Öğrenci Kariyeri Banner

Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü Tanıyalım

Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü Tanıyalım
Uzun ve yorucu geçen üniversiteye hazırlık maratonun sonlarına doğru yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Eminim bu dönemde karmakarışık duygular içerisine girmiş, kimi zaman aşırı stresli, kimi zamansa aşırı heyecanlı olduğunuz olmuştur. Korkmayın, yalnız değilsiniz çünkü bu dönemde illa ki hepimiz bu durumları yaşadık. Tercih zamanının yaklaştığı şu günlerde meslek seçimi yönünde endişelerinizi, kararsızlıklarınızı gidermek için Öğrenci Kariyeri Ailesi olarak yanınızdayız.
Bu yazımızda ticaret, dış ticaret, finans, muhasebe, işletme, iktisat, lojistik ve tedarik zinciri ana dallarının tek çatı altından toplandığı Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünü ve Balıkesir Üniversitesi'ni tanıyacağız.

Balıkesir Üniversitesi'ni Tanıyalım

535598_311675515568044_629842903_n

Balıkesir Üniversitesi 1992'de kurulmuş genç bir üniversite olmasına rağmen çok sayıda fakültelere, enstitülere, yüksekokullara ve meslek yüksekokullarına sahiptir. 1992'den önce Necatibey Eğitim Fakültesi olarak sadece bir fakülte ile faaliyette olan üniversite daha sonra Balıkesir Üniversitesi adıyla yeni düzenlemelerle kurulmuştur. Necatibey Eğitim Fakültesi tarihi binası ile Balıkesir Üniversitesi adı altında faaliyetine devam etmiştir. Ayrıca Balıkesir merkeze 17 km uzaklıkta bulunan Çağış Kampüsünde kurulan fakültelerle ve öğrencilere yönelik her türlü aktivite alanlarıyla büyük bir yaşam alanı oluşturulmuştur. En büyük özelliği olarak Balıkesir'in coğrafi konumundan dolayı ayrı tutulabilir. Çevresi kalabalık ve önem teşkil eden illerle çevrili olduğu için gelişime açıktır. İstanbul'a, İzmir'e, Bursa'ya ve Çanakkale'ye yakınlığı büyük önem taşımaktadır. Gelişmekte olan bir il olduğu için önemli yatırımlar alan bir şehrin üniversitesidir.

Not: Balıkesir merkezde deniz yoktur ama denize kıyısı olan ilçeleri cennettir. (İlçeleri en fazla 1-2 saat uzaklıkta) :)

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü Tanıyalım

Lojistik

Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü 4 yıllık olup açılalı 3 yıl olmuş bir bölümdür. Bölüm TM-1'den alım yapmaktadır. Daha yeni bir bölüm olduğundan dolayı, puanı düşük ve yeniliklere açıktır. Hazırlık şuan için yoktur. Yapılan yeni anlaşmalarla Erasmus olanağı sağlanmıştır. Erasmus yapılabilen ülkeler şimdilik Romanya, Polanya ve Letonya'dır. Ayrıca Mevlana ve Farabi değişim programları mevcuttur. Son sınıfta staj fırsatı da vardır. Bölüm teknik gezilerle ve etkinliklerle fazlasıyla desteklenmektedir.

Dış Ticaret ve Lojistik ana dalları ayrılmaz bir ikilidir. Dış ticaret olmadan lojistik olmazdı lojistik olmasaydı dış ticaret yapılamazdı diyebiliriz.
Gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için ülke hedeflerimiz doğrultusunda önü açık meslekler arasında görülmektedir ve zaman geçtikçe üniversitelerde aynı ve benzer bölümler açılmaktadır.
Öncelikle bölümde başarılı olmak ve ilerde bu sektörde iyi maaş kazanmak istiyorsanız bu hedefinizi sadece bölümü okuyup mezun olarak sağlayamazsınız. Fazlasıyla aktif ve rakiplerinizden farklı özelliklere sahip olmalısınız. Örnek olarak 1'i kesin olmak üzere 2 dil öğrenebilir, sektörde kullanılan programları öğrenebilir, sektör hakkında kitap, dergi vs okuyabilirsiniz. Kendinizi dijital anlamda geliştirebilirsiniz. Ayrıca network olayı büyük önem taşıyor. Kendinizi ticarete yakın ve yoğun tempoya ayak uydurabilecek biri olarak görüyorsanız bu bölüm tam sizin için!

