Öğrenci Kariyeri Banner

Ayrıntılarıyla Birlikte Bir İnovasyon Nasıl Gerçekleşiyor?

Ayrıntılarıyla Birlikte Bir İnovasyon Nasıl Gerçekleşiyor?
Küresel olarak standardize edilmiş inovasyon sistemleriyle çalışarak yol alabilir, rekabette öne geçebilir ve hatta mevcut pazarda tozu dumana bile katabilirsiniz, ancak firmanın düşünme biçimini ve iş yapma kültürünü inovasyona kenetlemezseniz yenilikçiliğinizi devamlı kılamazsınız ve dolayısıyla hevesiniz kursağınızda kalır. Firmanın düşünme biçimini ve iş yapma kültürünü inovasyona kenetlemek ve dolayısıyla yenilikçiliği devamlı kılmak için "İnovasyon nasıl gerçekleşiyor?" başlığında çözümlemelere ihtiyacınız var. Çözümleme için ise inovasyonun aşamalarını bilmek ve katmanlı düşünme modellerini harekete geçirmeniz gerekiyor.

Katmanlı Düşünme Modeli, inovasyon sürecinde bir sonraki adımı öngörmek ve bunu farklı kombinasyonlarla müşterinin değer vereceği ürün veya hizmete dönüştürmektir. Bir konunun derinliklerine inmek, onu parçalara ayırmak, parçaları incelemek, yapbozun bilinmeyen parçalarını bulmak ve parçaları yeniden ve daha gelişmiş bir şekilde bir araya getirecek yöntemleri aramaktır.

Örnek Uygulama 1

Katmanlı Düşünme Modeli’yle inovasyona dönüşen ilk örneğimiz, bir franchising unlu mamuller zinciri Backwerk… Avrupa merkezli bu unlu mamuller markası, ürün satışında bir pazarlama inovasyonu yaptı.

-Pazarlama İnovasyonu

Franchising zincirinin yaptığı pazarlama inovasyonu ise şu: Ürün çeşitliliğini 100 ile sınırlayan firma, hijyenik şekilde müşterinin istediği ürünü alıp ambalaja doldurabilmesini sağlayan bir düzenek geliştirdi. Diğer rakiplerinin de benzer hizmetler verdiği bilinse de, firmanın farklılaştığı nokta sadece bu değil. Firma, yüz çeşit olan ürünlerinin hepsini tek fiyat yaparak başka bir yenilik daha kattı. Yani müşteri istediği üründen istediği kadar alıp tartıyor ve kasaya getirip parasını ödeyip çıkıyor. Birçok açıdan oldukça beğenilen bu iş modeli, firmanın büyüyerek marka olmasını sağlayan bir inovasyon niteliği taşıyor.

hand-895588_1280

Örnek Uygulama 2

Katmanlı Düşünme Modeli’yle inovasyonu yakalayan ikinci örneğimiz Hindistan merkezli bir böcek ilaçlama firması İnsecticides.

-Müşteri İlişkileri İnovasyonu

Insecticides, müşterinin istediğinin de ötesine odaklanarak rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. Yaptığı ilk farklılık böcekleri kurutamadığı takdirde parayı iade etmesiydi. Firmanın, diğer rakiplerinin de benzer şekilde verdiği bu hizmete asıl kattığı diğer farklılık ise, böcekleri kurutamadığı takdirde başka bir böcek ilaçlama firmasını çağırması ve onun bedelini de ödemeyi taahhüt etmesidir. Müşteriyi cezbeden mesaj “Eğer kurutamazsam, kurutacak başka firmanın parasını da ödeyerek yapamadığım işin bedelini iki misli ödüyorum”dur. Verdiği hizmetin daha da ötesine geçerek müşterinin beklediğinin de üzerinde bir hizmet…

target-group-3460039_1280

Örnek Uygulama 3

Katmanlı Düşünme Modeli’yle inovasyona dönüşen üçüncü örnek 2011 yılında Ivan Meetin’in Moskova’da açtığı ve kısa zamanda zincire dönüşen Ziferblat Kafe. Ziferblat Kafe zinciri satış modelinde rakiplerine göre farklılık yarattı ve dikkat çeken bir pazarlama inovasyonu yaptı. Ziferblat Kafe’nin yaptığı satış modeli inovasyonu ne olabilir?

-İş modeli İnovasyonu

Yenilikçi zeka şöyle düşünür: Bu modelin bir sonraki adımı ne olabilir? Bilinen bu modeli nasıl aşarım?  Evet, Ziferblat da böyle düşünmüş olmalı… Ziferblat’ta müşteri içeri girer, istediğini istediği kadar kendisi alır, yer içer ve çıkarken kasaya gittiğinde içerde ne kadar kaldığına bakılarak dakika üzerinden ödeme alınır. Örnek olarak içeride kalmanın dakikası 1 TL diyelim, içeride 25 dakika kalıyorsunuz ve çıkışta 25 TL ödeyip çıkıyorsunuz. Ama her şey serbest. İstediğiniz kadar yiyin, için…

coffeehouse-2600877_1280

Örnek Uygulama 4

Katmanlı Düşünme Modeli’yle inovasyona dönüşen son örneğimizonline sistemle ayakkabı satışı yapan Avrupa merkezli Stylight. Yaptığı müşteri ilişkileri inovasyonuyla öne geçen firmanın farklılığı ise oldukça dikkat çekici.

-Müşteri İlişkileri İnovasyonu

Online ayakkabı satışı yapan Stylight’dan bir ayakkabı satın aldınız. Firma, beğendiğiniz ve satın aldığınız ayakkabıya ilave olarak 4 çift daha seçmenizi istiyor. İstediğiniz ayakkabının yanında evinize bu seçtiğiniz 4 çift ayakkabıyı da gönderiyor. Denedikten sonra bu 4 çift ayakkabıyı herhangi bir kargo ücreti ödemeden geri göndermenizi istiyor. Bu uygulamanın sonucunda müşterilerin ortalamada en az bir çift daha aldığı belirlenmiş.

sneakers-4197500_1280

SONUÇ

İnovasyona giden süreçte Katmanlı Düşünme Modeli için sondan başa gelmeli ve insanların hayatını kolaylaştıracak, onlara değer katacak fikirlerin neler olabileceğini ancak onlara sorarak veya onların yerine kendimizi koyarak bulabiliriz. Basit diye düşündüğümüz ama sektörde dev etkiler oluşturan binlerce fikir günümüzde ürüne ve hizmete dönüşerek hayatımıza girmeye devam ediyor. İzlenmesi gereken yol, müşterinin beklentilerine odaklanmak ve bunu karşılayacak ürün ve hizmetleri ona sunmaktır.

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.