Öğrenci Kariyeri Banner

Çalışanları Köpek Yavrusu Sahiplendiğinde Onlara Birkaç Gün İzin Veren 3 Şirket

Çalışanları Köpek Yavrusu Sahiplendiğinde Onlara Birkaç Gün İzin Veren 3 Şirket
Öncelikle belirtelim, bu yazımızda Türkiye’den şirketler maalesef yok. Çünkü “bildiğimiz kadarıyla”, böyle bir farkındalık yaratan şirketlerimiz henüz mevcut değil. Örnek teşkil etmesi açısından bu yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

puppy


"Evinize yeni bir yavru köpek almak her zaman kolay değildir."

Unsplash / Marvin Meyer





Bir köpek yavrusunu hayatına dâhil etmiş herkes bu işin aslında ne kadar zor bir iş olduğunu da deneyimlemişlerdir. Bir evcil hayvanı  sahipleri, genellikle evcil hayvan dostlarını “kürklü bebekler” olarak tanımlar. Bu tanımdan bile ilk sahiplenildikleri zaman yavru köpeklerin ne kadar ilgi istediğini çıkarabiliriz.

Yavru köpeklerin, yeni evlerine alışmak ve sahipleriyle bir bağ kurabilmek için zamana ihtiyaçları vardır. Çok büyük bir ihtimalle annelerinden alınmış ve yepyeni bir çevreye bırakılmış oldukları için bu yeni çevreye uyum sorunlarıyla başbaşa olurlar. Bundan dolayı onlara ev eğitimi için zaman ayırmayı düşünebilirsiniz.

Bu konu yaygınlaştıkça, bazı şirketler hayatımızdaki bu değişime ilgi gösterdiler ve çalışanlarına “evcil hayvan izni(pawternity leave)” sundular. Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan ve daha kat edilmesi gereken çok yolu olan “süt izni” gibi düşünebiliriz. Henüz adı geçen bir uygulama olmadığı için pawternity leave’in tam Türkçe karşılığı yok. Belki süt iznine paralel olduğu için “Pati izni” denilebilir ilerde, kim bilir :) Petplan şirketinin yaptığı araştırmaya göre, işverenlerin %5’i evcil hayvan evlat edinen çalışanlarına, evcil hayvan sahibi olmanın gereklerini hakkıyla yerine getirmeleri için ücretli izin vermekteymiş.

İşte karşınızda yeni tüylü arkadaşınızla bağ kurabilmeniz için size birkaç gün izin veren şirketler:

Mars Petcare

mars-petcare

SNGPhotography / Pixabay

Mars Petcare şirketi pati izni veren ilk şirketlerden bir tanesi. Bu şirket, çalışanları yeni bir evcil hayvan sahiplendiklerinde 10 saatlik bir ücretli izin hakkı tanıyor. Sonrasında çalışanlar hayvanlarını şirkete de getirebiliyorlar.

 

BitSol Solutions

bitsol-solutions

Unsplash / freestocks.org

Manchester’ta bulunan ve bir bilişim şirketi olan BitSol Solutions, çalışanları yeni bir evcil hayvan sahiplendiklerinde tam olarak bir haftalık ücretli izin veriyor.  Metro'ya göre, şirketin sahibi Greg Buchanan: "Evcil hayvanlar günümüzde bebek gibiler. Durum böyleyken neden çalışanlarımız ilk günlerini beraber geçirebilmek için onlara zaman ayırmasın?

BrewDog

brewdog

BrewDog beer / YouTube

İskoç bira şirketi BrewDog, bu duruma yönelik bir haftalık ücretli izin sunmaya başladı. İnternet sitelerinde bu konuyla ilgili gösterdikleri neden ise köpekleri gerçekten çok sevdikleri. Ayrıca bu şirket, “Tüm zamanların çalışılabilecek en iyi şirket” olmayı hedefliyor.

 

Hayvan dostlarını kaybeden çalışanları için izin veren şirketler de mevcut.

some-companies-offer-pet-bereavement-leave-too

Unsplash / Dominik QN

Şirketlerin çalışanlarına sundukları ve günden güne yaygınlaşan izinler arasında hayvanlarını kaybetmiş çalışanlarına verilen izinler de var. Tüylü arkadaşınızı kaybetmek yıkıcı bir olaydır ve günden güne bu duruma anlayış gösteren şirketler artıyor.

San Francisco’da bulunan Kimpton Hotels & Restaurants böyle bir durumda üç günlük izin veriyor. Mars Inc şirketi ise bir gün ve esnek saatler sunarken, California’da bulunan yazılım şirketi VMware ve Boston’da bulunan Maxwell Health şirketleri esnek günler sunuyor. Seattle’da bulunan Trupanion sigorta şirketi ise çalışanlarına bir günlük izin sunmakta. Bir Kanada şirketi olan Shoppers Drug Mart çalışanlarına bir aile bireylerini kaybettiklerinde sundukları iznin bir evcil hayvan kaybettiklerinde de sunduklarını belirtiyor.

 

Çeviri: Armoni Bayar

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.