Öğrenci Kariyeri Banner

8 Başarılı CEO'dan Bizlere 8 Kitap Önerisi

8 Başarılı CEO'dan Bizlere 8 Kitap Önerisi
Yaşamımız boyunca okuduğumuz kitaplardan, izlediğimiz filmlerden, gittiğimiz yerlerden bazıları hayatlarımıza diğerlerinden daha fazla dokunur, onları daha çok içselleştiririz. Peki acaba dünyaca ünlü şirketlerin CEO’larının hayatlarına en çok hangi kitaplar dokundu?

1- Jeff BezosGünden Kalanlar (Kazuo Ishiguro)

En başta online bir kitap dükkanı olarak Amazon‘u kuran Jeff Bezos‘un şiddetle önerdiği kitap “Günden Kalanlar”. Bir roman düşünün ki asıl anlattığı, tek bir satırında dahi geçmeyen duygular, umutlar, hayal kırıklıkları, özlemler olsun. Kazuo Ishiguro'nun benzersiz tarzını en iyi ortaya koyduğu eserlerinden biri olan Günden Kalanlar böyle bir roman...



2- Mark Zuckerberg - Fakirliğin Portfolyosu (Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford ve Orlanda Ruthven)

Facebook‘un kurucusu Mark Zuckerberg‘in tavsiye ettiği kitap ise “Fakirliğin Portfolyosu”. İnsanlığın neredeyse %40'ı günde ortalama iki dolar ya da ondan daha az bir parayla yaşıyor. Eğer hiç bu kadar az bir gelirle hayatta kalmak zorunda kalmadıysanız, hayal etmeniz zor. Bu durumda eve nasıl ekmek götürürdünüz, nasıl ev sahibi olurdunuz ve çocuklarınızı nasıl eğitirdiniz? Acil durumları ve yaşlılığı nasıl ele alırsınız? Her gün, dünya çapında bir milyardan fazla insan bu sorulara cevap vermeye çalışmaktadır. Fakirliğin Portfolyosu, sistematik olarak bunu açıklayan ilk kitaptır.

f

 3- Elon Musk - Benjamin Franklin (Walter Isaacson)


Tesla, SpaceX gibi büyük şirketlerin kurucusu ve CEO’su Elon Musk‘ın önerdiği kitap “Benjamin Franklin”. ABD'nin en büyük banknotu olan 100 doların üzerinde onun resmi vardır. Benjamin Franklin, ABD’nin kurucu babalarından biri olmakla birlikte ülkenin gelmiş geçmiş en önemli yayıncı, bilimadamı, mucit, siyasetçi ve diplomatlarından biridir. Walter Isaacson, Time dergisi genel yayın yönetmenliği yapmış bir gazeteci ve elinizdeki biyografi dışında Albert Einstein ve Steve Jobs biyografileriyle de ses getirmiş bir yazardır. Bu muazzam kişiliğin anlatıldığı kitap şaşırtıcı ve hayran bırakan bilgilerle doludur.



4- Indra Nooyi- Karaktere Giden Yol (David Brooks)

PepsiCo CEO’su Indra Nooyi“Karaktere Giden Yol” isimli kitabı öneriyor. Psikoloji, siyaset, maneviyat ve itirafçıyı bir araya getiren The Character to Character, önceliklerimizi yeniden düşünmemiz için bir fırsat sunuyor. Alçakgönüllülük ve ahlaki derinlikle işaretlenmiş zengin iç yaşamlar inşa etmeye çalışıyor. Kişinin kendi karakterine yatırım yapmasının en az iş hayatında başarılı olması kadar önemli olduğunu ve hatta bunun elzem olduğunu anlatıyor.



5- Richard Branson – Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim (Maya Angelou)

Virgin Group CEO’su Richard Branson‘un en sevdiği kitap ise Maya Angelou’nun “Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim” isimli kitabı. Kitabın konusu: Savunmasız ve şiddet gören küçük bir kız… Onurlu ve büyüleyici bir yetişkine dönüşmeden önce yoluna çıkan ırkçılık ve bağnazlık gibi zorluklara göğüs germek zorunda kalır ve aslında mücadelesi karakterini şekillendiren en önemli şeylerden biridir. İlk kez 1969'da Amerika'da yayımlanan Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim milyonlarca okurun kalbine dokunmuş ve düşüncelerini değiştirmiş, dünya çapında sevilen bir modern klasik. Ve tıpkı çocukluk gibi; üzerinden yıllar geçse de hatırlanacak, hem neşeli hem de yürek burkan anılarla dolu.



6- Larry Page- Nikola Tesla Kendini Anlatıyor (Nikola Tesla)

Google‘ın kurucularından olan Larry Page diğer başarılı liderlerin hikayelerinden ilham bulan biri. Bu kitapta dünyanın en önemli bilim insanlarından birisi olarak kabul edilen Nikola Tesla bu kitabında kendi kaleminden hayatını anlatıyor; çocukluğundan, eğitiminden, icatlarından, rakiplerinden bahsediyor. Tesla'nın hayatını okurken, sıra dışı bir dâhinin yaşadıklarına tanıklık edeceksiniz.



7- Bill Gates - Çavdar Tarlasında Çocuklar ( J. D. Salinger)

Salinger'ın tek romanı olan bu kitap, ergenlik çağının içinde yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenler... Bu sürecin bir psikiyatri kliniğinde noktalanışı. Holden Caulfield'in masumiyet arayışının iç burkucu romanı Microsoft CEO’su Bill Gates‘in favorisi.



8- Steve Jobs - Yenilikçinin İkilemi: İş Yapma Tarzınızı Değiştirecek Kitap (Clayton M. Christensen)

Apple‘ın kurucusu ve eski CEO’su Steve Jobs bu kitabın kendi iş yapma şeklini derinden etkilediğini söylemiştir. Kitapçılarda en çok satan bu kitap, Harvard profesörü Clayton M. Christensen'in seçkin firmaların her şeyi doğru yapabildiklerini ve pazar liderliklerini kaybetmelerini ya da daha da kötüsü nasıl tamamen ortadan kalktıklarını söylüyor.



ALINTI

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.