Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Yeni Odak Noktası: BITCOIN

Dünyanın Yeni Odak Noktası: BITCOIN
Bütün dünyayı etkisi altına alan Bitcoin, rekor üstüne rekor kırarken bir taraftan da güvenilir mi değil mi tartışmalarının odağında. Peki nedir bu Bitcoin?

Bitcoin, yeni çağın sanal para birimi. 10 yıl kadar önce Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan; ancak o günlerde değeri pek anlaşılmayan Bitcoin, şu an hemen hemen tüm dünyadan kabul gören bir sanal para birimi olma özelliği taşıyor.

bitcoin2

Online ödemeler ve dijital paralar topluma tanıtıldığından beri işler mali yönde büyük değişim göstermiş bulunmakta. Birkaç sene içinde, ödeme işlemleri yapan bazı resmi şirketler, online ödeme alanına girişti ve bu durum internet üzerinden alışveriş yapanlar için sayısız fırsat oluşturmuştu.

Bitcoin gibi kripto paralar, popülerite açısından da çok büyük bir gelişme gösterdi ve dünyayı etkisi altına aldı. Bitcoin’ in hızla yaygınlaşmasından bahsedilen bu günlerde bir başka tartışma konusu daha var: Bitcoin ve diğer kripto paraların bankacılık kuruluşlarını saf dışı bırakıp ekonomik bağımsızlık sağlama potansiyeli. Bitcoin 2008’de kurulduğunda zaten işin özünde bu amaç yatıyordu. Merkezsiz bir dijital para birimi, bankalara veya bir yöneticiye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyordu. Blockchain diye bilinen şey zaten uçtan uca işlem zabıtlarının herkese açık bir defterde şifreli bir şekilde tutulmasını sağlıyordu. Yani banka endüstrisinin temel fonksiyonunu daha şeffaf bir sistemle gerçekleştiriyordu.

bitcoin3

Bitcoin eğitim sektöründe kabul gördü!
Kripto para Bitcoin eğitim sektöründe de kabul gördü Bodrum'da bulanan özel bir okul kripto para birimi Bitcoin'i kabul etti. MUĞLA - Bodrum'da bulunan özel bir eğitim kurumu Türkiye'de ilk kez öğrenci kayıt ücretlerinde Bitcoin ve Ethereum kabul eden okul oldu. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin hızla yaygınlaştığı bugünlerde Türkiye'de ilk defa özel bir eğitim kurumu öğrenci kayıt ücretlerinde Bitcoin kabul edeceğini açıkladı.

Okullarının teknolojiyi yakından takip eden bir kurum olduğunu ifade eden MOD İnternatıonal School Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Senemoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi "Burada dünya gelişimine ayak uydurmak için Türkiye'deki ilk kripto parayı kabul eden okul olmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü bazı şeyler vardır ki önünde durmanız mümkün değildir internetin gelişimi gibi. Biz de, Mod eğitim kurumları olarak kripto paralar dünyada yayıldıkça hem ülkemizi tanıtmak hem özellikle bir turizm bölgesi olan Bodrum'u tanıtmak için bu listelerde yer almak istiyoruz. Bunun için okul olarak da kripto para birimi ya da sanal parayı kabul etmeye başladık."

bitcoin

Hali hazırdaki sistemlerinin bankacılık sektörü üzerinden yürütüldüğüne değinen Senemoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Şu andaki uygulamada da zaten tüm sistemimiz bankacılık üzerinden ya da plastik paralarla, kredi kartlarla yapılmaktadır. Neticede kripto paralarda bir kayıt düzeni olan bir birimdir. Giderek dünyada hızlıca yaygınlaşan bir içerik kazanmakta aynı zamanda da para sahibine bir yatırım imkanı vermektedir. Bu nedenle bizde bu şekilde kabul etmeyi uygun gördük."
Eğitim sektöründe ilk olduklarına vurgu yapan Yılmaz Senemoğlu, diğer kurumlarında arkasından geleceğine, dünyada yaygın olarak kullanılan kripto paranın tahminen 480 milyon adet işletmede geçerli olduğunu ifade etti.

Peki ne kadar güvenli?
Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın ele geçirilmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

bitcoin

Hangi şirketler Bitcoin kabul ediyor?
Teknoloji şirketlerinin kripto paralara sessiz sedasız yatırımlar yaptıklarına dair söylentiler geliyordu. Ancak resmiyet dalgalanmalarına sessiz sedasız yaptığı hazırlıklarla sürprizi patlatan Microsoft da dahil oldu. Dev şirket, artık ödemelerinde Bitcoin kullanıcılarının hesaplarına para yatırmalarına izin verecek.

Bu firmalardan bazıları:
Subway: Türkiye’de de şubeleri bulunan bir restoran zinciri.
Steam: PC’ler için oyun indirme platformu.
WordPress.com: Çoğu kişinin bildiği üzere kullanıcıların ücretsiz internet siteleri oluşturmasına olanak tanıyan bir online şirket.
Overstock.com: ABD’nin en büyük e-ticaret sitelerinden biri.
Türkiye’deki Bitcoin’le ödeme gerçekleştiren bazı yerler; İnci Kitap, Lezzet İkizleri, Propaganda Yayınları, Avione Jet ve Gümüşel Reklam gibi işletmelerden oluşuyor.

bitcoin

Özgün İçerik: Perim Naz Sarı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.