Öğrenci Kariyeri Banner

Beyaz ve Mavi Yakalılara Alternatif Yeşil Yakalılar

Beyaz ve Mavi Yakalılara Alternatif Yeşil Yakalılar

İş yaşamında sıklıkla beyaz ve mavi yaka kavramlarını duyarız. Beyaz yakalılar genelde masa başında bedensel olmasa da zihinsel gücüyle çalışır. Mavi yakalılar ise daha çok sahalarda el emeği vererek çalışan kesimdir. İş dünyasına yeni bir tür yaka daha ekledi işte karşınızda “Yeşil Yakalılar”.


Doğada bulunandan fazlasını tükettiğimiz bu çağda yaşanan çevre felaketleri, küresel ısınma, kirlilik gibi konular dünya çapında büyük bir problem yaratmaya ve hatta ekonomik kayıplara neden olmaya başladı. Dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmek ise yeni iş kollarının açılmasına olanak sağlıyor. İşte çevreyi birinci sırada tutan bu işlere yeşil işler, bu mesleklerde çalışan insanlara ise yeşil yakalılar diyoruz.


Yeşil işler genel olarak geniş bir alanı bünyesinde barındırıyor. Ama biz yine de bu alanları bir sıralayalım: su koruma, sürdürülebilir ormancılık, biyoyakıtlar, çevresel iyileştirme, sürdürülebilirlik, enerji denetimi, geri dönüşüm, elektrikli arabalar, yenilenebilir enerji (rüzgar, güneş, jeotermal, biyogaz), enerji verimliliği ve organik tarım. Gördüğünüz gibi bu işler beyaz veya mavi yaka işleri gibi kolaylıkla tanımlanamıyor. Yalıtım sektöründe çalışan biri de yeşil yakalı sayılıyorken çevre koruması adına çalışan bir eğitmene de yeşil yakalı diyebiliriz.


En Hızlı Büyüyen 9 Yeşil İş

Kentsel Yetiştirici


Büyük kentlerde maalesef bitki yetiştirmek için yeterli toprak alana sahip olmayabiliriz ama bu evlerin çatısından faydalanmaya mani bir durum değil. Ülkemizde yeşil çatı uygulamaları çok yaygın değil ama yurt dışında insanlar evinin çatısından meyve topluyor desek yalan olmaz. Üstelik yeşil çatının tek faydası bitki yetiştiriciliğiyle sınırlı değil yağmur suyu kullanımı, havayı temizleme, yalıtım ve enerji maliyetini azaltma gibi özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır.


Su Kalitesi Teknisyeni


Su kalitesi, belirlenen kullanım alanı için suyun kimyasal, fiziksel ve biyolojik olarak uygunluğunu belirler. Su kalitesini değerlendirmek için kullanılan en yaygın standartlar ekosistemlerin sağlığı, insan temasının güvenliği ve içme suyu ile ilgilidir.


Otomotiv Mühendisi


Ulaşım, yeşil işlerin belki de en önemli kategorilerinden birisidir. Fosil yakıtların Dünya üzerindeki etkisinden sonra otomotiv endüstrisi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla hareket edebilecek çevre dostu araçlar üretmeye yöneldi.


Geri Dönüşüm


Geri dönüşümün sosyal, ekonomik ve çevresel faydaları göz ardı edilemez bir gerçek. Doğaya salınan atık madde miktarını azaltır ve hammadde tüketimini azaltarak gereksiz enerji tüketiminin önüne geçer. Siz de evde atıkları ayırarak geri dönüşüme katkı sağlıyorsunuz değil mi?


Doğa Bilimci



İnsanlar daha sürdürülebilir yaşam tarzlarına ve daha çevreci ekonomileri uygulamaya çalışırken, eğitimli kişilerin çevre üzerindeki etkileri ve varlığımızın bağlı olduğu doğal kaynakları izleyip analiz etmeleri önemli bir noktadır.

Yeşil Mimarlık


Yaşadığımız binaların çevreyi doğrudan ve dolaylı olarak etkilediğini biliyor muydunuz? Binaların inşaatı, kullanımı, yenileme ve yıkım işlemleri sırasında hammadde, enerji ve su kullanılır. Bu noktada binaların çevre üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik yeşil binalar ortaya çıkıyor. Yeşil bina yapılırken arazi, su, enerji verimliliği, iç mekan, çevre kalitesi ve malzemeler gibi birçok kategori göz önünde bulundurulur.


Güneş Enerji Sistemleri 


Güneş ışınlarının doğrudan çevrilmesiyle kolaylıkla elektrik enerjisi elde edilir bu süreçte güneş panelleri kullanılır. Bu panellerin, elektrik üretimi ve kullanımı aşamasında çevreye hiçbir zararlı etkisi yoktur. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim olmasıyla birlikte bu alanda kendini geliştirmiş personele ihtiyaç duyulmaktadır.


Rüzgar Türbini


Ülkemizde güneş enerjisi kadar yaygın olan rüzgar türbinleri hızla yayılıyor. Yakıtı rüzgar olan ve işletme süresince sera gazı ortaya çıkarmayan rüzgar türbinleri montaj ve bakım yapabilecek personelleri bekliyor.


Biyogaz


Organik atıklar kullanılarak oksijensiz ortamda biyogaz elde edilir. Biyogaz, doğalgazın kullanım alanlarıyla paralel olarak kullanılabilen bir enerji kaynağıdır. Türkiye’de elektrik enerjisi üretiminde hala biyogaz küçük bir yer tutmaktadır (şimdilik).


Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.