Öğrenci Kariyeri Banner

Çin'den Çıkan Steve Jobs : Lei Jun

Çin'den Çıkan Steve Jobs : Lei Jun
Son zamanlarda başta ülkemizde olmak üzere tüm dünyada etkisini giderek arttıran Xiaomi (Şa-o-mi) markasını muhtemelen duymuşsunuzdur. Özet olarak anlatmak gerekirse Xiaomi, 2010 yılında Çin’in Pekin şehrinde kurulan, kullanıcı dostu olmasıyla adından sıkça söz ettirirken, rakiplerini de agresif fiyat stratejisiyle tehdit eden bir teknoloji firmasıdır. Hızlı büyümesiyle sıkça gündeme gelen Xiaomi hakkında bildiklerimizin yanında bilmediklerimiz de oldukça fazla. Bu yazıda sizlerle pek bilinmeyen konulardan birisi olan, Çin'in Steve Jobs'u olarak anılan, Xiaomi'yi şuan ki konuma getiren, markanın kahramanı Lei Jun’un hayatına göz atacağız.

Lei-Jun

16 Aralık 1969 yılında Çin’de dünyaya gelen Jun, hayatla çok erken tanışmıştı. Çocukluk döneminde zamanını arkadaşlarıyla geçirmesi gerekirken o, sanayi bölgesinde geçiriyordu. 1987 yılında Mianyang Ortaokulu’nda başarılı bir öğrenci olan Jun, kalan öğrencilik hayatını da aynı şekilde başarılı bir şekilde geçirmişti. O kadar başarılıydı ki 4 yıllık Wuhan Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünü 2 yılda tamamlamayı başarmıştı.

Eğitim serüvenini tamamlayan Jun, 1992 yılında Lenovo’nun en büyük hissedarı olduğu Çin yazılım piyasasının önemli isimlerinden Kingsoft’ta göreve başladı. Göreve başladıktan sonra hız kesmeden çalışmaya devam eden genç girişimci, 2000 yılında Joyo.com isimli çevrimiçi kitap mağazasını açtı. Joyo.com kısa sürede o kadar büyümüştü ki başta büyük şirketler olmak üzere herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Bunun ardından büyük şirketler arasında yer alan Amazon, Joyo.com’u 76 milyon dolara satın aldı.

leii

Yaşadığı dönüm noktasıyla yatırımcı kimliğini keşfeden Jun, UCWeb, YY.com, Vancl.com gibi bir çok yatırıma imza attı. Bu yatırımlar sayesinde ününe ün katmaya devam ediyordu.

Takvimler 2007 yılını gösterdiğinde kariyerinin başlangıcını yaptığı Kingsoft’tan sağlık nedenlerinden dolayı ayrılmak zorunda kaldı. 1992 yılında kariyerinin ilk adımlarını attığı şirketten CEO olarak ayrıldı.

Bir Devin Doğuşu : Xiaomi

leixi

Üniversite yıllarında okuduğu Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer isimli kitapta Steve Jobs ve Wozniak’ın hikayesinden etkilenen Jun, kuruluş aşamasında yanına Microsoft ve Google tecrübesi olan Lin Bin’i alarak Çin’in en büyük girişimlerinden birisi olan Xiaomi’nin temellerini atmıştı. Şirket, kurulduğu 2010 yılında Android cihazlar için geliştirilmiş özel bir arayüz olan MIUI isimli yazılımı üretmeye başlamıştı. Apple’ın iOS sistemine benzerliği sayesinde Android ekosisteminde hızla yaygınlaşan MIUI, Xiaomi’nin silahı konumundaydı. Kısa süre içerisinde yüz binlerce kullanıcıya ulaşan firma dev bir kullanıcı topluluğu yaratmış oldu. Bu gelişmelerin ardından gelen tepkilerden memnun olan Xiaomi, ilk telefonunu üretme kararını aldı.

Henüz kurulalı 1 yıl olan Xiaomi sadece internet üzerinden satışa çıkaracağı telefonlarını ön siparişe açtıktan 12 saat sonra 300 binden fazla talep toplamayı başardı. İnternet tabanlı satış modeli sayesinde iki yıl sonunda Samsung’u devirmeyi başararak Çin piyasasında liderliğe yükselmiş oldu.

Yapılan bunca çalışmanın sonucunda Forbes, 2014 yılında Lei Jun'u 'Yılın teknoloji insanı' seçti. Bu ödül yılın teknoloji insanına 6.8 milyar dolarlık bir servet kazandırmış oldu.

 

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.