Öğrenci Kariyeri Banner

Bilimsel Araştırma; Haftada En Fazla 4 Gün Çalışılmalı

Bilimsel Araştırma; Haftada En Fazla 4 Gün Çalışılmalı
Dünyada çalışan insanların bir çoğunun takip ettiği rutin günde 8 saatten haftada 5 iş günüdür. Kesin olan bir diğer şey ise pek çoğumuzun deliler gibi hafta sonunu beklediği. Pazartesi geldiğinde ise hikaye yine aynı ve bu döngü böyle devam eder durur.

Fakat konuya bilimsel olarak yaklaşıldığında, işe gitmek doğal bir şey değil. İnsan hayatı içerisinde bağımsız olarak doğal bir şekilde var olan bir şey de değil. Aslına bakarsanız canlılar içinde işe giden tek tür insan. İşi icat eden biziz. Madem icat ettik, bunu daha da iyiye götürmek yine bizim görevimiz.

Bilim insanlarının görüşü, insanların çalışma şeklini daha sağlıklı, daha üretken olmak ve daha mutlu hissetmesi için değiştirmesi gerektiği. En önemli olan nokta ise insanların yaptıkları işi kesinlikle bir çeşit işkence olarak görmemeleri.

İş psikolojisinde dünyadaki en iyi uzmanlardan olan K. Anders Ericsson, yaptığı pek çok deneyden aldığı sonuca göre, insanların bir gün içerisinde en fazla 4-5 saatlik bir çalışma ile üretken bir iş yapabileceğini belirtti. Bu zamanın sonunda çalışanların performanslarının en yüksek noktaya eriştiğini, bu süre aşıldığında normal bir insanın artık yaptığı işten ıstırap duyduğunu söyledi.

Ericsson’a göre bir insan bir işe en fazla 5 saat odaklanabilir. Bu saatten sonra insanın yaptığı iş üzerinde zaman harcaması hem işvereni için hem de kendi için hiç bir manası olmayan bir uğraş. Ericsson günümüzdeki bu çalışma temposunun sadece çalışanlara değil aynı şekilde iş verenlere de zarar verdiği görüşünde.

odaklanma

Teknoloji Eğitim Şirketi Treehouse’un CEO’su Ryan Carson, 2006 yılında şirketin çalışma saatlerini haftada 32 saat olarak değiştirdi. Bu değişiklik yapıldıktan sonra Carson, çalışanların çok daha huzurlu ve üretken olduklarını söyledi. Carson’a göre, şirket şu an oldukça başarılı ve yıllık kazancı milyonlarca dolar. Çalışanlar ise bu şirketin bir parçası olmaktan dolayı gayet mutlu ve her gün işe şevk ile geliyorlar.

ABD’de bazı şirketler bu sistemi başarı ile yürütebilmek için pazartesi günlerini tatil yaparak çalışma günlerini 4 güne indirdi. Bir çok şirket sahibinin söylediği, 3 gün tatilden önce çalışanların cuma günü sahip oldukları üretkenlikleri ve mutluluğu görmelisiniz. Bunun yanında bir çoğumuzun bildiği gibi İsveç’te pek çok şirket mesai saatlerini günde 5-6 saate indirdi ve hatta bunun ülke genelinde uygulanması konuşuluyor.

Genel olarak baktığımızda aslında insanlar yaptıkları işi severek ve isteyerek yaptıklarında, gündelik hayatlarında sürekli şikayet ettikleri pek çok şey artık bir problem olmaktan çıkıyor.

Kaynak:

Yazının ilk yayınlandığı yer:

https://storia.me/@tamahagane/bilim-adamlari-haftada-en-fazla-4-gun-calismamiz-gerektigini-soyluyor

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.