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünün Amacı Nedir?

Türkiye'de günden güne dış ticaret hacminin gelişmesi ile birlikte gelişen rekabet ortamında önem kazanan uluslararası ticaret ve lojistik konularında verilecek eğitimle özelikle özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü açığını kapatacak ve araştırma yapabilecek eleman yetiştirmek hedeflenmektedir.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Mezunu Nerelerde Çalışabilir?

Group of employee people. Business team isolated on white backgr

Uluslararası Ticareti ve Lojistik mezunları istihdam konusunda birçok mesleğe göre daha şanslılardır. Lojistik sektörü, dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan bir sektördür.

  • Üretim, Hizmet ve Satış Şirketlerinin Dış Ticaret ve Lojistik Birimlerinde,

  • Dış Ticaret Şirketlerinde,

  • Lojistik Şirketlerinde (3. Parti Lojistik Hizmet Sağlayıcılarında),

  • Taşıma İşleri Organizatörlerinde (Freight Forwarders),

  • Kara, Hava, Deniz, Demiryolu ve Intermodal Taşımacılık Şirketlerinde,

  • Sigorta, Finansman, Denetim ve Dış Ticaret Şirketlerinin Lojistik Birimlerinde,

  • Dış Ticaret ve Lojistik Danışmanlık ve Eğitim Kuruluşlarında,

  • Üniversite ve Araştırma Kurumlarının Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümlerinde,

  • Devlet Planlama Teşkilatında,

  • Ulaştırma Bakanlığında,

  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İlgili Birimlerinde,

  • İletişim ve Bilişim Teknolojileri Şirketlerinin Dış Ticaret ve Lojistik Uygulama Birimlerinde.

  • Gümrükler Müşavirlerinde,

  • Liman İşletmelerinde,

  • Sivil Toplum Örgütlerinde


Maaşları Ne Kadar?

para_icin_degil

Kamuda çalışmayı düşünen kişiler 3000-3500 TL ücret alabilir. Özel sektörde çalışmayı düşünenler için genellikle işe asgari ücretle giriş yaparken zamanla bu ücret artmaktadır. Üniversite zamanlarında kendinizi geliştirmiş göze batacak özellikleriniz varsa eğer asgari ücretten fazlasıyla da başlayabilirsiniz. Zamanla iş hayatınızda ilerleyerek maaşlarınız 10.000 TL'yi bile görebilir. Tamamen sizin kendinize ne kattığınızla doğru orantılı olarak değişir.

severekiş

 

Bölümümü severek seçmiştim ve hala bu istekle üniversiteme devam ediyorum. Kimi zaman yoğun oluyor kimi zamanda uykusuz kalıyorum ama en önemlisi sevdiğim işi yapıyorum ve ileride yapmayı hedefliyorum. Önemli nokta da bu zaten tercih yaparken öncelik vereceğiniz şey ileri de hangi mesleği yaparken zevk almayı düşünüyorsanız o bölümleri seçin. Aile ve arkadaş baskısına sakın aldırış etmeyin. Hayat sizin hayatınız ve bu hayatı siz yaşayacaksınız. Bu yazımda sizlere bir şey kattıysam ne mutlu bana. Umarım tercih ettiğiniz taktirde sizleri de aramızda görebilir ve tanışabiliriz. Daha fazla bilgi almak için sosyal hesaplarımdan ve mail ortamından ulaşabilirsiniz. Her şey gönlünüzce olsun. :)

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.