Öğrenci Kariyeri Banner

En Yüksek Üniversite Okuma Oranına Sahip Ülkeler!

En Yüksek Üniversite Okuma Oranına Sahip Ülkeler!

Toplumların büyüme ve gelişmeleri, okuma oranlarıyla bağlantılıdır. Türkiye de ücretsiz kurslarla ve okuma seferberlikleri ile okuryazarlık oranını yükseltmeye çabalamaktadır.

Sizler için üniversite okuma oranının en yüksek olduğu ülkeleri derledik!

En Yüksek Üniversite Okuma Oranına Sahip Ülkeler!

1. Rusya

Rusya okuryazarlık oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Ülkede lisans ya da yüksek lisans mezunlarının oranı %53.5'tir. 25-64 yaş arasındaki insanların yarısından fazlası yükseköğretim mezunudur.

2. Kanada

Kanada, sosyo-ekonomik ve toplumsal refah düzeyinin yüksek olmasının yanında eğitime de büyük önem vermektedir. Özellikle  okulların kalitesi, ülke gelirinden eğitime ayrılan pay, insanların kitaplara erişiminin kolay olması gibi sebeplerle okuma oranı da oldukça yüksektir. Lisans ve yüksek lisans mezunlarının oranı yaklaşık  %51.3. Öğrenci başına binlerce dolar ayıran Kanada dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden birisidir.

3. Japonya

Japonya okuma oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisidir.  Lisans ya da yüksek lisans mezunlarının oranı %46.4. Ayrıca Japonya dünyanın en eğitimli nüfusuna sahiptir. Öğrencilerin derslere devam oranı tam olarak %99.9!  Eğitime büyük bir bütçe ayıran Japonların eğitim de hedefi bireyin ahlakını geliştirmek ve sorumluluk bilincini yükseltmektir.

4. İsrail

Okuma oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan İsrail'de lisans veya yüksek lisans mezunlarının oranı %46.4'tür. 

5. ABD

ABD, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmanın yanı sıra gelişmiş bir eğitim sistemine de sahiptir. Lisans ya da yüksek lisans mezunlarının oranı %42.5. Milyonlarca başarılı yabancı öğrencinin favorisi olan ABD Harvard, Yale, Stanford gibi üniversitelere sahiptir

6. Güney Kore

Güney Kore, eğitim sisteminin kalitesiyle öne çıkıyor. Ülkede okuma yazma bilmeyen insan yok denecek kadar az. Üniversite veya yüksek lisans mezunlarının oranı %40.4.

7. İngiltere

ABD gibi öğrencilerin favori ülkelerinden biri de İngiltere'dir. Ülke aynı zamanda dünyanın en kaliteli okullarına sahiptir. Lisans ya da yüksek lisans mezunlarının oranı %39.4.

8. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda, öğrencilerin gelişimine ve deneyimlerine çok önem veren bir ülkedir. Yeni Zelanda'da lisans ya da yüksek lisans mezunlarının oranı %39.4. 25 ila 64 yaş arasındaki Yeni Zelandalılarla yapılan araştırmaya göre Yeni Zelandalıların %77’si orta ve yükseköğretimini tamamlamıştır.

9. Finlandiya

Her yönüyle dünyaya örnek olan Finlandiya eğitime de bütçesinden büyük bir pay ayırıyor. Öğretmene, öğrenciye, okullara verdiği büyük destekle eğitim alanında yapılan uluslararası araştırmalarda her yıl ilk sırada yer alıyor.

10. Avustralya

Avustralya, ucuz bir ülke olduğu için öğrencilerin gözdeleri arasındadır. Okuma oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Üniversite ya da yüksek lisans mezunlarının oranı %38.3.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.