Öğrenci Kariyeri Banner

Bilgisayar Kullanan Herkesin Bilmesi Gereken Terimler ve Anlamları

Bilgisayar Kullanan Herkesin Bilmesi Gereken Terimler ve Anlamları

Günlük hayatta bilgisayarla ilgili duyduğumuz bazı terimler var ki ne oldukları hakkında birçoğumuzun pek bilgisi olduğu söylenemez. Özellikle yeni bir bilgisayar almak için ürün sayfasının özelliklerinde GPU, CPU, RAM, SSD, HDD, PSU ve benzeri kısaltmalar görüyoruz.

Bu bilgisayar bileşenlerinin açılımları ve sahip oldukları değerler bilgisayarın performans gücünü gösteriyor.

Bu nedenle bilgisayar bileşenlerinin açılımlarının ne olduğunu bilmek oldukça önemli.

Sık Karşılaştığımız Bilgisayar Terimlerin Açılımları:

GPU / Graphics Processing Unit - Grafik İşlem Birimi (Ekran Kartı)

GPU, Türkçe grafik işlemci birimi demektir. Bu aygıtlar grafiğin yani görüntünün yaratılmasında kullanılırlar. Grafik işlemci birimi bilgisayar grafiklerini işler, gösterir ve çoğu zaman kompleks algoritmalarda CPU’ya göre çok daha etkindir.

Bilgisayar performansını direkt olarak etkileyen en önemli bileşenlerden bir tanesidir.

CPU / Central Process Unit - Merkezi İşlem Birimi (İşlemci)

CPU, Türkçe merkezi işlem birimi anlamına gelmektedir. Merkezi işlem birimi, bilgisayarlarda verileri işleyen ve yazılımların çalışması için gerekli komutları gönderen birimdir. Tek bir yonga içinde bulunan merkezi işlem birimleri, mikroişlemci olarak adlandırılırlar.

Merkezi işlem birimi düşük seviyeli kodları okur ve yazılımların, giriş birimlerinin, çıkış birimlerinin çalışmasını sağlar. 

RAM / Random Access Memory - Rastlantısal Erişim Hafızası:

RAM, Türkçe rastgele erişimli hafıza anlamına gelmektedir. Rastgele erişimli hafıza, işlemci tarafından okunan ve iletilen verilerin kısa süreli depolandığı alan yani bir veri deposudur. RAM, ana hafızadır. Yükleme, aktarma, yönlendirme, gösterme ve verilerin çalıştığı özel alandır.

Bilgisayar performansını direkt olarak etkileyen en önemli bileşenlerden bir tanesidir.

ROM / Read-only Memory - Salt Okunur Bellek:

ROM, Türkçe sadece okunabilir bellek anlamına gelmektedir. Sadece okunabilir bellek, bilgisayarlar başta olmak üzere pek çok elektronik aygıtta kullanılmakta olan bir veri depolama birimidir. 

ROM üzerine yalnızca üretim sırasında veri yazılabilir. Kullanıcı müdahale edemez. 

HDD / Hard Disk Drive - Sabit Disk Sürücüsü:

HDD, Türkçe sabit disk anlamına gelmektedir. Hard disklerin görevi veri depolamaktır. Bilgisayarınızda bulunan tüm veriler, gerektiği zaman kullanılmak için burada depolanır. RAM birimine göre çalışma hızı oldukça yavaştır.

Sabit disk, RAM birimine göre çok daha yavaş olduğu için ancak RAM üzerine yazılmayacak kadar büyük verileri burada depolanır. 

SSD / Solid-state drive - Katı Hal Sürücüsü:

SSD, Türkçe katı hal sürücüsü anlamına gelmektedir. SSD, ikincil depolama sistemi olarak çalışan ve verileri kalıcı şekilde depolama hizmeti veren bir aygıttır. SSD sessizdir, hızlıdır, daha dayanıklıdır, gecikme süresi çok daha azdır. 

Yarı iletken hücrelere sahip olan SSD, verileri bu hücrelerde depolar. 

PSU / Power Supply Unit - Güç Kaynağı Ünitesi:

PSU, Türkçe güç kaynağı birimi anlamına gelmektedir. Bilgisayarlar başta olmak üzere tüm elektronik aygıtların çalışması için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamakla görevli olan bileşenlerin ortak adıdır. Pil, batarya, adaptör, güç kablosu ve benzeri tüm birimler PSU olarak anılırlar.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.