Lisede yapacağınız alan seçimi bir bakıma hayatınızı etkiler. Fakat ilerde yapacağınız iş, hayatınızın büyük çoğunluğunu etkileyecektir. Bu yüzden meslek seçimini yaparken öncelikli olarak yeteneklerinizi ve isteklerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, insanların davranışlarının nedenlerini, bilinçaltlarını ve bilinçaltının yansımalarını merak ediyorsan Psikoloji alanına yönelebilirsin.
Mutlu olacağınız işi seçtikten sonra maaş ve istihdam gibi unsurları kriterleriniz arasına koyabilirsiniz. Biz de bugün sizler için en çok tercih edilen eşit ağırlık bölümlerini listeledik. Dilerseniz birlikte daha yakından inceleyelim.
En Popüler Eşit Ağırlık Meslekleri
İşletme
Eşit ağırlık alan meslekleri arasında öğrenciler tarafından en çok tercih edilenler arasında göze ilk çarpanlardan İşletme bölümüdür. Ayrıca çalışma sahası en geniş alanlardan biri de işletmedir. İşletme bölümü, ülkemizde birçok üniversitede bulunuyor hatta ikinci öğretim İşletme bölümleri de bazı üniversitelerde yer alıyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yer alan İşletme bölümü her yıl yüzlerce mezun veriyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yer alan İşletme bölümü her yıl yüzlerce mezun veriyor. Bölümden mezun olduktan sonra yapacağınız işleri sınırlandırmak doğru olmaz. Fakat genel olarak mezun olduktan sonra gayrimenkul, ulaştırma, sağlık, bilişim, madencilik, muhasebe, yönetim, pazarlama gibi birçok alanda iş bulabilirsiniz.
Psikoloji
Eşit ağırlık meslekleri arasında sınavda iyi bir sıralama yapıldığında üst sıralarda Psikoloji bölümü yer alıyor. nsanın bilinçaltındaki ve bilincindeki duygu değişimlerini incelemek ilgini çekiyorsa, Psikoloji bölümünü tercih edebilirsin. Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra psikolog olmaya hak kazanırsın. Bölümden mezun olduğunda yüksek lisans yaparak Klinik Psikolog olabilir ve kendi danışmanlık ofisini açabilirsin. Bunların yanı sıra psikolojik araştırma merkezlerinde, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, okullarda ve benzeri kurumlarda iş bulabilirsin.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)
Okullarda öğrencilere yardımcı olan psikolojik danışmanlık olarak bilinen, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü ise önü açık eşit ağırlık meslekleri arasında yer alıyor. PDR danışmanlığı danışanlarına yol gösterir, danışanlarının yaşadığı olayları bütün olarak değerlendirir ve bir plan oluşturur. Başta okullar olmak üzere akıl sağlığı veya rehberlik merkezlerinde de iş alanı bulabilirsiniz.
Hukuk
Eşit ağırlık geleceğin meslekleri denildiğinde akla ilk gelen hukukçulardır. Popülerliği hiç azalmayan Hukuk bölümü zirveye oynayan meslekleri bünyesinde barındırır. Hukuk bölümünü bitirdikten sonra çeşitli meslek sınavlarına girerek istediğin meslek için çalışmalara başlayabilirsin. Örneğin; avukat, hakim, savcı, hukuk müşaviri, yasama uzmanı, kaymakam gibi mesleklere yönelebilirsin. Ayrıca avukat olmak istersen de istediğin alanda uzmanlaşarak mesleğine başlayabilirsin. Bölümden mezun olduktan sonra dilerseniz kendinize ait bir hukuk bürosunda, özel sektörde ya da kamu kurumlarında çalışmaya başlayabilirsin.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
İstihdam olasılığı yüksek olan bölümlerden biri de İç Mimarlık ve Çevre Tasarımıdır. Tasarımdan hoşlanıyorsan ve çizim yapmak ilgini çekiyorsa bu bölümü tercih edebilirsiniz. Kamuda fazla iş olasılığı olmayan bölüm özel sektörde büyük pay sahibi. Ayrıca bölümden mezun olduktan sonra kendi ofisinizi açabilirsiniz.
Çocuk Gelişimi
Çocuklarla ve onlarla ilgilenmeyi seviyorsanız Çocuk Gelişimi bölümünü de düşünebilirsiniz. Çocukların gelişimindeki her türlü öğretici ve eğitici uygulamayı tasarlayan çocuk gelişimciler, çocukların sosyal ve akademik gelişiminde rol oynarlar. Günümüzde oldukça önemli bir noktada yer ala Çocuk Gelişimi bölümü, çocukların gelişimini sosyal ve duygusal alanlarda desteklemeye yardımcı oluyor. Çocuk Gelişimi bölümü mezunu olarak hastanelerde, kreşlerde, anaokullarında, ıslahevlerinde, çeşitli firmalarda, sosyal hizmetlerde görev yapabilirsiniz ve kendinize ait kreş de açabilirsiniz. Ayrıca KPSS ile okul öncesi öğretmeni de olabilirsiniz.
Grafik Tasarımı
Grafik Tasarımı bölümü hem 2 hem de 4 yıllık olmak üzere 2 farklı programda eğitim-öğretimi sürdürebilirsiniz. 4 yıllık Grafik Tasarımı bölümü eşit ağırlık puanına göre öğrenci kabul etmektedir. 2 yıllık ise n lisans bölümüdür ve TYT puanı ile öğrenci alıyor. Bölümden mezun olduktan sonra “Grafiker” unvanını alırsınız. Hayal gücünü kullanarak bir şeyler tasarlamaktan, özellikle renkli tasarımlar yapmaktan hoşlanıyorsan, grafiker olmayı düşünebilirsin. Grafik Tasarım bölümünün iş imkanları ise oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Bölümden mezun olduktan sonra medya ve reklam kuruluşlarında, animasyon şirketlerinde, mimarlık bürolarında, matbaalarda, baskı merkezlerinde, pazarlamaya dair her alanda, sanat danışmanlığı merkezlerinde ve daha birçok alanda iş bulabilirsiniz.
0 Yorum
Yorum Yap