Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim Dünya'nın En Mutlu İnsanı Olmanın Sırrını Açıkladı!

Bilim Dünya'nın En Mutlu İnsanı Olmanın Sırrını Açıkladı!
Sürdürülebilir Mutluluk: Bilim daha mutlu yaşamak için neler öneriyor?

Geçtiğimiz günlerde, gazetelerde ilginç bir haber yayımlandı. İngiltere'nin ünlü Wellington Koleji, müfredatına ''mutluluk dersleri''ni ekledi! 14-16 yaş grubunda ki öğrenciler haftada bir saat ''pozitif olma, hayattan keyif alma ve güzellikleri fark edebilme sanatı'' üzerine dersler görüyor. Antik Yunan filozoflarından ilham alarak, mutluluk beklentilerini doğru yapılandırmayı öğreniyorlar.

insani-mutlu-eden-10-kucuk-sey-mutluluk-mutlu-insan-1503007

Peki mutluluk öğrenilebilir mi? Mutluluğumuz ne kadar genlere, ne kadar çevreye, ne kadar alınan eğitime bağlı? Akademik dünyada uzlaşılan görüşe göre, mutluluğun %50'sini genler belirliyor.

dna-genetik-gen

 

Bu genlere bağlı olarak her bireyin doğuştan gelen bir mutluluk koridoru var. Bir kişinin mutluluk koridorunu 100 üzerinden 60-70 bandında varsayalım. İyi olaylar yaşayıp daha mutlu olunca, koridorun üstüne (90) çıkıyor. Kötü olaylar yaşayıp canı sıkılınca koridorun altına (40) iniyor. Hedonik adaptasyon nedeniyle bir süre sonra tekrar doğal mutluluk koridoruna geri dönüyor. ''Fabrika ayarlarımız'' da diyebileceğimiz ''ortalama mutluluk koridorumuza''a geri dönüşümüz, olayın türüne göre bazen 3 ay bazen 6 ay bazen çok daha uzun süre alabiliyor.

Kendi mutluluk mentalitenin mimarı olabilir misin?

mutlul1

Genlerin dışında kalan %50'yi eğitim, sağlık, ekonomik durum, dünya görüşü ve yaşam tarzı gibi faktörler belirliyor. Genlerden sonra ikinci büyük etken dünya görüşümüz. Mentalitemizin mutluluğa etkisi %40'a varıyor.

Bu ne anlama geliyor?

Hayata bakış açımızı geliştirerek mutluluğumuzu da önemli oranda yönetebiliriz.Genler mutluluğumuzun alt ve üst çıtasını önemli oranda belirliyor ancak bu koridorun içindeyken, dip noktaya mı yoksa üst noktaya mı daha yakın yaşayacağımızı zihinsel tutumlarımız ve seçimlerimizle şekilleniyor.

Kısacası hayata bakış açımızı geliştirmek sağlıklı,sürdürebilir ve masrafsız mutluluk yaratabiliyor.

tumblr_mmt0iigsC61sqxi7fo1_1280

Bu bilimsel makaleyi Türkiye'deki okurlarla buluşturan Mümin SEKMAN'a sevgilerle...

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.