Öğrenci Kariyeri Banner

Astronomide Çığır Açacak Keşif!

Astronomide Çığır Açacak Keşif!

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk zamanlarındaki ışığını bize yansıtan iki galaksiyi keşfetti. Galaksilerden birinin, en uzak yıldız ışığına ev sahipliği yapıyor olabileceği belirtildi.

Her geçen gün yeni bir keşifle karşımıza çıkan James Webb Uzay Teleskobu, bugün amacına ulaşmaya adım adım yaklaştığını gösteren bir keşfi daha gerçekleştirdi. Teleskop, evrenin ilk zamanlarından kalma iki galaksiyi görüntüledi.

James Webb’in gözlemlediği iki galaksi, ‘GLASS-z12’ ve ‘GN-z11’ şeklinde isimlendirildi. Galaksilerin adında bulunan z harfi, bu galaksilerin aşırı uzakta olduğunu gösteren ‘kızıla kayma’nın derecesini temsil ediyor. ‘z’den sonra gelen sayı, dalga boyundaki değişime karşılık oluyor.

Çok Büyük Önem Taşıyor Olabilir!

Bilim insanları tarafından aktarılan bilgilere göre GLASS-z12 galaksisi, Büyük Patlama'dan sadece 350 milyon yıl sonra oluştu. GLASS z-11 galaksisinin ise 450 milyon yıl sonra meydana geldiği belirtildi. Bilim insanları, yeni keşifle birlikte birçok keşif için de yollar kurulabileceğini ifade etti.

Webb’in ortaya çıkardığı yeni galaksiler, bugüne kadar keşfedilen Dünya’ya en uzak noktadaki yıldızın ışığına yer verebileceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda galaksiler, diğer yaşlı galaksilere göre fazlasıyla parlak bir haldeydi. Bu da galaksilerin fazlasıyla büyük ve düşük kütleli yıldızlara ev sahipliği yapabiliyor olduğuna dikkat çekti.

Ancak tüm bu soruların cevabını almak için galaksiler özelinde araştırmaların devam etmesi gerekiyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.