Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Japon Felsefesi, Kaizen Nedir ?

Bir Japon Felsefesi, Kaizen Nedir ?
Kaizen, Kai ( değişim) ve Zen (daha iyi) anlamlarına gelen iyileştirme sürecidir. Bir şirkette veya fabrikada üretim süreçlerinin kusurlu görülen parçalarının, aksaklıklarının maliyetinin ve düzeninin arttırılarak daha iyi bir sistem elde etme yöntemidir. Temel amacı üretim aşamasında değişimler yaparak sistemi daha iyi ve kusursuza yakın halde işler duruma getirmektir. Takım çalışması kaizende ayrı bir önem taşımaktadır. Var olan sistemi daha iyiye taşımak ve küçük sorunları gidermek için sistemin çok iyi çözülmesi gerekir. Bu yüzden alt tabakadan üst tabakaya olan iletişimin sağlıklı ve düzgün olması gerekir. Yapılan değişikliklerde ‘’Puko Döngüsü ‘’ adı verilen yapı kullanılır. Bu yapı tıpkı 5S, 6 Sigma da olduğu gibi basit ve sıralı kavramlar taşır. ‘’planla, uygula, kontrol et, önlem al ‘’ Kaizen için izlenen temel yollardan biridir. Kaizen 2 temel bölümden oluşur. Süreç Kaizen, işin daha verimli olması için bireysel çalışma alanlarındaki değişikliklere odaklanır. Flow Kaizen, tüm işletme içindeki araç ve bilgi akışını geliştiren değişikliklere odaklanır.

photo-1559744339-9ea435c9b2b4

BİREYSEL YAŞAMDA KAIZEN


Bir birey olarak kendimizi daha iyi bir hale getirme arayışı yaşamımız boyunca zorlandığımız bir şeydir ve genellikle çok dengesiz bir hal alır. Kendimizi geliştirmek için çeşitli yöntemler dener dururuz. Çoğunlukla başarısızlık oranımız fazladır . Tüm bu başarısızlıklara , kaybedişlere rağmen pes etmemeyi öğrenmek , yanlışlarımızdan ders alarak doğru olana bir adım daha yaklaşmak hayatımızda uyguladığımız KAIZEN diyebiliriz.

Herhangi bir işi başarmak için belirli düzeyde çaba gösteririz ve bu işler çoğunlukla belli bir noktada zorlaşmaya başlar. Bu zorlu aşamayı geçmemiz için her zamankinden daha fazla çaba harcamalı ve gayret etmeliyiz. Bulunduğumuz konumu geliştirmek, bir adım ileri taşımak bu yüzden çok zordur. Belli bir plan ve bu plana göre hareket edilecek zaman, araç vb. ekipmanlarımız olmalı en başında. Bizi doğru yola götürecek kolay ve efektif bir iyileştirme olmalı ve bizde bu iyileştirmeyi en verimli şekilde kaizen yöntemlerini hayatımıza uygulayarak kazanabiliriz. Yapacağınız iş sizi uzun bir yola sokacak olabilir. Sizin tek yapmanız gereken kişisel verimlilik kitapları okumak yerine bir an önce işe koyulmanız olacaktır. Var olan konumda hızlı bir düzenleme ve bu düzenlemenin belli bir plan içinde geleceğe taşınmasıyla sonuca kolaylıkla ulaşılabilir.

Sadece kaizen yöntemi bu amacı desteklemiyor. Bunun gibi birçok süreç var diyebiliriz. Her gün% 1 daha iyi olmak, büyük hedeflere ulaşmak için basit ve pratik bir yoldur. Kendi sisteminize destek olarak Kaizen’i kullanabilirsiniz.  Siz yeter ki çalışın, çabalayın. Hedeflerinize her zaman ulaşmak istiyorsanız, işe yarayan bir sistem oluşturun.

adsdsaads

Özgün İçerik: Harun Civan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.