Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyadaki En Tembel 13 Ülke

Dünyadaki En Tembel 13 Ülke
Hayatın boyunca dünya üzerindeki hangi ülkelerin en tembel olduğunu düşündün mü? Biz düşündük ve bu konuyu ele alırken kaçınılmaz bir soru ortaya çıktı, bir ülkeyi neler tembel yapar? İnsanların tatillerini boşa harcaması mı? Kesinlikle hayır! İnsanların çalıştığı süre mi baz alınır? Cevap yine hayır. Bazı kişiler kendi bulundukları yerlerin dünyanın en tembelleri arasında yer aldığını düşünür. Bu kişiler muhtemelen çalışmak için bir motivasyon ve heyecan olmazsa insanların eğitimsiz ve cahil kalacaklarını sanıyorlar. Dahası tembel insanların kirli ortamlarda yaşadığını düşünenler de var. Ancak biz bu ilişkileri ele almadık. Aynı şeyler dünyadaki en tembel ırk sorusu için de geçerli. Bir ülkeyi tembel kılan şeyin ne olduğu sorusuna bulduğumuz en uygun cevap “nüfusunun fiziksel aktivitesi”dir. Başlangıçta bir ulusun tembelliği ve fiziksel aktiviteleri hakkında nasıl bilgi toplayacağımız hakkında endişe yaşadık. Neyse ki, günümüzde insanlar akla gelebilecek neredeyse tüm konularla ilgileniyorlar. Bu sayede Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı bilgileri kullanarak ilginç bir çalışma ortaya çıkardı. İşte detaylar.

7-Affordable-Romantic-Getaways-For-Couples-On-A-Budget

Eğer bir koşucuysanız ve genel olarak spor yapıyorsanız adımlarınızı sayan telefon uygulamalarından muhtemelen haberdarsınızdır. Stanford araştırmacıları 111 ülkede bu tarz uygulamaları kullanarak 717.000 kişinin telefonlarını izledi ve insan hareketliliği ile alakalı şimdiye kadarki en büyük çalışmalardan birini yaptı. 68 milyon günlük veri topladılar ve günlük atılan adım sayısının ortalama 4961 olduğu bilgisine ulaştılar. Bu çalışmanın temel amacı, bulunan bulgularla obeziteye karşı küresel katkıda bulunmaktı. Araştırma sonuçlarına göre en aktif ülkeler arası yer alan Hong Kong’ta insanların günlük atmış oldukları ortalama adım sayısı 6880.

Günümüzde, hareketsizlik %6 ila %10 arasında bir oranda dört ana hastalığa neden oluyor: koroner kalp hastalığı, tip 2 diyabet, göğüs ve kolon kanseri. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2014 yılında 18 yaş üzerindeki yaklaşık 1.9 milyar insandan 600 milyondan fazlasının fazla kilolu olduğu bildirildi. Obezitenin insanların hareketliliği ve aktifliğiyle yakından ilişkili olduğu mantıklı görünse de Stanfordlı araştırmacılar insanların atmış olduğu adım sayısı ile obezite arasında güçlü bir bağ bulamadılar. Çalışmalarda ortaya çıkan bir başka ilginç sonuçta erkekler kadınlardan daha fazla yürüyorlar.

En tembel ülkeler listesini oluşturabilmek için aynı konu ile alakalı bir araştırmayı daha inceledik. İnsanların hareketliliği ve bunun bulaşıcı olmayan (kronik) hastalıklar üzerine etkileri analiz edildi. Stanford’ın adımlar üzerindeki çalışması ve The Guardian’ın çalışmasından elde edilen verileri karşılaştırdık ve çakıştırdık, böylece en tembel ülkeler listesi ortaya çıktı. Ayrıca ilk çalışmadan elde edilen ortalama adım sayısı ve ikinci çalışmadan elde edilen aktif olmayanların yüzdesini birleştirerek “hareketsizlik endeksi”ni oluşturduk. Nihai sıralama buna göre yapıldı. Şimdi dünyadaki en tembel ülkeler listesine göz atalım.

13) Romanya

Hareketsizlik Endeksi: 10.5

Araştırmalara göre günlük atılan adım sayısı 4759 ve hareketsiz olarak tabir edilen insanların oranı %38.7 ve bu sonuçlar ile Romanya en tembel ülkeler listemizde kendine yer buluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2008 yılında yapmış olduğu çalışmalarda fiziksel aktivitelerin göstergelerinden birisi olan obezite seviyesi Romanya’da yüksek seviyelerde. Yetişkinlerin %51’i fazla kilolu ve bunların %19.1’i obezite problemi karşı karşıya. Buna ek olarak erkekler arasında bu problem kadınlara göre daha yaygın.

12) Yunanistan

Hareketsizlik Endeksi: 10.5

Sonunda Yunanların tembel olduğuna dair bir kanıt bulduk. Uzun süren ekonomik kriz yüzünden herkes Yunanların çalışmayı sevmediğini ve boş zamanlarını çok ciddiye aldıklarını düşünmüştü. Eğer ortalama adım sayısına (4350) ve halkın %15.6’sının hareketsiz olduğu da hesaba katılırsa aslında bu düşüncelerde haklılık payı var.

1986708825-mobile

11) Meksika

Hareketsizlik Endeksi: 10

Meksika’daki insanların günlük ortalama adımları 4692 ve fiziksel aktiviteleri düşük seviyelerde. Araştırmalar halkın %37.7’sinin hareketsiz olduğunu söylüyor. Bu yüzden sağlıklı yaşamla alakalı tanıtımlarda bulunan çok fazla sayıda kurum mevcut. Bunlardan birisi “Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü” ve ana amacı insanları fiziksel aktivitelere teşvik etmek.

