Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Bu Dilleri Konuşuyor

Dünya Bu Dilleri Konuşuyor
Yaz tatilindeyiz günleriniz boş ve sıkıcı geçiyor olabilir. Ben boş kalamam yeni dil öğrenmek istiyorum diyebilirsiniz. İşte burada ÖK olarak biz araya giriyoruz ve sizin için dünyada en çok konuşulan 9 dili listeliyoruz. Keyifli okumalar :)

MANDARİN

çin

Mandarin ya da Beifanghua Çincenin en çok konuşulan lehçesidir. Konuşulduğu yerler Çin, Malezya ve Tayvandır. Ethnologue verilerine göre 897 milyon kişi bu lehçeyi konuşmakta. Tüm Çin lehçelerini topladığımız zaman ( Wu, Yue, Min, Jin, Xiang, Hakka, Gan, Pinghua ) bu sayı 1,302 milyonu buluyor.  Ama sizi uyarmalıyım bu dil kolay öğrenilmiyor örneğin her bir kelimenin 4 farklı söylenme şekli var ve ilk öğrenenler için bunun ne kadar karmaşık olduğunu anlamak hiç zor değil.

Mandarin dilinde merhaba demek: Nǐhǎo!

İSPANYOLCA


ispanya

İspanyolca, español veya castellano 427 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir ve birçok ülke tarafından resmi dil olarak kabul edilmiştir. İspanyolcayı resmi dil olarak kullanan ülkeler: İspanya, Küba,Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Şili, Ekvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Uruguay ve Venezuela'dır. Ek olarak, birkaç İngilizce kelimeyi incelediğiniz zaman aslında İngilizce ile İspanyolca’nın o kadar uzak diller olmadığını göreceksiniz.

İspanyolca merhaba demek: Hola

İNGİLİZCE


ingiltere

İngilizce günümüzde “küresel ortak dil” olarak kullanılmaktadır. Bilim, iletişim, bilişim, ticaret, iletişim ve daha birçok alanda karşımıza çıkan bir dildir. Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Amerika Birleşik Devletleri, Anglofon Karayipler, Avustralya,İrlanda Cumhuriyeti, Kanada ve Yeni Zelanda'da yaşayanların çoğunun ana dilidir ve 339 milyon  kişi tarafından konuşulur.

İngilizce merhaba demek: Hello

ARAPÇA


arabistan

Ortadoğu, Arabistan, Kuzey Afrika’da 267 milyon kişi tarafından konuşulan Arapça İslam dininin dili olduğu için Ortadoğu ülkelerin yerel dillerini asimile etmiş ve bu bölgelerin de ana dili haline gelmiş. 1974’den bu yana Arapça Dünya’daki 6. Resmi dil kabul ediliyor.

Arapça merhaba demek: Al salaam a’alaykum

HİNTÇE

hindistan

Hindistan'da konuşulan diller toplam 400'ü gecen dil ve lehçelerden oluşur. Bunlardan Hintçe ve İngilizce ana dil olarak tüm resmî belgelerde kullanılması şarttır. 260 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir. Yakın zamanda Hindistan nüfusunun Çin nüfusunu geçeceği tahmin ediliyor ancak İngilizce kadar popüler bir dil olamayacağı aşikar.

Hintçe merhaba demek: Namaste

PORTEKİZCE


portekiz

Brezilya, Portekiz,Venezuela’da rastlanan Portekizce 202 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir. İspanyolcaya çok benzemekle birlikte  İspanyolca’dan daha yumuşak ve melodik bir dil olduğu söylenir. Sözcüklerin çoğu ortak kullanılır. Ayrıca Portekizceye en yakın lisan Galiçyacadır.

 Portekizce merhaba demek: Olá

BENGALCE

epa03910372 Homebound people crowd on the roof of a train as an attempt to travel to their villages, ahead of the Eid Al-Adha celebrations, at the Airport Railway Station in Dhaka, Bangladesh, 15 October 2013. Millions of people travel back to their villages to celebrate the big festival, Eid Al-Adha. EPA/ABIR ABDULLAH

Bangladeş ve Hindistanın resmi dilidir. Bangladeş’de 120 milyon insan sadece Bengal dilini konuşuyor ve toplamda 189 milyon insan tarafından konuşuluyor. Ayrıca, 125.000'den fazla sözcüğüyle dünyanın en zengin dilleri arasında yer almaktadır.

Bengalce merhaba demek: Ei Je

RUSÇA

rusya

20. yüzyılda politik açıdan önemli bir dil olan Rusya, Birleşmiş Milletlerin de resmi dilllerinden biri kabul ediliyor. 171 milyon insan tarafından konuşulan Rusça sadece anavatanı olan Rusya’da da konuşulmuyor. Kazakistan, Beyaz Rusya ve hatta Amerika da bu dilin konuşulduğu yerlerden sadece bir kısmı.

Rusça merhaba demek: Zdravstvuite

JAPONCA


japonya

Japonca 128 milyonun üzerindeki Japonya'da insanlar ve Japon göçmen toplulukları tarafından konuşulan bir dildir. Ryukyuca ile ilişkilidir; fakat diğer dillerle herhangi bir akrabalığı kanıtsız kalmıştır.

Japonca merhaba demek: Kon'nichiwa

Özel İçerik: Melis Kasap

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.