Öğrenci Kariyeri Banner

Birkaç Adımda Vizelerde Nasıl Başarılı Olunur ?

Birkaç Adımda Vizelerde Nasıl Başarılı Olunur ?
Çoğumuzun başının belası olan malum hafta: Vize haftası...

Bazılarımız geceler boyu, bazılarımız ise son gece çalıştığı vizelerde hiç beklenmedik sürprizlerle karşılaşabiliyor. Bu tatsız sürprizleri en aza indirmek adına sizin için bir derleme yaptık.

1)ZAMAN YÖNETİMİ

tumblr_n6rz3igdua1st5lhmo1_1280

Zamanı planlamak verimli ders çalışma konularındaki ilk yöntemdir ancak çok iyi bildiğimiz gibi bu çoğu öğrenciye zor gelen bir durum. Haftalık çalışma saatleri oluşturup buna uymak gerçekten irade isteyen bir iş. Bu nedenle vizelere 1 hafta varken çalışmaya başlamak daha etkilidir.

2)UYKU SÜRESİ

catlakkubra_ders_kolik

 

4-5 saatlik gece uykusu etkili ders çalışmanızı engeller, dikkatinizi yoğunlaştıramazsınız. Okuma yaparken düşlere dalarsınız. Ders çalışacağınız günler 7-9 saatlik günlük uykunuzu almaya bakın. Eğer uyku için pek vakit yoksa, derse başlamadan önce biraz uyuyun (20 dk) daha sonra biraz egzersiz yapıp çalışma masasına oturun.

3)ÇALIŞMA YERİ

tumblr_nv1yml2Lt21uea3zoo1_500

Yatarak, uzanarak, el çenede, dik oturmadan yapılan çalışmalarda sürekli uzaklara dalmanız nedeniyle çok vakit kaybedersiniz. Bu nedenle üstü düzenli bir çalışma masasına oturun. Oda ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Masanın üstünde sadece ders ile ilgili materyaller bulunsun.  Mümkünse gürültülü olmasın. Müzik dinleyerek çalışanlardansanız, sözsüz rahatlatıcı müzikleri tercih edin.

4)ZİHNİNİZİ BOŞALTIN

nocanvas_meditasyon-beyin-frekansinizi-nasil-degistirir-380wz

Ders dışındaki düşüncelerden sıyrılın, yapmanız gereken şeyleri bir kağıda yazıp orada bırakın. Ders kitabını açtığınızda düşüncelerimizin başka mevzulara kayması bizi geriye götürür.

5)AÇLIK-TOKLUK DURUMLARI

10778803416_f009293c39_b-3235

Çalışmaya başlamadan önce ne çok tok ne de çok aç olun. İlki uykunuzu getirir, ikincisi anlamanızı zorlaştırır. Ortalama, ağır olmayan bir şeyler yiyin. Aralarda ise elma yiyebilirsiniz. 20-40 dakikalık parçalar halinde ders çalışın. İlk yöntemimiz bu, uzun süre çalışmak beyni yorduğu gibi öğrenciyi ders çalışmaktan soğutur. Bu nedenle 20-40 dakikalık çalışmalar yapıyoruz, her setin sonunda 10 dakika mola veriyoruz. Mola boyunca fiziksel olarak aktif olacağımız (mahallede bir tur gibi) aktiviteler yapmamız iyi olur ancak kendimizi yormadan.

6)DERSTE NOT TUTMA

not-tutmanin-faydalari

Başkalarından not bulabilirsiniz ancak sizin tutacağınız not kadar etkili olmaz. Her denileni yazın demiyorum, öğretmenin üzerinde durduğu konuları not edin. Kafanızda o ders için bir çalışma taslağı oluşturmaya başlayın. Sınavda sorumlu olduğumuz tüm kitabı bir seferde okuyamayız.

7)OKUMA TEKNİKLERİ

Highlighted Section of Book ca. 2001

 

Kitabı açtınız ve çalışmaya başladınız diyelim. Önce konuyla ilgili genel bir görüş edinmelisiniz. Hızlıca ilgili ünitenin başlıklarını inceleyin. Bu ön inceleme neler öğreneceğiniz hakkında ipucunu verecek size.

Okurken önemli yerleri fosforlu kalem ile işaretleyin, önemli paragrafların yanına kendi cümleleriniz ile not düşün. Tekrar döndüğünüzde tüm konuyu tekrar okumak zaman kaybı olacaktır. Aynı zamanda sınavdan hemen önce bu önemli kısımları kısa bir süre içinde tekrar edebileceksiniz.

Okurken anlamakta zorlandığınız kısımları bitirdikten sonra birine (ev arkadaşı) konuyu anlatmaya çalışın. Unutmayın, bir şeyi basitçe açıklayamıyorsanız, yeterince öğrenmemişsinizdir.

Ders kitaplarında karşılaştığınız özel terimlerin anlamlarını öğrenmelisiniz.

Önemli kısımları zihninize tam olarak yerleştirebilmek için bir not defterine yazarak tekrar edin. Bunu yaparken mümkün olduğunda metni kısaltın.

Zamanınız kısıtlıysa, önemsiz ve giriş niteliği taşıyan bilgi içermeyen cümleleri atlayın.

8)ÖNEMLİ KISIMLARI ZİHNİNİZE SİSTEMATİK BİÇİMDE YERLEŞTİRİN

organize

Bunun için yapabileceğiniz birçok teknik var.
Örneğin kilit sözcükleri grup halinde hatırlamanız gerekebilir. Bunları yukarıdan aşağıya sıralayın ve baş harflerini bildiğiniz veya beğendiğiniz bir kelime grubuyla özdeşleştirin.

Örnek: 
Akılcı
Rasyonalist
Orijinal
Gerçekçi = AROG 

Hepimize kolay gelsin :)

kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.