Öğrenci Kariyeri Banner

Asimov'un 2019 Tahminleri: Bilim Kurgu mu Gerçek mi?

Asimov'un 2019 Tahminleri: Bilim Kurgu mu Gerçek mi?
1983 yılında bilim kurgu yazarı Isaac Asimov'a soruldu, 2019'da Dünya nasıl olacak? Düşünceleri o dönemde Toronto Star adlı gazetede yayımlandı. Vakit geldi çattı şimdi gelelim düşüncelerini gerçeklerle kıyaslamaya.

dijital dünya

Bilgisayarların yükselişe geçeceğini daha o dönemde öngördü ve insanlar arasındaki karmaşanın, bir şeyi bilgisayar olmadan yapmayı imkansız hale getirdiğini belirtti. Günümüze bakarsak bu söylemin ne kadar doğru olduğunu anlayabiliriz. Bilgisayarlar, dünyamızı ve hayatımızı yöneten araçlar haline geldi. Bu durumu her ne kadar tahmin etmiş olsa da yapay zeka teknolojisinin gelişimi hakkında maalesef bir tahmin yürütemedi.

robot

Tahmin ettiği diğer bir konu ise robotlar. Robotlar iş anlayışımızı sanayi devrimindeki gibi bir basamak daha ileri taşıdı. Asimov'a göre robotlar ofislerdeki ve fabrikalardaki işimizi elimizden alacak hatta otomasyondan gün geçtikçe daha fazla yüzde alan robotlar bizleri yeni meslek alanları yaratmaya itecekler. İleride tam otonom olduklarında yine bizleri seçimler silsilesi bekliyor olacak. Asimov'un robotlar hakkındaki tahmini dışında 1942 tarihli “Runaround” isimli öyküsünde ortaya koyduğu Üç Robot Yasası, aynı zamanda teknolojik iyimserliğinin de coşkulu bir bildirgesi niteliğindeydi.

eğitim

Teknolojinin bu denli gelişiminin yansıması olarak eğitimin de etkilemesi bizim için bu dönemde normal. Asimov'un tahmini ise çocukların artık öğretmene ihtiyaç duymayacak olması. Öğrenmeleri gereken her şeyi evlerinde bilgisayardan öğrenecekler ve öğretmenlere ise merak aşılamak dışında yapabilecekleri hiçbir şey kalmayacak. Bu tahmin günümüzde geçerli olmasa da önümüzdeki dönemlerde gerçekleşmesi muhtemel gözüküyor.

ay

Asimov'un tahminlerinin tutarlılığı insanoğlunun uzay ile olan macerasına gelince azalıyor. 2019'da Ay'da maden fabrikalarının ve güneş enerjisi istasyonlarının olacağını, uzaya ilk yerleşim çalışmalarının yapılacağını öngördü. Maalesef uzay çalışmaları devam etse de henüz o seviyede değil. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra uzay yarışı temposunu yitirdi. Prestij sebebiyle Sovyetler ile sürekli yarış halinde olan Amerika'nın olan yarış baskısı azalınca işler yavaşladı. Bunun yanında yüksek bütçelere mal olan araştırmalar devletten onay almak konusunda zorluklar yaşadı. 2017 yılında Amerika Ay'a geri dönüş planlarının olduğunu ve orada araştırmalar için kalıcı yapılar inşa edeceklerini duyurdu. Uzay girişimcisi Elon Musk ise 2023'de Ay'ın etrafında ilk özel yolcu uçuşunu gerçekleştirmek istediğini söyledi.

nufus-yogunlugu

Diğer bir yandan Asimov, aşırı nüfus ve kirliğinin oluşacağını düşünse de optimist bir şekilde 2019 teknolojisi ile zararın geri döndürüleceğini düşünüyor. Umuyoruz ki hayatımızı kolaylaştıran teknoloji Dünya'nın da hayatını kolaylaştırır.

Kaynak

Özel İçerik: Batuhan Mano

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.