Öğrenci Kariyeri Banner

Araçlar ve Kömür Tüketimi CO2 Emisyonunu Zirveye Çıkardı

Araçlar ve Kömür Tüketimi CO2 Emisyonunu Zirveye Çıkardı
Araştırmalara göre, büyümeye devam eden otomotiv pazarı 2018 yılının en büyük CO2 emisyon oranlarına ulaşmamıza önemli ölçüde sebep oldu. Diğer yandan araştırmacılara göre en büyük faktör Çin’deki %3’lük kömür kullanım oranındaki artış. Bunun sebebi de hükümetin durgun ekonomiyi canlandırma çabaları. Fakat diğer sebeplere bakacak olursak araba, kamyon ve uçaklarda kullanılan fosil yakıtların emisyonu dünyanın her tarafında artmakta. Bu kadar karamsar veriler arasında yenilenebilir enerji kullanma oranlarının da artığını belirtmek gerek. Maalesef hala CO2 yayılım seviyesinde değil.

Webp.net-resizeimage (3)

Global Research Project (GCP)’nin araştırmaları öngörüyor ki 2018’in artış oranı %2.7 olacak. 2017 yılının değerinin %1.6 olduğuna bakınca durumun iyileşmek yerine gerilediği ortada.

Peki Yükselişe Ne Sebep Oluyor?

Geçtiğimiz 2 sene içerisinde Çin hükümeti ekonomiyi hızlandırmak için girişimlerde bulundu. Ekonomi, inşaat ve ağır sanayiye dayandığı için artış gözlemlemek şaşırtıcı olmasa gerek. Diğer etken ise karşı çıkmalarına rağmen ABD’deki artış. Araştırmacıların söylediğine göre daha sıcak yaz ve daha soğuk kış şartları enerji tüketimindeki talebi arttırması emisyonun Amerika’da artmasındaki başlıca etken.

Webp.net-resizeimage

En Büyük Yayıcılar Kimler?

2018’in ilk 10 sıralaması başta Çin olmak üzere ABD, Avrupa Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Kanada.

Yenilenebilir enerji kullanımı Hindistan’da hızla artış gösterse de emisyon oranları %6.3 arttı.

Başı çeken Çin, ABD, Avrupa ve Hindistan dışında geçtiğimiz on yıl içinde en çok artış gösteren 5 ülke:

  • Suudi Arabistan,

  • İran,

  • Türkiye,

  • Güney Kore.


Webp.net-resizeimage (4)

Şimdiye kadar araba ve kamyonlara yapılan kısıtlamalar neler?

Araçların durumu 2018'de ne kadar kasvetli dursa da gelecekte içten yanmalı motorlar için de iç açıcı durumlar olmayacağı kesin. 10 yıl önce nadir olsalar da artık 3 milyon elektrikli araç dünya çapında kullanımda. Norveç 2025 yılında elektrikli olmayan araçların satışını durduracağını açıkladı. İngiltere, Fransa, Hollanda ve Hindistan ise 2040'dan önce satışları durduracaklarını söylüyorlar. Bir çok araç üreticisi köprüden önceki son çıkışı yakalamak istiyor. Bunlardan biri olan Volkswagen, son benzinli ve dizel araçlarını 2026'da üreteceklerini söyledi. İyi olarak gözükse de aslında yeterince erken sayılmaz. Greenpeace'den Rosie Rogers konu hakkında "Araçlar iklimimizi ısındırıp havamızı zehirlerken çeyrek asır beklememiz çok zor. İnsanlar daha iyisini hak ediyor" diyor.

Ben Ne Yapabilirim?

  • Kişisel araç yerine toplu taşıma araçlarına yönelmek en büyük sorun olan araçların sayısını azaltmada en iyi yollardan biri.

  • Pahalı, yorucu ve bunun yanında CO2 emisyonunu artıran araçlar kullanmak yerine video konferans yapmayı tercih edebilirsin. Seyahat zorunluysa bir önceki madde tam sana göre.

  • Evi ya da çalıştığın yeri yalıtımlı hale getirmek hem enerji tüketimini düşürür hem de ekonomik açıdan tasarruf etmene büyük yardımı olur.


Karbon ayak izini küçültürken dünyamızın ömrünü uzattığını sakın unutma. Çünkü her şey sende başlar.

Özel İçerik: Batuhan Mano

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.