Öğrenci Kariyeri Banner

Analitik Zekamızı Nasıl Geliştirebiliriz?

Analitik Zekamızı Nasıl Geliştirebiliriz?
Hepimiz daha önce "analitik düşünme" kavramını birçok kez duymuşuzdur. Nedir bu analitik düşünme?

analitikk

Analitik Düşünme Becerisi: Bireyin aklını doğru kullanabilme ve buna bağlı olarak okul, iş, sosyal yaşamında başarılı olabilmesini sağlayan önemli bir beceridir. Analitik düşünme becerisi gelişmiş kişiler sorgulayıcıdır ve araştırmaya yatkındır. Toplumsal olarak doğruluğu kabul görmüş (belki de yanlış olan) bilgileri dahi sorgulamaktan çekinmezler. Bu sayede doğrunun yer, zaman, duruma göre değişkenlik gösterebileceğini görürler ve içinde bulundukları şartlara göre en doğru kararları verirler.

analitik1

Eğitim sistemimiz merak eden, sorgulayan, tatmin olmadığımız cevaplar karşısında bizi araştırmaya yönlendiren bir eğitim sistemi değil. Sorgulamamız veya üstünü örtmemiz gereken şeyler bize hep önceden kodlanıyor. Bu kısıtladığımız şeyler analitik düşünmenin başlangıç noktaları.

Analitik düşünceye nasıl ulaşılır? Asıl konumuz bu sorunun yanıtını verebilmek. Çoğu insan matematik çalışmanın analitik düşünme yeteneği kazandırdığı düşüncesinde veya satranç oynamanın. Nitekim bunlar da bir etkendir; fakat sadece bunları yaparak bir şey elde edemezsiniz.

Peki bunu nasıl geliştirebiliriz? İşte size farklı tavsiyeler: sherlock_holmes

1- Polisiye kitaplar okumak

Polisiye kitaplar sizin olaylar arasında bağlantı kurmanıza, ayrıntılara dikkat etmenize ve olayları sorgulamanıza yardımcı olacaktır. Kitapların faydası analitik düşünmede büyük rol oynar.

2- Bir okuma grubuna katılın

Bunu yaparken hem farklı insanlarla bir arada olursunuz, hem de fikirleri, edebiyatı ve sorunları eğlenceli bir ortamda tartışma imkânına sahip olursunuz. Böylece kendinizi daha iyi ifade eder, diğer kişilerle konuşma ve etkileşimde bulunma becerisine sahip olursunuz. Bu tip sosyal grupları kısa bir araştırma ile birçok yerde bulabilirsiniz.

3- İnteraktif oyunlar

Bulmaca çözmek sizi sistematik düşünmeye alıştırır ve sonuç olarak düşünme becerinizi geliştirmeye yardımcı olur. Beyin oyunları, eğlenirken aktif olarak analitik becerilerinizi geliştirmenin eğlenceli bir yoludur. Sadece bulmaca da değil birçok online savaş oyunu bile sizin bu yönünüzü daha da besleyecektir.

4- Düşünmek için vakit ayırın

Bir eylemi gerçekleştirmeden önce onu bütün açılardan düşünmeye çalışın hamle yapmak için acele etmeyin. En kolay ve en hızlı gibi gözüken çözüm bazen en doğru çözüm olmayabilir.

5- Kendinize meydan okuyun

En büyük rakibiniz sizsiniz ve her zaman bir önceki kendinizi geçmeyi hedefleyin.

6- Dikkatli olmayı öğrenin

Yolda yürüdüğünüzde bile çevrenizdekilere dikkat etmeye çalışın. Çimenler koyu yeşil mi açık yeşil mi? Toprak sulanmış mı kuru mu? Bunlar size saçma gelebilir; fakat aslında mühim bir özellik. Sizin çevrenizi iyi analiz edip etmediğinizi belli ediyor.

 7- Karmaşık sorunları yardım almadan çözmeye çalışın

Bir matematik problemini hesaplamak için bir hesap makinesi kullanmak yerine, kafanızda veya kağıda uygulayın.

analitik2

Bu yönünüzü geliştirebilecek bazı kitap tavsiyeleri:

Sir Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes/Baskervillerin Köpeği

Agatha Christie- Doğu Ekspresinde Cinayet

Maurice Leblanc- Arsen Lüpen

Ahmet Ümit – İstanbul Hatırası

Stieg Larsson- Ejderha Dövmeli Kız

Josephine Tey – Zamanın Kızı

Dostoyevski - Suç ve Ceza

reading-book-800x445

Özgün İçerik: Perim Naz Sarı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.