10) Hindistan

Hareketsizlik Endeksi: 9.5

Hindistan’ın en tembel ülkeler arasında yer aldığını da kim söyledi? Dünyanın en kalabalık ülkelerinden birisi olmasına karşın burada yürümeyi sevenlerden çok sevmeyenler var. Hareketsiz insanların oranı %15.6 seviyelerindeyken günlük ortalama adım sayısı 4297.

9) Yeni Zelanda

Hareketsizlik Endeksi: 8.5

Hareketsiz insanların oranı %47.7 iken günlük ortalama adım sayısı 4582. İlginç olan ise Yeni Zelanda, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5-14 yaş arasındaki çocukların neredeyse yarısı aktif taşımayı (yürümek, bisiklet sürmek vb.) kullanıyor.

8) Portekiz

Hareketsizlik Endeksi: 8.5

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Portekiz fiziksel aktiviteler konusunda gelişim gösteren bir ülkeydi. Ancak araştırmalarda halkının %51’i hareketsiz çıktı ve günlük atılan ortalama adım sayısı 4744. Bu yüzden Portekiz tüm spor programlarını ulusal bazda yaymaya çalışan ülkelerden birisi. Ülke bu sayede her yaştaki insanın eğitime ve spora teşvik edilmesini ve güçlü bir sportif zemin hazırlanmasını hedefliyor.

women_reading_magazine1-4-2016

7) Filipinler

Hareketsizlik Endeksi: 7.5

Stanford’ın araştırmalarına göre hareketsiz kadınların oranı %48.3 iken hareketsiz erkeklerin oranı %51.7. Günlük ortalama adım sayısı 4008. The Guardian’ın araştırmasına göre ise halkın %23.7’si hiçbir fiziksel aktivitede bulunmuyor. Gıda ve Beslenme Enstitüsü’nün ulusal beslenme araştırmasına göre 2015 yılında Filipinli yetişkinlerdeki obezite oranı %14.5 arttı.

6) Brezilya

Hareketsizlik Endeksi: 6

Brezilya, obezitenin önemli sorun olmaya başladığı ülkelerden birisi. Günlük ortalama adım sayısı 4289 ve hareketsiz insanların oranı %49.2. Bazı araştırmacılar 2020’ye kadar Brezilya’daki obezlerin oranının Amerika’yı yakalayacağı fikrinde.

5) Birleşik Arap Emirlikleri

Hareketsizlik Endeksi: 5.5

Günlük ortalama adım sayısının 4516 olması ve insanların %62.5’inin hareketsiz kalması Birleşik Arap Emirlikleri’ni en tembel ülkelerden birisi arasına sokuyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre bu ülkede fiziksel aktivite çok düşük seviyelerde seyrediyor. Bu da neden sağlık alışkanlıklarını kazandırmak için farklı programlar geliştirildiğini gösteriyor. Dubai Spor Kurulu sağlığın geliştirilmesi için uzun soluklu bir stratejik plan hazırlamış bile.

4) Endonezya

Hareketsizlik Endeksi: 5.5

Listemizin dördüncü sırasındaki Endonezya dünyadaki en kalabalık ülkelerden birisi konumunda. Günlük ortalama adım sayısı 3513 ve hareketsiz insanların oranı %29.8. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre ülkedeki kadınlardaki obezite oranı erkeklerinkinden daha yüksek. Stanford’ın araştırmasına göre ise listedeki en az hareketli olan ülke Endonezya. Bu, Endonezyalıların %35’inin sigara içmesiyle ilişkilendirilebilir.

76675649ae40575b5

3) Güney Afrika

Hareketsizlik Endeksi: 4.5

Yapılan bazı çalışmalara göre kırsal kesimdekilerle şehir merkezlerinde yaşayanların hareketlilikleri arasında farklılıklar var. Diğer bir ilginç istatistik ise bekar kişilerin fiziksel aktiviteleri evli olanlara göre daha fazla. Günlük atılan adım sayısı 4105 ve hareketsiz insanların oranı %52.4. Tüm bunlar hesaba katıldığında Güney Afrika en tembel ülkeler arasında yer alıyor.

2) Malezya

Hareketsizlik Endeksi: 3

Malezya obezite oranı en yüksek ülkelerden birisi. Fazla kilolu çocuklar da ülke için ciddi bir problem. Ortalama atılan adım sayısına (3963) ek olarak ülkedeki kadınlar erkeklere göre daha hareketli ve aktif. The Guardian’a göre ülkedeki insanların %61.4’ü hareketsiz ve aktif değil.

1) Suudi Arabistan

Hareketsizlik Endeksi: 1.5

En tembel ülkeler listemizde başı Suudi Arabistan çekiyor. Stanford araştırmalarında günlük ortalama adım sayıları 3807 çıktı. The Guardian’ın araştırmalarına göre ise halkın %68.8’i hareketsiz ve aktif değil. Başka araştırma çalışmalarına göre bu hareketsizlik genellikle insanların hayatındaki güçlü değişimlerin bir sonucu. Mesela çocuklar artık sokaklarda oyun oynamaktansa bilgisayar başında vakit geçirmeyi tercih ediyor. Aynı şey yetişkinler için de geçerli. Parklarda yürüyüşe çıkmak onlar için ender bir durum gibi görünüyor.

Çeviri: Muhammet Salih Memiş

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.