Öğrenci Kariyeri Banner

Cambridge Üniversitesi Hakkında Şok Eden Araştırma!

Cambridge Üniversitesi Hakkında Şok Eden Araştırma!

Cambridge Üniversitesi'nin inisiyatifi ile yapılan bir araştırma, üniversitenin köle ticaretinden servetini kazanan kurum ve bireylerden kayda değer miktarda fon aldığını ortaya çıkardı.

Araştırmayı bizzat 2019 yılında Üniversite'nin rektör yardımcısı olan Stephen Toope tarafından oluşturulan Kölecilik Mirası Danışma Grubu adında bir ekip gerçekleştirdi. Rektör yardımcısı Profesör Toope, Cambridge gibi eski bir okulun kölecilikle bağlantıları bulunmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Üniversite'den Bazı Adımlar Gelecek!

Araştırmayı yapan grup, Cambridge'e bağlı fakültelerin akademik ve idari kadrosundan kişiler ile, her ikisi de köle ticareti yapan Doğu Hindistan Şirketi ve Kraliyet Afrika Şirketi arasındaki ilişkileri ortaya koydu. Üniversite'nin ayrıca her iki şirketin hissedarlarından bağışlar aldığı ve yine köle ticareti yapan bir başka şirket, Güney Denizi şirketine doğrudan yatırım yaptığı ortaya çıktı.

Hazırlanan Kölecilik Mirası raporunda, "Bu tür mali bağlantılar hem köle ticaretinin sürdürülmesine yaradı hem de Cambridge'e hatırı sayılır mali çıkarlar sağladı" ifadelerine yer verildi. Üniversite, araştırmayı yürüten çalışma grubunun sunduğu bir dizi öneriyi hayata geçireceğini duyurdu.

Köleciliğin 19'uncu yüzyıla kadar "genel kabul gören bir sömürü biçimi" olduğunu, hazırlanan rapor sayesinde Cambridge'in kölecilikle olan ilişkisinin doğasının da daha iyi anlaşıldığını ifade eden rektör yardımcısı Profesör Toope, "Aynı zamanda bir eğitim kurumu olarak Üniversite'nin kölecilik pratiğinin altında yatan bazı görüşlerin yerleşmesi ve yayılmasında nasıl bir rol oynadığı hakkında da fikir veriyor" dedi.

2019 yılında Cambridge bünyesindeki St Catharine's Fakültesi "büyük ihtimalle" bir köle çiftliğinden gelmiş olan tarihi bir çanı kullanmayı bıraktı. Bu yılın başlarında yine Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Clare Fakültesi'nin yurtlarının "Koloni" olan eski adı değiştirilerek "Castle Court" (Kale Binası) olarak güncellendi.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.