Öğrenci Kariyeri Banner

5 İlginç Psikoloji Deneyi & Tüyolar

5 İlginç Psikoloji Deneyi & Tüyolar
psikoloji_deneyi

  Tarihte birbirinden birçok ilginç psikoloji deneyi bulunmaktadır. Bu yazıda seçilen 5 altı deneyle sizlere günlük hayatta size fayda sağlayacağını düşündüğüm kişisel gelişim tüyolarından bahsedilmektedir.

  • PRATFALL ETKİSİ- HATALARINIZI GÖSTERİN, SİZİ SEVİMLİ KILAR.


  Psikolog Elliott Aronson bir grup insana bir sınav sorusu yanıtlayan öğrencileri dinletiyor. Öğrencilerin bazıları ses kaydında bir fincan kahveyi döküyorlar. Araştırmacılar, dinleyicilerin hangi kişileri daha çok sevdiğini sorduğunda, sonuçlar gösteriyor ki dinleyiciler, fincan kahve döken grubu daha çok sevmişler.

  Herkes hata yapar, ama bunları kabul etmek herkesin harcı değildir. Oysa hata ve sakarlıklarımızı itiraf edebilmek ve bunlara gülüp geçebilmek, kendimizle daha barışık olmamızı sağlarken aynı zamanda bizi başkalarını tarafından daha sevilebilir bir insan haline getiriyor.

[ad name="Google Adsense"]

  • PYGMALİON ETKİSİ- EKİP ARKADAŞLARINIZA YÜKSEK BEKLENTİ İÇEREN MESAJLAR İLETİN.


   Psikolog Robert Rosenthal birinci ve ikinci sınıfların olduğu bir sınıfa gider ve senenin başında bir zekâ testi uygular. Ancak zekâ testinin sonuçlarına bakmaksızın, kendisi rastgele seçerek, sınıf öğretmenlerine sınıftaki bazı öğrencilerin isimlerini vererek çok başarılı olabileceğini söyler. Senenin sonunda sonuçlar şaşırtıcıdır: Sınıfın en başarılı öğrencileri zekâ testinde en yüksek seviyede çıkanlar değil, Rosenthal’in öğretmenlere “Başarılı olacaklar.” diye belirttiği öğrenci grubundadır. Rosenthal’in sene boyunca gözlemleri şunu göstermektedir: Öğretmenler bu başarı beklentisi öğrencilere daha çok ilgi göstermişler, onlara daha çok olanak sağlamışlar ve başarısız olduklarında da daha kapsamlı geri bildirim vermişlerdir. Yani beklentiler farklı bir gerçeklik yaratmıştır.

  Ekip arkadaşınıza beklentilerinizi açıklamanın çalışmamıza sağlayacağı faydaların yanı sıra kendisine ileteceğiniz performansının bir tık üzerindeki bir beklenti mesajının onu nasıl sıkı çalışmaya motive ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Ancak bunu yaparken kullandığınız elbette çok mühim; biliyoruz ki insanları etkiyen söylediğinizden çok söyleyiş biçiminizdir. Beklentinizi iletirken kullandığınız dilin emredici bir tarzdan çok, iltifat tarza yakın olması hayati etkendir. Tabii, iltifatkar olmanın insanların size bakış açısında yaratacağı olumlamalardan bahsetmiyorum bile…

  • SEÇİMLERİN PARADOKSU- AZ SEÇENEK SUNUN.


   Psikolog Mark Lepper ve Sheena Iyengar, tatbilir ürünler satan bir şarküteride, reçel satıyorlar ve müşterilere ayrıca bunları tadımlık sunuyorlar. Ancak deneyin bir gününde 6 çeşit reçel markası sunarlarken, bir başka gününde 24 çeşit reçel markası sunuyorlar. Sonuçlar gösteriyor ki, 6 çeşit reçel markası gösterilen grubun %30’u bir kavanoz reçel satın alırken, 24 çeşit reçel markası sunulan grubun sadece %3’ü reçel satın alınıyor.

  Psikolog Barry Schwartz ise seçimlerin paradoksunu şöyle açıklıyor: Seçim sürecinde birçok opsiyonu değerlendirmek ve bunun için çaba harcamak mutluluğu azaltıyor.

  • BYSTANDER ETKİSİ- GRUPTAN DEĞİL, KİŞİDEN YARDIM İSTEYİN.


  Bystander Etkisi’ni sosyal psikologlar Bibb Latane ve John Darley şu şekilde ölçüyorlar: Bir üniversite kampüsünün kütüphanesinde bir sırada sanki bir öğrenci boğuluyormuş gibi bir arbede yaratılıyor. Eğer bu olay sadece bir öğrencinin önünde gerçekleşirse, bu öğrencilerden %85’i yardıma koşuyor. Eğer bir kişi daha varsa, %65’i yardıma koşuyor. Eğer öğrenciler çevrede iki kişiden fazla olduklarını düşünüyorlarsa yardım oranı %31’e düşüyor.

  Gruptan yardım istemek ilk bakışta daha iyi bir seçenek gibi görünse de yardım alma ihtimalinizi ciddi bir anlamda düşürmekte. Sosyal psikolojide sorumluluğun paylaşılması olarak açıklanan bu durum günlük hayatta da epeyce can sıkıcı olabiliyor.

Bkz: Whatsapp gruplarında sorduğunuz soruların hep havada kalması… :@

  • SPOTLIGHT ETKİSİ- SOSYAL ORTAMLARDA RAHAT OLUN.


  Cornell Üniversitesi’nde bir grup psikolog, katılımcıların üzerine üstünde utandırıcı bir resmin olduğu T-shirtler giydirirler ve onlara bu T-shirt’ü kaç kişinin fark edeceğini sorarlar. Sonuçlar şunu gösterir: Deneye katılanlar, kendilerini gerçeğe göre 2 kat fazla kişinin fark edeceğini belirtmişlerdir.

     Düştüğünüz utanç verici durumlar zannettiğiniz kadar insanların gözüne batmıyor. İnsanlar fark ettiği durumda hakkınızda düşündükleri mi? Bkz: 1. Madde.

Yararlandığım Kaynaklar:

http://www.kendinigelistir.com/tag/pratfall-etkisi/#ixzz3y4jUwlNe

http://pavlovspartner.com/birbirinden-ilginc-6-sosyal-psikoloji-deneyi/

[ad name="HTML-3"]  

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.