Başarısızlık, kişinin hayatının her evresinde olan olağan bir durumdur. Ancak bu durumla yüzleştiğimizde daha sonra ne yapacağımızı pek kestiremeyiz. Zihin sadece başarıya odaklanmıştır ve bu başarısızlığı fırsata çevirebilmeyi o an pek düşünemeyiz. Ders alınan hatalar, diğer virajda kontrolün bizim elimizde olmasını sağlar. “Yolun sonu” şeklindeki düşünceler aslında yeni bir başlangıcın habercisi de olabilir. İşte tüm pozitif telkinlere biz, bardağın dolu tarafından bakmak diyoruz.
Peki bu durumda neler yapabiliriz veya ne yapmamalıyız inceleyelim:
Bir Planınız ve Amacınız Olsun
Planlar, çizilen yönde gitmediğinde başarısızlığı beraberinde getirir. Elinizde iyi-kötü planın olması hiç olmamasından iyidir. Nerelerde yanlış yaptığınıza makro bakarak taktikler geliştirebilirsiniz, ve kesinlikle bir amacınız olmalı. Rüzgar nereye eserse oraya savrulmanın sonu başarı değildir.
Cesaretlenmenin Tam Sırası
Diğer bir deyişle özgüven diyelim. Titizlikle düşünülen her konu bir kararsızlığa dönüşebilir. Bu düşüncesizce davranmak değil, aşırı düşünmektir. İçimizden “Şimdi tam sırası!” dediğimiz anlar oluyor, işte o anlarda kendinizi tutmayın. Harekete geçin.
Kötü Senaryolardan Zihninizi Arındırın
Zihin sürekli olumsuza odaklanır, bunun sonucunda hem odaklanmakta güçlük çeker hem de önünüzü göremezsiniz. Zihnin de egzersize ve molaya ihtiyacı var. Bunları göz ardı etmeyelim.
Edison Gibi Davranın
Binlerce deney yapmasına rağmen yine de vazgeçmeyen Edison, asistanına demiştir ki: “Evet, amacımıza ulaşamadık ama hiçbir netice elde edemediğimiz doğru değildir. Çünkü; aradığımız şeyin yaptığımız bu iki bin deney içinde bulunmadığını öğrenmiş bulunuyoruz.” Edison gibi düşün, onun gibi davran. Kaybetmekten korkma, ortada sorun varsa çözümü de vardır.
Kendinizi Motive Edin
Hocamız hep demiştir ki: Ödül de ceza da iyi bir motivasyon unsurudur. Ödül motivasyonu artıran başlıca unsurdur, bunda hepimiz hemfikiriz. Peki ya cezayı nasıl yorumlayalım? Kişinin kendisini cezalandırması aslında kötü bir eylemmiş gibi görünse de, başarısızlığa uğrattığını düşündüğünüz bir alışkanlığı değiştirmek de kişi için ceza olur. Örneklendirecek olursak; sınav haftalarında müzikle ders çalışmayı eğlenceli bulan birisiniz ancak, sürekli kafanızın karıştığını düşündüğünüzden bu önemli haftalarda müziğe ara vererek çalışmayı uygun gördünüz ve daha iyi sonuçlarla karşılaştınız. O yüzden bu yöntemi etkili ve doğru kullandığınızda meyvesini alacaksınız.
Şikayet Etmekten Vazgeçin
Sürekli şikayet etmek bizi bir adım ileriye taşımayacağı gibi harekete de geçirmez. Karşı tarafta kusur bulmak da bizi doğru yapmaz. Hatayı kabul edip düzeltmeye çalışmak, kişinin kendisine değer katarak onu iyileştirecektir.
Çevrenizdeki Olumsuz Düşünceleri Dikkate Almayın
Senin için neyin iyi neyin kötü olduğunu en iyi sen bilirsin. Başkalarının negatif yorumlarını dikkate almak kendi yoluna engel koymaktan başka bir şey değildir. Başarısızlık söz konusu olduğunda bundan etkilenen yine sen olacaksın. Başkalarıyla fikir alışverişi yapmakla, başkalarının moral bozacak sözlerini dikkate almak arasındaki ince çizgiye dikkat etmelisin.
Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu