Öğrenci Kariyeri Banner

Elon Musk'un Gizli Projesi: Neuralink

Elon Musk'un Gizli Projesi: Neuralink
SpaceX ve Tesla Motors şirketlerinin kurucusu Güney Afrikalı meşhur iş adamı Elon Musk, NeuraLink adlı yeni bir proje üzerine çalıştıklarını ve insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerine açıklamada bulundu.

NeuraLink aslında bir şirkettir.  Neuralink Corporation, Elon Musk ve ekibi tarafından kurulan ve implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren bir Amerikan nöroteknoloji şirketidir. Şirketin merkezi San Francisco’da bulunmaktadır. Şirket 2016 yılında kurulmuştur fakat ilk kez Mart 2017'de halka açıklanmıştır.

Elon Musk tarafından Neuralink olarak adlandırılan teknoloji, insan beynine çip yerleştirilerek kontrol edilebilmeyi sağlamaktadır. Aslında, felçli insanlar bilgisayar ya da telefonları bu teknoloji sayesinde ile kontrol edilebilecektir. Özellikle felçli hastalara hareket özgürlüğünü sağlayacak olan teknoloji oldukça büyük bir teknolojiye ön ayak olacaktır.

2

NeuraLink, felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Çılgın adam Elon Musk ise amacın "insanüstü bir bilinç" olduğunu belirtiyor. Bu teknoloji aslında gelişen yapay zekâ ile normal zekânın birlikte hareket etmesi ile sağlanabilecektir. Gelen bilgilere cihazın üzerinde 3 binden fazla elektrot bulunması tahmin ediliyor.

Şirket, geliştirdikleri teknoloji ile insan beynin belli bir bölgesini takibe alabildiğini ve o bölgeye hükmetmeyi amaçladıklarını belirtiyor. "Yapay öğrenme" olarak adlandırılan bu yöntem, nöron aktivite kaydı da analiz edilebiliyor ve beynin hangi bölgesine nasıl bir uyarı gönderilebileceğini de saptayabiliyor. Şirket, beyin fonksiyonlarının nasıl bilgisayar verisine dönüştürüleceğini veya beyin hücrelerinin hangi yöntemlerle uyarılacağını ise açıklamadı.

Şirketin yakın zamanda gerçekleştirilen lansmanı sırasında konuşan Elon Musk, "Bu cihazı takanlar bir anda insanların beynini ele geçirecek değil" dedi. Musk ayrıca cihazı kullanacak olanların zaman içerisinde yapay zekâ ile simbiyotik bir beyne sahip olacağını da söyledi. Ayrıca NeuraLink şirketi yaptığı çalışmaları 12 sayfalık bir belge ile dünyaya paylaştı.

3

Peki, şirket bu teknolojiyi nasıl yapacak?

İnsanlar üzerinde deneylerin başlayabilmesi için ABD yasalarına göre ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumu'nun onayının çıkması gerekiyor. Şirkete göre ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA)’nin, önümüzdeki yılın başlarında Neuralink şirketi ile Neuralink hastalar üzerinde çalışılmaya başlaması bekeleniyor. Bu hastaların kafataslarında 8 mm çapında olmak üzere dört farklı delik açılacaktır. Bu deliklere Neuralink yani hastaların beyin fonksiyonları ile etkileşime girecek olan ‘iplik’ adı verilen binlerce elektrot yerleştirilecektir. Bahsi edilen bu teknoloji bir robot tarafından hastaların kafataslarına yerleştirilecektir.

Günümüz tıp dünyasına göre, bir insanın kafatasında delik açmak elbette ki sağlıklı olan bir yöntem değildir. Bu sebeple Elon Musk, Neuralink için hastaların kafatasını açmak ve bu teknolojiyi yerleştirmek için en uygun olan yöntemi de düşünmüş. Musk, bu teknoloji için lazer ışınlarının kullanılacağının altını çizmektedir. NeuraLink lansmanına katılan NASA yapay zekâ uzmanı Krittika D'Silva, "Söz edilen teknoloji oldukça heyecan verici çünkü bu alanda yapılan benzer çalışmalara kıyasla insan beynine asgari düzeyde müdahalede bulunuyor" dedi.Konu hakkında daha fazla bilgi merak edenler için: Neuralink 

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.