Cathy Engelbert ile geçireceğiniz birkaç dakikanın sonunda görüyorsunuz ki kadınların her şeyin üstesinden gelebileceği kesin bir gerçektir. Cathy, Deloitte'nin CEO'su olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 80.000 profesyonelle çalışan en geniş profesyonel servis ağına liderlik ediyor. Engelbert masa başında yapılabilecek işlerle kalmıyor aynı zamanda o gücü nasıl kullanacağını da biliyor.
Engelbert, 2015'te göreve başladığından beri, iş bulma robotları Brexit'e karşı muhasebe ve denetim firmasını ve danışmanlığı başarılı bir şekilde geliştirdi.
Bu, 28 Mayıs 2016'da sona eren mali yılda 17.5 milyar ABD Doları tutarında bir gelir sağlıyor. Engelbert'in çalışması, dolar ve kurların ötesinde, çalışanlar arasında %94'lük bir onay derecesi kazandı ve bu yıl Glassdoor'un En Yüksek Puanlanan CEO'ları listesinde yer alıyor.
Başarısının sırrı mı? "Yapılacaklar listesine çizikler atmakla yetinmektense, etki edebileceğiniz konulara odaklanacak, zorluklar yerine çözümler getirecek bir ekip kurmak, onları dinlemek ve onlarla birlikte çalışmak." diyor Cathy, “Bana göre üretkenlik doğrudan kurduğunuz kişisel ilişkilerle ilgilidir."
Engelbert'in parlak liderlik stratejisini tek cümlede özetlemek gerekirse:
"İşten önce insana önem verin."
Engelbert, Glassdoor'dan Amy Elisa Jackson ile gelecek işler, çalışanların sorumlulukları ve Deloitte'de iş arayan adaylarda neleri göz önünde bulundurdukları hakkında görüştü.
Glassdoor: Liderlik size ne ifade ediyor?
Cathy Engelbert: Liderlik bir sıfat ya da organizasyon çizelgesinde imzaya sahip olmak değil, seçenekler dizisidir. Yaşamın herhangi bir aşamasında adım atmak ve zorluklar karşısında önleyici olmaktır. Bana göre, halkımızın, müşterilerimizin ve toplumun ilgilerini ve meraklarını takip etmek bizi öne çıkarır. Müşterilerin ve profesyonellerin zihninde neyin olduğunu bilmiyorsanız iyi yönetmek imkansızdır. Bu sebeple, sahada müşterilerle ve bu müşterilerle ilgilenen ekiplerle çok zaman geçiriyorum.
Glassdoor: CEO olarak yapmakta en çok zorluk çektiğiniz ama aynı zamanda yapmaya en değer anınız hangisiydi?
Cathy Engelbert: Benim için en güzel anlardan biri, neredeyse bir yıl önce, çalışanlarımızın aileleriyle vakit geçirebilmeleri için verdiğimiz 16 haftalık Deloitte'nin Ücretli Aile İzni Programı'nı açıkladığımız zamandı. Bu aile izni konusunda geçtiğimiz bir sene boyunca çalıştık ve insanlarımızın aramıza katıldıkları günden emekli oldukları güne kadar olan süreçteki hayat döngüleri üzerine odaklandık. Bu yüzden ebeveyn izninden daha da kapsayıcı bir şeye ihtiyacımız olduğundan bahsettim. Analiz üstüne analiz yaparak şöyle bir sonuca ulaştık: "kadınlar ve erkekler için aileyle ilgilenme izni." Bu programı duyurduğumuzda şöyle bir mesaj aldım: "Umarım bu izni almam hiç gerekmez ancak böyle bir iznin varlığını bilmek huzurlu hissetmemi sağladı." Bu kesinlikle Deloitte ailesi olarak hem iyi hem de kötü zamanlarda nasıl bir araya gelip birbirimizi desteklediğimizle alakalı bir durumdu.
Bunları CEO olmanın en zorlu unsuru olarak adlandırmak yerine, iş hayatının hızını değiştiren büyük sürprizlerden biri olarak tanımlamak isterim. İşin en şaşırtıcı kısmının sadece hız olduğunu söyleyebilirim. İş süreci hızını katlayarak, tahmin edebileceğinizden daha da hızlı bir şekilde ilerliyor ve müşterilerimizin sürece ayak uydurabilmeleri ve kendilerini farklılaştırabilmeleri konusunda onlara yardımcı olabilmemiz açısından ön planda olmamız gerekiyor. Bu da bizim nasıl değişmemiz gerektiğini gösteren ve 80.000 çalışanla zorlayıcı olsa da üstesinden gelmek zorunda olduğumuz bir süreç anlamına geliyordu.
