurulmasını beklemeye gerek kalmıyor, sanal ortamda kuruluyor, çalıştırılıyor ve analiz ediliyor bu sayede hata olasılıkları ve diğer ihtimaller öngörülebiliyor.

 

vr-1992973_1280

 

8) Siber Güvenlik
Güvenlik tehditlerinin en yaygın görülenlerinden biri, eski cihazlar ile yenileri arasında kurulan bağlantılarda oluşan sorunlar olarak ortaya çıkıyor. Bu sorunlar bilgi güvenliği ihlallerini yanı sıra tüm üretimi tehdit eder hale gelebiliyor. Endüstri 4.0 bu bağlamda hem güvenliği geliştirmeye hem de güvenlikten güç alarak gelişmeye devam ediyor .

 

cyber-security-1914950_1280

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.