Öğrenci Kariyeri Banner

En İyi Ben Bilirim Bilimi: Agnotoloji

En İyi Ben Bilirim Bilimi: Agnotoloji
Bugün dünyada kanserden sigaranın zararlarına, iklim değişikliğinden genetiği değiştirilmiş organizmalara kadar pek çok alanda gerçek ile gerçek olmayan arasında toplum manipülasyonunun alabildiğine sürdüğü bir dönem yaşıyoruz. Bu da “Agnotoloji” denilen bilimin dünyada ve ülkemizde önemli bir uygulama alanı bulduğunu gösteriyor aslında.

Agnotoloji, kısaca bilgisizlik bilimi demek. Menfaat gereği cehalet yaymanın arkasındaki sis perdesini aralayan bir bilim dalı. Neoklasik Yunanca’da agnosis ‘bilgisizlik’, Ontoloji'de ise varlık felsefesi anlamına geliyor. Agnotoloji de bir ürünü satmak ya da çıkar elde etmek için kasıtlı olarak kafa karışıklığı ve yalan bilgi yaymanın incelemesi oluyor. Ya da daha açık söylersek, toplumun bilgi sahibi olmasını istemeyen, güçlü kurumlar tarafından yaratılan bilgisizliği inceleyen disiplin.

-

Ülkemizde pek kullanılmayan(!) bu bilim dalını daha da yakından tanımak isteyenler için cehalet yaymanın prensiplerini adım adım inceleyerek Agnotoloji'nin kullanım kılavuzunu oluşturduk. Bu adımları uygulayarak siz de menfaatleriniz için cehalet yaymaya hemen başlayabilirsiniz...

1- Karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin

Agnotolojide temel amaç; karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. Yani öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir.

2- Çıkar elde etme amacı güdün

Eğer yayacağınız bilgi saf ve doğru bilgiyse tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. Çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz bir gün istediğiniz sonucu elde edersiniz.

3- Anlaşılamayan bir olgu bulun

İşin en önemli kısmı burasıdır. Cehalet yaymak için öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız.

4- Dengeli tartışma zemini yaratın

Soru ne kadar dengesiz olsa da cevabınız mutlaka dengeli olsun.

5- Kendi başınıza uzman olun

''En iyi ben bilirim'' diyecek bir özgüvene sahip olmalısınız. Psikoloji, biyoloji veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. Unutmayın, siz menfaat için cehalet yayan asılsız bir bilgi tüccarısınız.

6- Büyük resme bakmaya gerek duymayın

Burası en kolay aşama. Asgari ücretle karnı doyan, kredi kartına dokuz taksitle ev ihtiyaçlarını karşılayan, 240 ay vadeli krediyle ev sahibi olan, hafta sonu alık gözlerle alış-veriş merkezlerinde dolaşan ve çılgın projelerin ütopyasıyla tatmin olan toplum büyük resme bakmaya gerek duymaz. İşsizliğe, yoksulluğa, cehalete, gelir dağılımındaki dengesizliğe, adalet sistemindeki çarpıklığa, rant için yok edilen doğal alanlara, sivil ve ekolojik haklara, insani duygulara kafa yormaz.

Bu adımları takip ederek siz de artık cehalet yayabilirsiniz!

Unutmayın, bilginin erişilebilir olduğu erişildiği anlamına gelmez. Cehalet, sadece bilginin yokluğu değil, politik ve kültürel mücadelelerin doğal bir ürünüdür.

Fikir sahibi olmaya mal sahibi olmaktan fazla ihtiyaç duyacağımız gün, gerçek zenginliğin sırrını bulacağız. (Peyami SAFA)

 

Kaynak: 1, 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.