Öğrenci Kariyeri Banner

Büyümüş de Küçülmüş 6 CEO

Büyümüş de Küçülmüş 6 CEO

Aklınızda bir fikir belirdikten sonra girişimciliğin yaşı hiç önemli değil. Aile desteği ve birazcık para ile yapılmayacak iş yoktur. İşte bize bunu kanıtlayan yaşıtlarına göre farklı yollar izlemiş 5 minik CEO ve onların şaşırtan hikayeleri. Keyifli okumalar :)


Not: Parantez içindeki yaşlar günümüzdeki yaşlarını değil şirketlerini kaç yaşında kurduklarını temsil etmektedir.


1. Corry's Cookies kurucusu Cory Nieves(6)


Cory-Nieves


Her şey 6 yaşındaki küçük Cory’nin soğuk havalarda okula otobüsle gitmek istememesiyle başladı. Annesine araba almak isteyen Cory annesinin mutfağında kurabiye yaparak para kazanmaya başladı. Böylelikle Mr. Cory’s Cookies adındaki şirketin temelleri anne mutfağında atılmış oldu. Koruyucu madde kullanmadan organik malzemelerle yaptığı kurabiyeler tabiri caizse kapış kapış gitti. Mutlu son Cory annesine o arabayı aldı ve bir daha asla okul otobüsüne binmek zorunda kalmadı. Aferin Corry!!


2. Flipoutz'un CEO'ları Jake(13), Lachlan(16) ve Erin(18) Johnson Kardeşler


Johnson-Kardesler


Sıcak bir yaz günü ailecek arabaya doluşmuşsunuz. Arka koltukta 3 çocuk, yol çook uzun ve arabanın klima gazı bitmiş içerisi hamam gibi sıcak. Bu 3 çocuk bir süre sonra sıkılır ve oyun oynamaya başlarlar ama bir süre sonra ondan da sıkılırlar. Arka koltukta mızıldanmalar başlar çok sıcak, daha gelmedik mi, acıktım vb. gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Anne çocuklara "Allah aşkına sizi susturmak için burada hangi oyuncak olmalıydı?" diye sorar. 3 çocuk kara kara düşünür. En büyük kız kardeş kişiliğini öne çıkartacak, ortanca kız kardeş modaya uyan ve arkadaşlarına gösterebileceği, en küçükleri olan erkek kardeş ise satabileceği havalı bir oyuncak ister. Bu üç önerinin bir araya gelmesiyle ortaya kişiye özel olarak tasarlanmış paraların takılabildiği silikon bir bileklik(Flipoutz) çıkar. Tasarlanmış paranın özelliği dünyanın istenilen yerinde takas edilebilir ve paranın  gittiği yerde takip edilebilirliğidir.


3. Sweet Dreams Girlz CEO'ları Halle(14) ve Brea(20) Holmes Kardeşler


Holmes-Sisters


Halle ve Brea Holmes kardeşler pijama partileri için cilde zarar vermeyecek doğal bakım ürünleri aradılar fakat istedikleri gibi ürünler bulamadılar. Genç kızlar için madem böyle bir eksiklik var neden biz yapmıyoruz diye düşünerek internette araştırma yapmaya başladılar. Ailenin tam desteğini alarak dermatologla ortak çalışmalar yürüttüler bu sırada anneleri kozmetik üreticileri araştırıyordu. Bu kadar emek sonucunda Holmes kardeşler favori Beyonce şarkısından yola çıkarak Sweet Dream Girlz şirketini kurmuş oldu. Başlarda temizleyici, nemlendirici, dudak balmı ve saç ürünleri satıyorlardı zamanla ürün çeşitliliğini arttırarak giysi, ayakkabı ve aksesuar da satmaya başladılar.


4. Nay Games CEO'su Robert Nay (14)


Robert-Nay


Sıradan 14 yaşındaki çocuklar bilgisayar oyunu oynarken Robert sınırlarının dışına çıkıp oyun uygulaması yapmaya karar verdi. Kendi kendine programlamayı öğrenip 3. sınıftayken kendi web sitesini yaptı. Büyüyüp daha neler neler yapacak siz düşünün :) Annesiyle birlikte geliştirdiği Bubble Ball oyunu yayınlandıktan sonra 2 hafta içinde Appstore’dan 2 milyon kere indirildi. Robert oyunu geliştirirken Ansca Mobile ait olan yazılım geliştirme kitini kullanmıştı. Bu firmanın Bubble Ball'ı haftanın uygulaması olarak seçmesiyle birlikte indirilme sayısı 16 milyona ulaştı. Bu hızla Angry Birds’i ücretsiz oyun listesinde alaşağı ederek bir numaraya yükseldi. Yazılımlarını artık kendi şirketi olan Nay Games’de geliştirmeye devam ettiriyor.


5. Recycling Company CEO'su Ryan Hitman(7)


Ryan-Hickman


Baba Hickman, evinde geri dönüştürülebilir atıkları ayırıp onları daha sonra geri dönüşüm merkezine götüren çevreye duyarlı bir insan. Bir gün bu çevreci geziye 3 yaşındaki oğlu Ryan’ı da dahil eder ama bu gezinin küçük Ryan’ı nasıl etkileyeceğinden habersizdir. Babasının birkaç poşet dolusu alüminyum teneke ve şişeleri görevlilere teslim ettiğini gören Ryan kendi geri dönüşüm şirketini kurmaya karar verir. Ertesi gün Ryan ailesinden atık biriktirmek için poşet ister ve bu poşetleri komşulara dağıtır. Bu sadece komşularıyla sınırlı kalmayarak onların aileleri, arkadaşları ve iş arkadaşlarına kadar gider böylece işler büyür ve Ryan’s Recycling Company kurulur. Ryan ancak ev ödevlerini bitirdikten sonra şirketiyle ilgilenebiliyor. Ayrıca hafta sonu sahadaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Şirketin elde ettiği kâr ile Ryan şimdiden okul masraflarını çıkarmış gibi duruyor, üstelik doğayı kurtararak!


6. iCoolKid Ltd'nin Kurucusu ve CEO'su Jenk Oz (12)
jenk_oz


Birleşik Krallık'taki en geç CEO olan Jenk, aktör, sunucu ve eğitimli bir müzisyen.
iCoolKid 8 ve 15 yaşları arasındaki gençlere hitap eden bir yayımcılık, medya, danışmanlık ve prodüksiyon şirketidir. Şirket, iCoolKid.com adli bir websiteden, çeşitli sosyal medya platformlarından, orijinal içerik üreten bir YouTube sayfasından, haftalık Spotify playlistlerinden, Jenk’in kendi üretip SoundCloud aracılığıyla paylaştığı profesyonel gece kulübü seviyesinde mix edilmiş playlistler, “The Garage” olarak hitap edilen bir yapımcılık tesisi ve yakında piyasaya sürülecek olan bir kıyafet markası iCoolKidGear’dan oluşmaktadır. iCoolKids’in 165’ten fazla ülkeden 60,000 takipçisi bulunmaktadır.

 

Çeviri İçerik: Melis Kasap

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.