Öğrenci Kariyeri Banner

''Bekara, Öğrenciye Ev Yok'' Diyen Yeniden Düşünsün: 15 Bin Liraya Kadar Ceza Yolda

''Bekara, Öğrenciye Ev Yok'' Diyen Yeniden Düşünsün: 15 Bin Liraya Kadar Ceza Yolda
Eskişehir'de bir kadının ev kiralarken ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle yaptığı başvurudan, ev sahiplerini yeniden düşündürecek bir karar çıktı. Kadının, dul olduğu için kendisine ev kiralanmadığı şikayeti üzerine ev sahibine ve emlakçıya idari para cezası kesildi. Karar ayrıca emsal olma niteliği de taşıyor. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun benzeri durumlara karşı bin liradan 15 bin liraya kadar para cezası kesme yetkisi de bulunuyor.
ogrenci_01

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını belirterek, ev sahibine 2000, emlakçıya da 1000 lira idari para cezası kesti. Emsal olan bu karardan sonra artık bekâra, öğrenciye ev kiralamayanlara bin ile 15 bin lira arasında ceza kesilebilecek.

Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre, kiralama işlemine aracılık eden emlakçıya da ihlal nedeniyle bin lira ceza verildi. Bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verilen ilk karar olarak kayda geçti. Ayrımcılık yasağının ihlalinin tespitinde TİHEK'in bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası kesme yetkisi bulunuyor.

"Mülteciler de başvurabilecek"

ogrenci_02

Ev bulma konusunda en çok zorlanan kesimlerden biri olan öğrencilerin sokakta kalma kâbusuna da hukuk engel olacak. Bundan böyle, bekâra, öğrenciye ev kiralamayan ev sahiplerini, vatandaşlar TİHEK'e, doğrudan ya da kaymakamlık ve valilikler aracılığıyla şikayet edebilecek.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını belirterek, Türkiye'de yaşayan mültecilerin de ev kiralayamaması durumunda şikayette bulunabileceğine dikkati çekti. Süleyman Arslan, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, medeni hal gibi nedenlerden dolayı ayrımcılık yapılmasının önüne geçtiklerini söyledi.

"Öncelikli amaç uzlaşı"
ogrenci_04


Başvurular yapıldıktan sonra, tarafları dinlediklerini aktaran Süleyman Arslan, Bizim ilk etapta para cezası vermek gibi bir tavrımız yok. Öncelikle tarafları uzlaştırmaya çalışıyoruz. Taraflar uzlaşma sağlamazsa, ondan sonra durumu değerlendirip ceza veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Olay nasıl gelişti?
Eskişehir'de yaşayan bir kadın, dul olduğu gerekçesiyle kendisine ev kiralanmaması üzerine medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını belirterek şikayette bulundu. TİHEK emlakçı ev ev sahibinden yazılı görüş istedi. Emlakçı, ev sahibinin bekâr kişilere ev verilmesini istemediğini iletti.

ogrenci_03

Ev sahibi de söz konusu apartmanda 7 dairesinin bulunduğunu, apartmandaki aile ortamının bozulmaması için evinin bekar birine kiralanmasını istemediğini belirtti. TİHEK, inceleme ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu"nun 3. maddesinde yer alan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.