Öğrenci Kariyeri Banner

Birçok Ders Çıkaracağımız Belgesel: "Şimdi Nereyi İşgal Edelim?"

Birçok Ders Çıkaracağımız Belgesel: "Şimdi Nereyi İşgal Edelim?"
Michael Moore'un senarist ve yapımcı koltuğuna geçtiği belgesel türündeki film  Where to Invade Next, Vietnam Savaşı'ndan bu yana dünyada yarattığı savaşlarla 'çuvallayan' ABD'de "nerede yanlış yaptık, neyi düzeltmeliyiz?" sorusu üzerinden ilerleyen, sarkastik bir yapım.


Moore, her verginin yüzde 60'nın ordu ve savaş giderlerine ayrıldığı ülkesini, insani açıdan düzeltmek için rotasını bu sefer okyanus aşırıya çeviriyor. Bavulunu ve 'işgalci' olduğunu belirtmek için ABD bayrağını kapan Moore, Avrupa seferine İtalya'dan başlayarak en kuzeydeki İzlanda'ya dek uzanan bir yolculuğa çıkıyor. ABD'nin tersine, modernizmi kapitalizm ile değil de hümanizm ile harmanlayan ülkelerin insani, eşitlikçi ve sosyal yaşam pratiklerini inceleyen Moore, kıta Avrupası dışında Fransız etkisinin de hissedildiği Müslüman Kuzey Afrika ülkesi Tunus'a uğramayı da ihmal etmiyor.


Belgeselde özellikle biz gençlerin en çok dikkatini çeken konu ise Moore'un Finlandiya'ya gidip eğitim sistemleri hakkında bilgiler alması. Hepimizin bildiği üzere Finlandiya özellikle son yıllarda eğitim kalitesi bazında birinci sırayı kimseye kaptırmıyor. Bu başarısının sırrını Finlandiya Milli Eğitim Bakanı'yla konuşan Moore, kendi ülkesi için çeşitli tavsiyeler ve ipuçları alıyor.


 fin


  • Çalışma etiği ve çalışma saatleri

  • Yemek kültürü ve çocuklarda dengeli beslenme

  • Eğitim ücretleri ve kaliteli eğitim sistemi

  • Ceza sistemi ve hapishanelerin fiziksel durumu

  • Her alanda kadınların söz hakkı ve buna göre yürütülen politikalar

  • Uyuşturucu ile mücadele


gibi çeşitli konular için birçok ülkede yetkili kişilerle görüşüyor ve onlarla röportaj yapıyor. Edindiği bilgilerden sonra da bilgiyi işgal etmişcesine Amerikan bayrağını da yanında götürüyor. Aslında belgeselde gerek bireysel gerekse toplumsal olarak feyz alacağımız pek çok konu bulunuyor.


wht

Güldürürken düşündüren 2015 yapımı bu belgesel, IMDB'den de 7,5/10 oyu kapmış. Belgeseli internetten kolayca izleyebilirsiniz. Ayrıca fragmanı için de TIK!

Öğrenci Kariyeri şimdiden okuyucularına iyi seyirler diler :) 

 

Özgün içerik: Tamay Ün


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.