Öğrenci Kariyeri Banner

Başarılı Bir Ekip Oluşturmak İçin 5 Adım

Başarılı Bir Ekip Oluşturmak İçin 5 Adım

  İyi bir çalışma ekibi kurmak günümüzde çok önemlidir. Tarih bize büyük şirket ve takım kuran liderlerin bazı özel yeteneklere sahip olduğunu göstermiştir. Örneğin, California Universitesi basketbol takımı, ulusal basketbol liginde 12 yılda 10 kere şampiyon olmuştur. Takımın koçu John Wooden bu başarının sırrını “Başarı Piramidi” adlı özel bir teknikle elde ettiğini ifade etmiştir. Ya da 1981-2001 yılları arasında General Electric CEO’su olan Jack Welsh, görevi boyunca şirketin değerini %4000 artırmıştır.

İster basketbol takımı ister şirket olsun, bu işin özünde kalıcı ve uzun vadeli ekip kurmak vardır.

Başarılı bir ekip kurmanın 5 adımını sizler için sıraladık.

 

1-   Liderik Özelliklerinizi Değerlendirin

Ekibin lideri olarak mutlaka liderlik stilinizin farkında olmalısınız.  Kendinizi değerlendirin ve hangi konularda kendinizi geliştirebileceğinizi araştırın.

2-    Kuracağınızın Ekibin Üyelerini Yakından Tanıyın

Birlikte çalıştığınız kişileri de tanımalı ve birliktelik duygusunu pekiştirmelisiniz. Takımınızın kapasitesini ve güçlü yönlerini bilmelisiniz. Lider olarak sizin göreviniz her bireyin masaya ne tür bir değer koyabileceğini bilmek ve bu bireylerin gelişimini sağlamaktır. Gerçek bir lider, çevresindeki kişilerin yeteneklerini açığa çıkarmalarını sağlayan kişidir. Takımınızı iyi tanımak, çalışma arkadaşlarınızın düşünme biçimlerini bilmenizi ve onları gerektiğinde potansiyellerini tam olarak kullanmaları konusunda harekete geçirmenizi sağlar.

3-    Görev Ve Sorumlulukları Net Bir Şekilde Açıklayın

Görev ve sorumluluk dağılımı kurulan ekipten iyi bir verim almanın altın kuralıdır. Ekibinizdeki herkesin sorumlulukları diğer kişilerle örtüşmeli ve herkes koordinasyon içinde çalışabilmelidir.

4-   Görüş Ve Önerileri Dikkate Alın

Ekibin görüş ve önerilerini dikkate almak, gelişme göstermek ve işleri rayında tutmak için çok önemlidir. Bu yüzden ekip içindeki görüş ve önerileri, sadece sorun ortaya çıktıktan sonra değil, herhangi bir sorun oluşmadan önce de ciddiye almalısınız. Ekibinizdeki kişilerden bir adım önde olmalısınız. Öngörü, liderliğin temel özelliklerinden biridir.

Görüş, öneri ve geribildirim iletişim sanatının en önemli unsurlarıdır. Ancak bu unsurlar formalite içine hapsedilirse doğallığından ve etkisinden çok şey kaybederler. Yani görüş ve öneriler, günlük diyalogların içinde de kendine yer bulabilmelidir. Bu ancak ciddiyet ve samimiyetin dengeli olduğu bir ortamda mümkündür. Her ekibin farklı olduğunu ve kendine göre dinamikleri olduğunu unutmayın. Ekibinizdeki kişilerin söylediklerine kulak verin. Ancak bu şekilde ilerleme ve gelişme kaydedebilirsiniz.

 

5-  Takdir Ve Tebrik

İnsanlar takdir edilmeyi ve saygı görmeyi severler. İnsanları başarıları sonrasında ödüllendirmeye önem verin. İnsanlar bir bütüne katkı yaptıklarını ve fark yarattıklarını hissettiği zaman işlerine daha çok odaklanırlar. Bu da güven ve sadakat bağlarını sıkılaştırır.

 

Bonus

Özgün İçerik

 

 

 


Nur  Erler

Kitaplara kulak ver, yıllar önce yazılmış o sözcüklerin sana anlatacak çok şeyi var. Giresun Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.