Öğrenci Kariyeri Banner

Denetim Sektöründe Deneyim Kazanmak İsteyenlere Tavsiyeler!

Denetim Sektöründe Deneyim Kazanmak İsteyenlere Tavsiyeler!
Üniversite dönemi boyunca gittiğiniz seminerler ve konferanslarda; özellikle 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrencilere bir amacınızın olması gerektiği ve hangi rotaya doğru gideceğinizi bilmeniz gerektiği konusunda sizlere önemli tavsiyeler verirler. Şöyle ki üniversite son sınıfa gelmiş bir bireyin gelecekte ne yapacağına dair herhangi bir amacı yoksa; şunu da yaparım şunu da yaparım diyorsa ve bu konuda soru işaretleri varsa kişilik envanter testi yapmaları; kendilerini tanımaları açısından oldukça elzem olacaktır.

Audit checklist on a desk, with tick against audit satisfactory

Bu yazımda ise iktisadi ve idari bilimlerde okuyanlar ile mühendislik eğitimi alan öğrencilerin; denetim sektörlerinde çalışma hedefleri varsa hangi yetkinliklere sahip olması gerektiğini açıklamak istiyorum. Özellikle günümüzde bağımsız denetim şirketlerinin payı giderek artmakta; buna rağmen yeni mezun başvuru ilanında da oldukça fazlalık görülmektedir. Peki senin diğerlerinden farkın ne? Eğer sen de diğerlerinden farklı olmak istiyorsan ve bağımsız denetim sektöründe çalışmak istiyorsan sırasıyla şunları yapabilirsin:

denetim-1

1) Üniversitelerin ilk yıllarından itibaren staj yapmanızı; muhasebecilerde, mali müşavirlik şirketlerinde, finans kurumlarında, danışmanlık şirketlerinde veya  bağımsız denetim firmalarının açmış olduğu stajyer ilanlarına başvurarak denetim sektörünün işleyişi açısından tecrübe kazanmanız oldukça önemlidir.

2) İnsanlarla iletişim becerilerinizin yüksek olması olmazsa olmaz bir özellik; sonuçta iletişim yeteneğiniz sadece denetim alanında değil; diğer iş kollarında da oldukça gereklidir.

3) Denetim firmalarında çalışmak takım çalışmasına yatkın olmayı da gerektirir. Takım çalışmasına yatkın olma konusunda eksiklikleriniz varsa bu konularda eğitimler almanız faydanıza olacaktır.

4) Öğrenmeye istekli ve açık olmak belki herkes tarafından duymuş olduğunuz bir şey; fakat kesinlikle oldukça önemlidir. Enerjiniz ve isteğiniz gerek mülakat aşamalarına geldiğinizde; gerekse de çalışma hayatınızda sizi diğerlerinden farklı kılabilecek en ayırt edici özelliktir.

5) Olmazsa olmaz bir özellik çok iyi derecede İngilizce bilmek; İngilizce'nizi her daim geliştirmeniz gerekirse de; uluslararası geçerliliği olan bir sınavla düzeyinizi test etmeniz oldukça elzem olacaktır.

6) Azimli ve hırslı olmalısınız. Aslında kişisel özellikleriniz denetim sektöründe çalışmaya uygun olup olmadığınız konusunda önemli ipuçları vermektedir; bu yüzden kişisel envanter testini yaparak uygunluk derecenizi ölçebilirsiniz.

7) İyi bir not ortalaması genellikle kişilerde aranan özelliklerdendir; bu yüzden üniversite yıllarındayken derslerinize mümkün olan en iyi derecede asılmaya çalışın.

8) Muhasebe, finansal yönetim, finans matematiği, ekonomi, işletme gibi alanlarda yeterli bilgi ve birikime sahip olmanız önemlidir; eğer bu konularda gerekli bilgileriniz yoksa sertifikalı programlardan veya kurslardan gerekli takviyeleri alabilirsiniz.

9) Hobileriniz ve ilgi alanlarınız işe alınma sürecinde size diğerlerinden ayırt edici özelliklerinizi belirleme açısından fark yarattırabilecek bir diğer alandır. Bu sadece denetim sektöründe çalışmak isteyenler için değil; diğer sektörlerde de çalışmak isteyenler için oldukça kilit bir noktadır. Hobileriniz belki de hiç olmadığı kadar önemli bir nokta olabilir; ama şunu da unutmayın; kitap okumak hiçbir zaman bir hobi olamaz onu zaten yapmanız gereken bir şey olduğunu düşünerek hobilerinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

10) Bilgisayar konusunda gerekli bilgi ve birikime sahip olmanız gerekmektedir. Microsoft Office programları, Sap, Spss ve  bazı muhasebe programlarını bilmeniz oldukça faydalı olacaktır.

denetim-2

            

Aslında bu tür özelliklerin hepsini kapsayan bir nitelik var. Sabırlı, kendine güvenen ve emin adımlarla ilerleyen bir kişi olabilmek; çünkü bu tarz denetim firmalarında işe başladığınızda oldukça kapsamlı ilerleme yöntemlerinin olduğunun da farkına varacaksınız. Gireceğiniz sektörde oldukça farklı kariyer aşamalarını görebileceksiniz.  Özellikle, büyük denetim firmalarında çalıştığınızda fark edeceğiniz en önemli şey; bunu okul olarak görenlerin sayısının da azımsanmayacak kadar fazla olmasıdır; çünkü şirketlerin vermiş olduğu eğitimler oldukça kalitelidir ve bu da kişisel gelişiminize ve kariyerinize güzel fırsatlar yaratmaktadır. Son olarak unutmayın ki şans hazır olana güler.

 

Sevgilerimle...

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.