Öğrenci Kariyeri Banner

Elon Musk’ın Çılgın Projesi: NeuraLink

Elon Musk’ın Çılgın Projesi: NeuraLink

indir


Tesla’yı, SpaceX’i ya da Elon Musk’ın diğer çılgın projelerine bir yenisini daha ekledi.Bugüne kadar sadece filmlerde gördüğümüz bir projeyi başlattı hatta hayvanlarla yaptığı testlerde başarılı olduğunu açıkladı. Bu proje her ne kadar bugünlerde çok gündemde olmasa da ilerleyen zamanlarda dünyanın belki de en önemli tartışmalarından biri olabilir.Elon  Musk dahiyane bir girişimci,risk alma konusunda uzman,farklı gezegenlerde koloniler kurmayı düşünen bir adam olabilir.Ama o da bir insan ve onun da bir korkusu var.Yapay zeka.Yapay zekanın insanlara yapabileceklerinden o kadar çok korkuyor ki bunu çoğu zaman ifade etmekten de çekinmiyor.Bunu dile getirmekte haksız da değil çünkü bu konuyu Stephan Hawking,Yuval Harari gibi bir çok önemli insan da dile getirdi.Tüm bu gelecek olasılıklara karşı elini taşın altına koymaya karar veriyor ve NeuraLink projesini hayata geçirmeye başladı bile.


EUrREh9VAAMe5Wf


NeuraLink bir BMI(Beyin-Makine-Arayüzü) yani insan beyniyle yapay zekayı birleştirmeyi amaçlayan bir proje. NeuraLink şirket sayfasında şöyle tanıtılmış: İnsan beynini bilgisayarlar ile fiziksel bir bağlantı olmadan bağlamaya yarayacak bir araç üretmek isteyen bir nöroteknoloji şirketi. Bu işi beyne yerleştirilecek bazı elektrotlar ile yapmayı amaçlıyorlar ve başlıca amaçlarından biri beyin hasarı yaşayan insanlara yardımcı olabilmek. Bu arada Elon Musk’ın ilham kaynağı bilim-kurgu serisi olan "İn Banks in The Culture" isimli kitap serisidir.Bu kitapta Samanyolu galaksisinde yıldızlar arası bir yaşam evreninde uzaylılar, hümanoidler ve gelişmiş yapay zekaların uyum içinde yaşadığı bir evrenden bahsediliyor. Belki de Elon Musk bu tip bir senaryoya hazır olunmasını istiyor. Bu projenin uygulanma kısmında ise beyne yerleştirilecek elektrotlar(sibernetik implantlar) ile insanın hafızasının ve bilişsel becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu implantlar ile insan beyni elektronik cihazlar ve yazılımlar ile bir tür bağlantıya sahip olacak. Elektrotları bir robot yardımıyla kafatasında saçın onda biri kadar küçük bir delik açılıp robot yardımıyla elektrotlar yerleştirilecek. Nöronların aktivitelerini ve beynin farklı bölgelerinde kayıtlar gerçekleştirecek.


Yani NeuraLink ile insan beyni bilgisayardan bilgileri doğrudan indirebilecek.Bu gelişmeyle ilgili endişelerde tam olarak buradan ortaya çıkıyor. Skynet gibi senaryolar için bunun ilk adım olacağı söyleniyor. Elon Musk ise “İsterseniz taktırmayabilirsiniz.”diyor.


Bu projeyle birlikte sevdiklerimizle neredeyse telepatik bir biçimde iletişim kurabilir,cihaza ihtiyaç duymadan internette gezinebilir veya ihtiyacımız olan örneğin İspanyolca konuşmak gibi becerileri saniyeler içinde kazanabiliriz ayrıca felçli hastaların tekrar hareket kabiliyetini sağlayabiliriz.Bu çok uzak bir olasılık değil aslında beynin bölümlerinin işlevlerini biliyoruz ve bu bölümleri kontrol edebildiğimizde bir devrim görebiliriz bu alanda.


Kaynakça

https://www.youtube.com/watch?v=Rca_554-Ea8

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.