Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Üzerinde En Çok Oynanan Kelime Oyunu İle Dil Öğreniyoruz

Dünya Üzerinde En Çok Oynanan Kelime Oyunu İle Dil Öğreniyoruz
 

Evrensel dil olma yolunda büyük bir hızla ilerleyen  İngilizce için küçük bir değerlendirme yapacak olursak John McWhorter'in de Ted konuşmasında dediği gibi "İngilizce artık  finansın,  internetin, hava trafik kontrolünün,  popüler müziğin ve  diplomasinin dili"  kısacası İngilizce her yerde. Bu durumda istesekte istemesekte öğrenmemizin gerekliliğini kabul ediyoruz.

Bir diğer görüş ise Sinan Canan'ın Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler kitabından " Zihnimiz kelimelerle kuruludur. desek abartmış olmayız. Kelimeler ve kullandığımız lisan, düşünce biçimimizi dahi yönlendirir ve tüm hayatımıza yön verme konusunda tartışılmaz bir paya sahiptir. Zira düşünce kalıplarımız, hatta zaman ve mekan algılamamız bile kullandığımız lisanın dilbilgisi, söz kurulumu ve ses kurallarıyla çok yakından ilişkilidir. Sadece kişisel tecrübelerimizin şekillenmesinde değil, toplumumuzun kültürel altyapısının bize yansıması konusunda da dil ve sözlü iletişim, vazgeçilemez bir  öneme sahiptir." diyor.

esas

Toplumların zaman algısı üzerine yazılmış Zamanın Coğrafrası adlı Robert Levine kitabı 24 saati her milletin ne kadar da farklı kullandığını bizlere gösteriyor.

Sonuç olarak İngilizce öğrenmek sadece bir zorunluluk olarak öğreneceğimiz bir dil değil etrafımızda bulunan diğer milletleri ve kültürleri tanımamıza yardımcı olup kendimizi aşmamıza yardımcı olacak bir etken olarak karşımızda duruyor. Peki sıra geldi işin oyun kısmına .

Ekran Alıntısı

Oyunumuzun adı  Code Names . Oyun temelde kelimeler arasında bağlantı kurmaya dayanan 2 grupla oynanan bir kelime oyunu. Oyunun kutusunun içinden mavi ve kırmızı takıma ait ajan kartları, iki suikastçı kartı, görgü tanığı kartları, oyunun nasıl oynanacağını belirleyecek olan oyun şablon kartları ve kelime kartları çıkıyor. Gelelim oyunun nasıl oynandığına ve bizim bunu dil öğrenirken nasıl kullanacağımıza. Öncelikle oyuncular kırmızı ve mavi takım olarak ikiye ayrılır. Ardından kelime kartlarından 25 tane alınır ve 5x5 olacak şekilde masaya yerleştirilir. Her gruptan birer anlatıcı seçilir. Anlatıcılar masanın bir yanına geçer. Diğer takım üyeleri ise tahmin edici göreviyle masanın diğer tarafına geçer.

WhatsApp Image 2019-07-10 at 19.25.00 (2)

İşte oyun başlıyor.  Oyun şablon kartı rastgele alındıktan sonra bu kartın kenarındaki renge göre hangi takımın başlayacağı belli olur.Diyelim ki kırmızı takım başladı. Kırmızı takımın anlatıcısı şablonda kırmızı takıma ait olan kelimeleri tek bir ipucu kelime kullanarak anlatmaya çalışır.  İpucu olarak seçtiği kelime ile kaç tane kelime anlatmaya çalışıyorsa  o sayıyı söyler. Örneğin masada kırmızıya ait kartların arasında Mars,  Ay ve  boşluk kelimeleri olsun. Anlatıcı ipucu kelime olarak "Uzay 3 " diyerek bu üç kelimeyi de takımına buldurmaya çalışabilir.  Tahmin eden grup kelimeye dokunur eğer doğru ise kırmızı ajan kartı kelimenin üzerine kapatılarak takım puan kazanır. Oyunun asıl zor kısmı birbiriyle ilgisiz kelimeleri anlatmak için tek bir kelime bulmaya çalışmaktır. Eğer tahmin yapan takım mavi takımın kelimesini tahmin ederse puanı mavi takım alır. Geriye kalan iki olasılıktan biri ise tahmin yapan grubun oyun şablonunda sarı ile gösterilen kelimeyi tahmin etmesidir ki bu sefer o kelimenin üstü görgü tanığı kartı ile kapatılır ve oynama sırası diğer takıma geçer. Son olasılık ise şablonda üstü X ile kapatılmış kelimeyi tahmin etme durumudur. Bu olursa o kelimenin üstü suikastçı kartı ile kapatılır ve oyunu direkt olarak karşı takım kazanır. Gelelim bu oyunu İngilizce ya da herhangi başka bir dili öğrenirken kullanmaya. Siz de farklı başlıklara yönelik öğrendiğiniz kelimelerle kendinize kelime setleri oluşturup bu kelimeleri tek bir İngilizce kelimeyle nasıl anlatacağınıza yönelik bir oyun hazırlayabilirsiniz.  Oyunun İngilizceye ya da öğrenmekte olduğunuz dile uyarlanmış haliyle sizin gibi İngilizce'sini geliştirmeye çalışan arkadaşlarınızla bir yandan eğlenerek bir yandan öğrenerek vakit geçirebilirsiniz. Bu oyun sayesinde  öğrendiğiniz kelimelerin anlamlarını hatırlamanız ve konuşurken ise yapacağınız kelime kombinasyonlarının kalitesini kolayca arttırabilirsiniz. İyi oyunlar suikastçılara dikkat edin.

Oyunu daha iyi anlamanız adına faydalanabileceğiniz bir link : CodeNames

Özgün İçerik: İzlem Nur Turkel

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.