Öğrenci Kariyeri Banner

Beyaz Yakalıların Güçlenen Rakibi: IBM Watson

Beyaz Yakalıların Güçlenen Rakibi: IBM Watson
Watson, IBM tarafından geliştirilen ve doğal dilde sorulan sorulara cevap verebilen bir yapay zeka programıdır. Watson'ın avatarı IBM'in "akıllı gezegen" logosundan esinlenilerek yapılırken adı da IBM'in kuruluşunda önemli payı olan Thomas J. Watson'dan gelmektedir.

Watson standartları zorlayan, insan ile yapay zeka arasındaki farkı önemli ölçüde kapatmaya çalışan bir sistemdir. Teknoloji ve bilim dünyasında bu projenin yapımının imkansız olduğu konuşulurken IBM çalışanları da zor bir işe başladıklarının farkındaydı. Daha da kötüsü yapacakları işin sonunda nasıl bir ürün çıkacağını kendileri de bilmiyordu.

WATSON İLE İLK KARŞILAŞMA 

14-16 Şubat 2011 tarihleri arasında verilen cevaplara göre yarışmacıların doğru soruları oluşturarak yarıştıkları bir program olan Jeopardy'de bir ilk yaşanıyordu. Yarışmayı arka arkaya 74 kez kazanan Ken Jennings ile yarışmadan 3,3 milyon dolar kazanarak bir rekora imza atan Brad Rutter’a bir yapay zeka meydan okumuştu. Haberin duyulmasıyla insanlar "Yarışma için hazırlanmış bir robotun doğru cevapları söylemesinde ne var ki?" gibi düşüncelere kapılmıştı fakat atladıkları bir şey vardı. Jeopardy bilim veya teknolojiyle alakalı teknik soruların sorulduğu bir yarışma değildi. İnsan dilini anlamak, ima edilen ifadeleri kavramak, günlük dile hakim olmak hatta esprileri anlamak, insan olmayan bir varlık için oldukça zor bir işti. Yani Watson sorulan sorulara cevap veren basit bir yapay zeka değil insan gibi düşünebilen, sorular arasında bağ kurabilen hatta cevap verirken de şaka yapmayı esirgemeyen kompleks bir sistemdi.
watson

Eğlenceli geçen ve insanları ekranlarının başına kitleyen yarışma sonunda insanoğlu yarışmayı kaybetti. Watson yarışmayı kazanarak 1 milyon dolarlık ödülü şirketi IBM'e kazandırdı. Bu kadar emek insanları eğlendirmek için yapılmamıştı tabi ki. Kazanılan zafer Watson'a iş dünyasının kapılarını aralamıştı.

Yarışmayı izlemek için TIKLAYIN

İş Dünyasına Etkileri

Yıllardır sorulan "Yapay zekalar insanların yerini mi alacak?", "İnsanın yaptığı işlerin tamamını robotlar ve yapay zekalar mı yapacak?", "Robotlar tüm dünyaya yayılıp insanlığın sonunu mu getirecek?" gibi sorular hala çok popüler. Ülkemizde henüz ciddi adımlar atılmadı fakat bu sorunun cevabı dünya genelinde cevap bulmaya başladı. Örnek olarak:

  • Japon sigorta şirketi Fukoku Mutual Life Insurance, Ocak 2017'den beri 34 çalışanının yerine IBM’in Watson Explorer yazılımını kullanıyor.

  • Imperial College London’da 2014 yılından beri öğrenciler tarafından suç analiz ve tahmin aracı olarak Watson kullanılıyor. Üniversitedeki bilgisayar öğrencileri IBM ve Watson ekibi ile birlikte bilişsel bir bilgisayar uygulaması üzerinde çalışıyor.

  • Spor giyim markası Under Armour'ın sağlık ve fitness uygulaması geliştirmek için Watson ile çalıştığı biliniyor.


900

Watson neredeyse her birimde aktif olarak çalışıyor. Kimi zaman bizzat işi üstleniyor kimi zaman da veri toplayıp analiz yapan bir yardımcı olarak karşımıza çıkıyor. Paylaşılan verilere ve çalıştığı alanlara bakıldığında Watson'ın verimliliği arttırdığı konusunda hiç şüphe yok.

IBM Watson Türkçe Konuşacak!

IBM’in Türkiye Yazılım Hizmetleri Lideri Serdar Gere yeniliği şöyle anlattı: "Watson Speech-to-Text ile kullanıcılar 7 farklı dilde sesi otomatik olarak yazıya aktarıp analiz edebilecek. Watson henüz Türkçe bilmiyor olsa da biz Türkiye’de Türkçe anlayabilen kişisel yapay zeka botlarını oluşturabiliyor ve bu botların aksiyon almasını sağlayabiliyoruz. Yani artık Watson’a Türkçe öğretmeye de başladık”. Bu gelişme ile birlikte Watson ile karşılaşmamızın çok da uzak olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Görüldüğü üzere Watson birbirinden tamamen bağımsız sektörlerde aktif olarak kullanılmaya devam ediyor. Özet olarak şirketlere altın değerinde veriler sağlayan Watson ve diğer yapay zekalar hâlâ dünyayı ve işlerimizi ele geçirmedi fakat öğrenmeye devam ettikleri sürece bizler için ciddi rakipler olacaklar.

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.