Öğrenci Kariyeri Banner

Deney Tasarlayan Yapay Zekâ Uygulaması

Deney Tasarlayan Yapay Zekâ Uygulaması
Innsbruck ve Viyana'da çalışan bir grup fizikçi, kuantum deneyleri tasarlayan bir yapay zekâ uygulaması geliştirdi. Otonom bir biçimde çalışan uygulama, testler sırasında bugün araştırmacılar tarafından kullanılan çeşitli deneysel yöntemleri yeniden keşfetti. Dr. Alexey A Melnikov ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences (USA)'ta yayımlandı.

Geliştirilen otonom makine, deneyimlerini hafızasına kaydediyor. Makine yeni şeyler tecrübe ettikçe hafızasındaki bilgiler giderek artıyor ve gelişiyor. Uygulamaya başlangıçta boş bir laboratuvar masası ve bu masanın üzerine yerleştirilebileceği çeşitli deney aletleri veriliyor.

198315f4d17ce60015e925ba74b7e9d5_original-e1514053573621

Program, kendisine verilen aynaları, prizmaları ve ışık demeti bölücüleri, sanal ortamda laboratuvar, masasına yerleştirirerek yeni deney düzenekleri tasarlıyor. Eğer tasarlanan deney anlamlı sonuçlar verirse, makinenin daha sonraları benzer davranışlarda bulunma olasılığı artıyor. Araştırmacılar kendi geliştirdikleri makineyi daha önceleri geliştirilenlerden ayıran en önemli farkın bu ''güçlendirerek öğrenme stratejisi'' olduğunu söylüyorlar.

Bu strateji sayesinde çok sayıdaki muhtemel deney düzenekleri arasında en yararlılarını bulmak ve optimize etmek mümkün oluyor. Testler sırasında, yapay zekâ uygulaması bugün kullanılan çeşitli düzenekleri yeniden keşfetmenin yanı sıra daha önceleri hiç kullanılmamış bazı düzenekler de tasarlamış. Bu düzeneklerin de gelecekte laboratuvar ortamında gerçeğe dönüştürülerek sınanabileceği söyleniyor.

Araştırmalarını bizlerle paylaşmaktan çekinmeyen Sayın Dr. Mahir E. Ocak'a saygılarımızla

Kaynak: Bilim ve Teknik

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.