Öğrenci Kariyeri Banner

Binlerce Öğrencinin Erasmus Hayali Tehlikede

Binlerce Öğrencinin Erasmus Hayali Tehlikede
erasmus




Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, AB Bakanlığı'na bağlı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi'ndeki (Ulusal Ajans) "AB fonlarının usulsüz kullanımı ve personel alımları"na ilişkin başlattığı soruşturma sonunda iddiaların doğru çıkması durumunda Türkiye ciddi yaptırım seçenekleriyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca, her yıl, Erasmus+Programı kapsamında AB fonlarıyla Türkiye'den Avrupa'ya giden 70 bini aşkın öğrenci ve vatandaşın artık bu imkândan yararlanamaması söz konusu olabilecek.

DÖRT CİDDİ YAPTIRIM

Taraf, dün, AB Komisyonu'nun, AB eski Bakanı Egemen Bağış dönemine ait, Bakanlığa bağlı Ulusal Ajans'taki "AB fonlarının usulsüz kullanımı ve personel alımları"na ilişkin iddiaları incelemek üzere soruşturma başlattığını ve soruşturmanın, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürü Jan Truszczynski'nin Türkiye'ye gönderdiği mektupla bildirildiğini duyurmuştu. Edinilen bilgilere göre, ayrıntılı bir şekilde yürütülen soruşturma neticesinde "usulsüzlük" tespit edilmesi durumunda, usulsüzlüğün büyüklüğüne bağlı olarak Türkiye'yi dört ciddi yaptırım ihtimali bekliyor. Bu ihtimaller şöyle: Fonların askıya alınması veya tamamen durdurulması söz konusu olabilir. Usulsüz kullanıldığı anlaşılan fonlar geri istenebilir. Ulusal Ajans'ın işletme bütçesi kapsamında yapılan ihalelerdeki usulsüzlüklerden dolayı, harcamaların iadesi talep edilebilir. Türkiye hükümetinden ilgili kamu görevlileri hakkında cezai işlem yapması istenebilir.

ERASMUS ŞANSI BİTEBİLİR

Ayrıca, Erasmus+Programı da riske girebilir. Böylece, eğitim, gençlik ve spor alanında, her yıl, AB fonlarıyla Türkiye'den Avrupa'ya gönderilen 70 binin üzerindeki öğrenci ve vatandaşın 2014 ve daha sonraki yıllarda bu imkândan yararlanamaması söz konusu olabilir. Bu durum, 100 milyon euro'yu aşkın bütçenin de kullanılamayacağı anlamına geliyor. Jan Truszczynski'nin Türkiye'ye gönderdiği mektupta şöyle denmişti:

BULGARİSTAN ÖRNEĞİ

"AB eğitim ve gençlik programları ve AB geneli ile Erasmus+Programı'nın başlatılması bağlamında yaratabileceği ciddi itibar riskleri göz önüne alındığında, bu konularla ilgili kaygılarımı takdir edersiniz." Daha önce, Bulgaristan'da gündeme gelen benzer usulsüzlükler üzerine fon ödeneği askıya alınmıştı. Ülkede ayrıca, üst düzeyde görev değişiklikleri yaşanmıştı.

Taraf





AB Bakanlığı'nda usulsüz fon kullanımı için başlayan soruşturma, 70 bin Erasmus öğrencisini etkileyecek.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.