Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Yeni Ülkesi: 7.Kıta ve Tüm Merak Edilenleri

Dünyanın Yeni Ülkesi: 7.Kıta ve Tüm Merak Edilenleri
Coca-Cola şirketi, ilk kez okyanuslardan toplanan plastiklerden şişe üretildiğini açıkladı. Daily Mail gazetesinin haberine göre ABD merkezli şirket, İspanya ve Portekiz’deki 80’e yakın sahilden topladıkları plastik atıklardan yeni bir şişe üretti. Söz konusu atıkların Akdeniz’deki balıkçı tekneleri tarafından toplanan ve daha sonra geri dönüştürülen plastiklerden oluştuğu söylendi. Geri dönüşüme gönderilen plastik atıklar, özel bir yöntem ile geri kazandırılıyor ve yiyecek ve içecekleri paketlemek için kullanılan ürünlere dönüşüyor. Son zamanlarda kamuoyunda okyanuslara ve organizmalara yönelik tehditler konusunda farkındalığın artmasıyla plastiklerin geri dönüşüm oranlarında da artış yaşanıyor.

2_790x445

Coca-Cola, söz konusu bu özel yöntemle şimdilik 300 adet şişe üretti. Şişelerin gelecek yıl dünya çapında pazara sürülmesinin planlandığı belirtildi. Şirket açıklamasında aslında amaçlarının üretilmemiş plastik kullanımını yıllık 200 bin ton azaltarak tüm ürünlerini geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmek olduğunu duyurdu. Konuyla ilgili konuşan Coca-Cola Batı Avrupa Başkanı Tim Brett, bu şekilde üretilen şişelerin sayısını artırarak önümüzdeki yıl bu şişeleri kullanan ürünleri pazara sürmeyi planladıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

"Dünyanın çok kısıtlı kaynakları çöp olarak bir kenara atılıyor. Bunu düzeltmek için daha fazla şey yapmamız gerektiğini biliyoruz. Tek kullanımlık plastik terimini tedavülden kaldırmayı hedefliyoruz."

3_790x445

Pasifik Okyanusu’ndaki dev çöp adasının ülke olması için BM’ye başvuruldu. Design Taxi’nin yaptığı habere göre, çöplerden oluşan bu kolonilerden en büyüğü Pasifik Okyanusu’nda bulunuyor. Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki bu çöp yığınını diğerlerinden ayıran şey ise bu çöp yığınının büyüklüğünün neredeyse Fransa büyüklüğünde olmasıdır. Birleşik Krallık merkezli reklam ajansı AMV BBDO da devletlerin yönetim organları da dâhil olmak üzere, insanların dikkatini çöplerin oluşturduğu bu devasa adaya çekmek için dâhice bir çözüm buldu. AMV BBDO’nun önayak olduğu bu dâhice çözümün sonucu olarak, kar amacı gütmeyen dünya çapında bir organizasyon olan Plastik Okyanuslar Vakfı ve LADbible isimli sosyal medya ve eğlence şirketi, “dünyanın çöpten oluşan ilk ülkesi” olarak tanımlanan ve “Çöp Adaları” ismi verilen ülkeler için başvuruda bulundu. Pasifik Okyanusu’ndaki bu çöp yığınının Birleşmiş Milletler üyesi olan resmi bir ülke olarak tanınması için Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulundular. Eğer bu girişim başarılı olursa, Birleşmiş Milletler yasaları gereğince diğer ülkeler bu çöp yığınını temizlemeye yardım etmek zorunda kalacaklar.

4_790x445

Çöp Adaları, bir ülke olmak için gereken tüm gereklilikleri aslında yerine getirmeyi başardı. Hatta daha sonra online ortamlar aracılığıyla insanları vatandaşlığa kabul etmeye bile başladı. Bu ülkenin vatandaşları için resmi bir pasaport, para birimi ve bayrak bile tasarlandı. Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, bu ilginç girişimle ilgili olarak “Bence bu, çoğu kez fark edilmeyen bir soruna dikkat çekmek için çok yenilikçi ve yaratıcı bir yöntem.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.