Glassdoor: Çalışanlarınızın güveni ve katılımı için ne gibi teşviklerde bulunuyorsunuz?
Cathy Engelbert: Güven konusu tamamen doğruluk ve şeffaflıkla ilgilidir. İnsanların, samimiyetsizliği veya kurumsal bir konuşmayı bir kilometre öteden sezebileceği bir dünyada yaşıyoruz. Şirketler ve liderler tavırlarında, seslerinde ve eylemlerinde doğrucu olmalılardır. Bu sadece "doğru olanı söylemek" ile ilgili değildir: Şirketiniz ve aynı zamanda çalışanlarınız için önemli olanları konuşmak ve bunu eylemlerinizle desteklemektir.
Katılım ise, tamamen bir amaçla ve anlamlı işler yapmaktan, insanlara onları zorlayacak ve geliştirecek görevler bulmaktan geçer. Bu da müşteriler ve toplum üzerinde gerçek bir etki etmenizi sağlar. Bu insanımızı girişimci hissettiriyor ve bu sayede fark yaratıyorlar. Şirketimizde bir müşterinin karşılaşabileceği herhangi bir sorunun çözümü için tam anlamıyla bir telefon konuşması yeterlidir ki bunun piyasada tek olduğuna inanıyorum. Bu her gün işe gelirken size enerji veren bir ihtimal!
Glassdoor: Burada büyük bir organizasyon kültürü kurmaya nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Cathy Engelbert: Deloitte'de kapsayıcı bir kültürü teşvik etmek için gayet tedbirli çalışıyoruz. CEO olarak benim görevim, bu kültürü temsil etmekti. Bu ayrıca profesyonellerimizin çalışma çevrelerine bağlı hissetmeleriyle de alakalı ki bu da aidiyet duygusu uyandırıyor ve kariyerlerini burada büyütmek istiyorlar.
Yaklaşık bir yıl önce Deloitte'de bir "cesaret kültürü" kavramını sunduk. Çok nesilli bir iş gücüne sahip bir kavram. Bu size deney yapma, yeni şeyler deneme, zorlu bir durumu çözmek için farklı bir yaklaşımda bulunma şansı veren bir inovasyon kültürüdür. Bu sayede düşünme ve bakış açılarında çeşitlilik sağlar ve nadir veya tek seferlik değil, cesur düşüncenin norm olduğu yerlere geçmeye çalıştığımız bir atmosfer yaratır.
Glassdoor: Çalışanlarınız burada çalışmayı seviyorlar. Gün içinde ve dışında burayı çalışabilecek harika bir yer haline nasıl getirdiniz?
Cathy Engelbert: Deloitte'de insanlarımızdan daha önemli bir şey yok. Ve sanırım cevap iki yönlü olarak karşımıza çıkıyor: Birincisi, bahsettiğim cesaret kültürü ve çalışanlarımızı en iyi çalışacak şekilde motive etmek. İkincisi ise, AR-GE olarak çalışanlarımıza yatırım yapmak. Çalışanlarımızı kariyerlerinin her aşamasında, örneğin yaşam süreleri boyunca onlara önemli olan şeylere, örneğin fitness desteği, devam etmekte olan öğrenim fırsatları (Deloitte Üniversitesi, Texas'taki mesleki geliştirme merkezimiz), aile izni, rehberlik programları, topluluk fırsatları, emeklilik ve emeklilik maaşları vb. konularda desteklenmesi düşüncelerini de desteklemekteyiz.
Glassdoor: Verimlilik ve zamanı etkili kullanabilmek için tavsiyeleriniz nelerdir?
Cathy Engelbert: Birkaç şey var. Bunlardan birisi kesinlikle, küçük olsalar bile "iyileşme anları"dır. Bu anlar uyanır uyanmaz telefonuma bakmamayı ve gün boyunca bunu uygulamayı bile içerir.
