Öğrenci Kariyeri Banner

3D Yazıcılarla Ayakkabı Basacağız

3D Yazıcılarla Ayakkabı Basacağız
3D yazıcılarla ayakkabıyı basacağız

Yazıcılardan giyilebilir ayakkabı basabileceğimiz günler çok uzak değil. 3D yazıcılar bu imkanı sunmaya hazırlanıyor.

Üç boyutlu ya da İngilizce isimleriyle 3D yazıcılar yeni bir kavram değil. 1980'li yıllardan bu yana kullanılan bu cihazlar yakın zamana kadar endüstriyel ve pahalı teknolojik oyuncaklardı.

2010 yılından itibaren ticari olarak tabana yayılan ve malzeme biliminin de gelişmesiyle daha karmaşık baskılar alabilen bu ürünlerin temel görevi üç boyutlu materyaller üretmeleri. Bu üretimi yaparken bazen plastik, bazen de farklı malzemeler kullanan bu cihazların fiyatları birkaç bin dolar mertebesine kadar düştü.

Halen karmaşık cihazlar olan 3D yazıcıları kullanabilmek için teknik anlamda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ayrıca mühendislik ve malzeme bilgisi olması da önemli bir avantaj.

Baskı aşamaları

Böyle bir yazıcı satın aldıktan sonra basacağınız ürünün uygun formatta hazırlanmış bilgisayar çalışmasına ihtiyacınız var. Ardından bu dosyayı uygun bir yazılımla açıp ‘Yazdır’ komutu vermeniz ve arkanıza yaslanmanız yeterli oluyor.

Teknikler ve fiyatlar

Her yazıcı türüne göre çeşitli baskı tekniklerini kullanıyor. Yazıcının özelliğine göre kullandığı malzeme de değişebiliyor. Özel plastik alaşımlardan polimer karışımlara kadar çeşitli baskı malzemeleri kullanılabiliyor. Yazdırma tekniği olarak kaplama tercih eden ürünler olduğu gibi lazer ile üretim yapan yazıcılar da var. Ayrıca yaptığı işe göre standart bir yazıcı boyutunda olan çözümler olduğu gibi 2-3 buzdolabı büyüklüğünde ürünler de var.

Yazıcıların fiyatları ise 2-3 bin dolardan başlayıp 150-200 bin dolara kadar çıkabiliyor. Aradaki farkın sebebini ise kullanılan teknolojiler, yazıcının hızı ve kapasitesi oluşturuyor.

Ayakkabı basabileceğiz

Bu yazıcılarda 'şimdilik' belli ve tek türde materyaller basılabiliyor ve çok kompleks yapılar (elektronik devreler ve karışık materyaller) tam anlamıyla basılamıyor. Örnek vermek gerekirse bir İngiliz anahtarının aynısı birkaç dakika içinde üretebiliyorsunuz. Ancak bir bilgisayar faresini üretmek (içinde devre, kablo ve benzeri farklı malzemeler bulunduğundan) şimdilik mümkün değil.

Ancak bu alanda ciddi gelişmelerin olduğunu belirtelim. Uzun vadede birden fazla malzemenin aynı anda kullanılarak karmaşık cihaz ya da ürünleri basmak mümkün olacak. Yani yakın bir gelecekte ayakkabımızı da yazıcıdan basabileceğimiz. Halen ayakkabı baskısı alınıyor olsa da bunlar daha çok tek türde malzemeden üretilen konsept çalışmalar. Seri üretim ve tabana yayılmak için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Dünya değişir

Materyal konusundaki sınırlamalar da kalkarsa üretim anlamında yepyeni bir çağın kapısı açılacak. Düşünün evde bardağınız kırıldı yenisini yazıcıdan çıktı alıyorsunuz. Ya da ayakkabınızı da yazıcı ile üretiyorsunuz.

Organ baskısı

Henüz deneysel bir aşamada olsa da 3D yazıcılardan organ baskısı alma yönünde yapılan çalışmalar da var. Örneğin San Diego merkezli Organovo isimli şirket 3 boyutlu yazıcılarla karaciğer dokusu ürettiklerini açıkladı. Elbette bu çalışmalar şimdilik deneme safhasında ve tam anlamıyla bir organ üretimi konusunda kat edilecek çok yol var. Bu alandaki ilerlemeler beklenen ölçüde olursa böbrek yetmezliği çeken biri için nakil beklemek yerine yazıcıdan böbrek üretmek birçok hayatın kurtulmasını sağlaması açısından önemli bir devrim olacak.

Ayın karanlık yüzü

Elbette her konuda olduğu gibi 3D yazıcıların kötü amaçlarla kullanımı da mümkün. Geçtiğimiz günlerde plastik benzeri malzemeden üretilen bir silah görücüye çıkmıştı. Benzer bir çalışma metal baskı ile denendi ve yine olumlu sonuç alındı. Fotokopi makinelerinin para baskısında kullanılamaması gibi 3D yazıcıların da bu tarz kötü amaçlarla kullanılmaması için yeni düzenlemeler yapılıyor.

Sonuç olarak 3D yazıcılar materyal biliminde ve teknolojideki ilerlemelerle önümüzdeki yıllarda daha da yaygın bir şekilde hayatımıza girmeye başlayacaklar. Bir zamanlar endüstriyel üretim teknikleri (buharlı kazanlar, makineleşme ve benzeri) nasıl dünyayı yeniden şekillendirdiyse, 3D yazıcıların da benzer bir etki oluşturacağını ön görüyorum.

Ücretli/ücretsiz 3D baskı örneklerinin bulunduğu siteleri listeleyen bir sayfa: 3DPRINTER

Özgur ÇETİN | http://blog.turkcell.com.tr/

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.