Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesin de 50 öğrenci ileeğitim öğretim hayatına başlayan gazetecilik bölümü 2015 yılın da derslere başlamıştır. 5 akademik üye ile devam eden bölüm geçici olarak mimarlık mühendislik fakültesin de eğitim vermektedir.
Gazetecilik tanım olarak, "Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır. Bu bölümün mezunları genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar." Diye geçse de içerek ve nitelik olarak derin yargılar taşıyan bir bölümdür.
Gazetecilik bölümde hangi dersler işlenir ?
İletişime Giriş, Sosyoloji, Siyasetin Temel Kavramları, Temel Gazetecilik, Basın Tarihi 1 ve 2, Haber Yazma Teknikleri, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Hukukun Temel Kavramları, Medya Okuryazarlığı
2. Yıl
Mesleki İngilizce 1 ve 2, İletişim Hukuku, İletişim Kuramları 1 ve 2, Bilişim Teknolojisi, Sosyal Psikoloji, Genel Ekonomi, Siyasal İletişim, Medya Çözümlemeleri, Kaynağa Erişim ve Akademik Yazım, Masaüstü Yayıncılık
3. Yıl
Temel Fotoğrafçılık, Protokol Bilgisi, Sayfa Tasarımı, İletişim Etiği, Söyleşi ve Röportaj Teknikleri, Haber Uygulamaları, Yeni Medya, Araştırmacı Gazetecilik, Uluslarası İletişim ve Haber Ajansları, Yerel Basın
4. Yıl
İletişim Sosyolojisi, Editörlük Uygulaması, Medya ve Özdenetim, İnternet Gazeteciliği, Bitirme Tezi 1 ve 2
Gazetecilik bölümü öğrencisi nasıl olmalı?
Merak eden, sorgulayan, olaylar hakkında düşünen ve olayları kurgulayabilen, haber metinlerinde ki dile hakim, toplumun sorunlarını irdeleyen bir yapı da olması gerekmektedir.
Gazetecilik bölümü mezunları ne iş yapar ?
"Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında “Muhabir” olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde “Muhabir” olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler."
Gazetecilik bölümü mezunları muhabirlik, editörlük, yazı işleri, redaktörlük vb. gazete ve dergi alanlarında iş bulabildikleri gibi kanallar da, özel şirketlerde de iş bulabilmektedirler.
Gazetecilik bölümü Ts2 puan türünden öğrenci almaktadır.
Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından Nilgün Didar Tüt tarafından özel olarak hazırlanmıştır.
0 Yorum
Yorum Yap