Bir diğer şey ise insanlara işten daha önem vermektir. Mantıksız gelebilir ancak yapılacaklar listesine çizikler atmakla yetinmektense, etki edebileceğiniz konulara odaklanacak, zorluklar yerine çözümler getirecek bir ekip kurmak, onları dinlemek ve onlarla birlikte çalışmak bana göre doğrudan verimlilikle ilgili bir olgu.
Glassdoor: Liderlik yolundaki kişiler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Cathy Engelbert: Hayat her zaman rayında gitmiyor ve hayatın bizi nereye götüreceğini tahmin edemiyoruz. Ama eğer elinizi kaldırır, farklı şeylere karşı kendinize güvenir, risk alır ve yeteneklerinizi sunarsanız, bir lider olarak kabul görürsünüz.
Glassdoor: İlk işiniz neydi?
Cathy Engelbert: Lise ve kolejde bir çocuk doktorunun ofisinde çalıştım ama Deloitte 1986'da üniversite dışındaki ilk işimdi. Daha önce bahsettiğim ölçek, derinlik ve genişlik bana yolumu yeniden keşfetmem ve son 30 yılı aşkın süredir de sürekli olarak zorluklarla mücadele etmem için fırsatlar sundu. Deloitte'de birden fazla kariyer alanında tecrübe edindim.
Glassdoor: Kendinizle ilgili 3 eğlenceli şeyi bizimle paylaşır mısınız?
Cathy Engelbert: 8 çocuktan biri olarak büyüdüm. Erken yaşta kahvaltıda mısır gevreğini kapan kişi olabilmekten tutun da 2'ye 2 basketbol oynama konusunda hep rekabet içerisindeydik. Benden üç yaş büyük abim beni oyun için seçmişti ve sırf oyundayım diye oyunda gerilime izin vermediler. Sahada öylesine bir oyuncuydum. Bunu anlayışla karşılıyorum.
Lise boyunca tenis, basketbol ve lakros takımlarında oynadım, spor aşkıyla büyüdüm. Lehigh Üniversitesi'ndeki zamanım boyunca hem lakros hem de basketbol takımlarının kaptanı olarak görev yaptım. Şimdi ise golf oynamaktan zevk alıyorum.
Beşinci sınıfta sınıf başkanlığına aday oldum ve kampanya sloganım "Şekerlemeyi al, Cathy'e oy ver!"idi. Şekerleme dağıtarak seçimi kazandım!
Glassdoor: Akıllı telefonunuzu kontrol ettiğinizde, en son hangi uygulamayı açtınız ve onunla ne yaptınız?
Cathy Engelbert: Çok basit. Uçak uygulamaları, her zaman uçaktayım çünkü!
Glassdoor: Zor günlerle başa çıkabilmek için nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Cathy Engelbert: Küçük şeyleri doğru yaptıkça büyük şeylerin daha kolay bir şekilde gerçekleşebileceğini akılda tutarak işlerimizi yapıyoruz. En karanlık ve zorlu anlarda bile elinizden gelenin en iyisini yapmak zorundasınız. Baskı altında sakin kalabilmeye her zaman hayran kalmışımdır.
Glassdoor: Çok açık ki, çalışanlarınızın çoğuna ilham veriyorsunuz. Peki ya sizin ilham kaynağınız kim?
Cathy Engelbert: Annemle babam. Babam üç işte çalıştı. Annem 8 çocuğunu yetiştirirken aynı zamanda çalıştı. Aslında bugün 80lerinde olmasına rağmen hala çalışıyor. Beraber, 8 çocuklarını da üniversiteye kadar okuttular.
Glassdoor: Nasıl insanları işe alırsınız ve neden?
Cathy Engelbert: Diğer şeylerin yanında, kendilerini yaptıkları işe adayan ve asla öğrenmekten vazgeçmeyen kişilerde meraklı olmaya ve çevikliğe bakıyoruz. Bugünkü yenilikler ve bozulmalarla, öğrenmeye devam ediyoruz. Deloitte'nin yapması için birine ihtiyaç duyacağı ve sizin de istediğiniz bir iş tanımı bugün bulunmayabilir. Bu sebeple, her zaman meraklı olacak, sorular soracak ve öğrenmekten asla vazgeçmeyecek kişiler arıyoruz.
Çeviri: Armoni Bayar
Kaynak
0 Yorum
Yorum Yap