Öğrenci Kariyeri Banner

3D Yazıcıların Geleceği Hakkında Bir Soru: Her Eve Girebilecek Mi?

3D Yazıcıların Geleceği Hakkında Bir Soru: Her Eve Girebilecek Mi?
Son yılların en popüler cihazlarından biri olan 3D yazıcılar, birçok sektör için vazgeçilmez araçlardan biri haline geldiler, birçoğu için ise bu aşamaya gelme yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. Bu yazıda yapabildikleri ve maliyeti göz önüne alındığında 3D yazıcıların gerçekten de her eve girecek kadar geniş bir kullanım alanına sahip olup olamayacağından bahsedeceğim.

Nedir Bu 3D Yazıcılar?

3D yazıcılar, sanal ortamda tasarlanmış bir modeli somut bir nesne haline getiren cihazlardır. Yaratıcı fikirleri ve tasarımları gerçek bir ürüne dönüştürmeye imkân verir. Bunu yaparken kullandığı üretim tekniğinden de bahsetmeden olmaz. Bilgisayardan alınan 3D model dilimlenerek katmanlar haline getirilir, ardından katman katman basılır. Bilgisayar ortamına aktarılacak 3D model, bir tasarım programı (Catia, Solidworks, Autocad, Alias vb.) kullanılarak oluşturulur. 3D model oluşturmak için bir diğer yöntem de 3D tarayıcı kullanarak bastırılacak ürünü taratmak. Sonrasında tasarım *.stl formatına çevrilir, bu sayede yazıcı dosyayı algılar ve baskı işlemini gerçekleştirir. “CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programlarını kullanabilmek, 3D yazıcı kullanabilmek için ön şart mı?” sorusu akıllara gelebilir. Yazının genelinde bu yazıcıların her eve girebilecek düzeye gelip gelemeyeceğini irdeleyeceğiz. Her evde 3D tasarım yapabilecek birilerinin olması ülkedeki yaratıcı tasarımları arttırmak adına hoş olurdu, üretim kültürünü benimsemek adına birden fazla basamağı atlamış olurduk. Gelin görün ki bu ihtimali düşük görüyorum, doğrusu böyle bir zorunluluk da yok. Günümüzde bilgisayar destekli tasarım bilen insanlar tarafından tasarlanıp internet aleminde yerini almış sayısız model mevcut. Hatta tam şuraya tıklayarak birçok tasarıma göz atabilirsiniz.

yazıcı2

Bugünün ve Geleceğin 3D Yazıcıları

3D yazıcılar, Dünya gündemindeki yerine bakıldığında yeni bir teknolojiymiş gibi gözükse de patenti 1984 senesinde alınmış bir ürün. Onu son yılların en popüler teknolojik ürünlerinden biri haline getiren en büyük etken açık kaynak kodlu 3D yazıcılar oldu. 2007 yılında RepRap projesi ile birlikte ilk açık kaynak kodlu yazıcılar hayatımıza girmiş oldu. Bu girişim maliyeti azaltarak 3D yazıcıların evlere girişini hızlandırdı. Çeşitliliğindeki artış ve son yıllardaki gelişimiyle beraber 3D yazıcılar, çeşitli sektörler için tercih olmaktan öte bir ihtiyaç haline geldi. Ayakkabı tasarımından mimari tasarımlara, inşaat mühendisliğinden tıp sektörüne her yerde kullanılmaya başlandılar. Kısacası bu teknolojinin çekim alanına girmeyen sektör sayısı günbegün azalıyor. İyi güzel bu cihazlar profesyonel arenada kabiliyetlerini çok güzel sergiliyorlar da ben bunlardan bir tane alsam aktif olarak kullanabilecek miyim? Aslına bakarsak bu biraz da insanın hayal gücüne bağlı bir durum, 3D yazıcılarla çok çeşitli eşyalar bastırılabilir.

1

Dekoratif eşyalarla evimize farklı bir hava katabileceğimiz gibi parçası eksik olan bir eşyamızın bu eksiğini de kolaylıkla giderebiliriz. Böyle bakıldığında her şey umut verici dursa da işin ekonomik tarafını es geçemiyoruz elbette. Profesyonel arenada kullanılmakta olan 3D yazıcılar iyi modeller oluyor, doğal olarak maliyetleri de yüksekte seyrediyor. Ekonomik anlamda evlere girebilecek düzeyde olanları için ise başka problemler ortaya çıkıyor. Daha uygun fiyatta bir 3D yazıcı demek baskı kalitesi daha düşük bir yazıcı anlamına geliyor. Evimizin bir köşesinde kullanacağımız ürünün veya eksik bir parçanın yerine geçecek bir baskının kalıptan çıkmış bir ürüne yakın kalitede olmasını bekleriz. Günümüzdeki 3D yazıcılardan baskı aldığımızda ortaya çıkan ürünü optimum kaliteye getirmek için bazı ekstra işlemler uygulamak gerekiyor. Baskıda geçen süre, harcanan enerji, tüm bunların ardından uygulanan ekstra işlemler de göz önüne alındığında bastırdığımız ürünün iyi bir kalitede olmasını beklemekten daha doğal bir şey olamaz. Evinde 3D yazıcı bulunduran kitlenin çoğunu üretmeye meraklı öğrenciler ve evden çalışan tasarımcılar oluşturuyor, en az birkaç sene daha böyle devam edecektir. Baskı süresi daha kısa ve çok daha iyi kalitede üretim yapabilen yazıcılar geliştirilecektir ve fiyatlar da uygun bir seviyeye gelecektir diye düşünüyorum. Tüm bu gelişmelerin neticesinde her eve girebilecek düzeye ulaşmaları kaçınılmaz görünüyor.  Annelerimizin “Falanca sitede şöyle bir tasarım gördüm oğlum/kızım, şunu bizim yazıcıda basalım.” minvalinde cümlelerini duymayı sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

yazıcı1

Her Evde 3D Yazıcı Bulunmasının Yararları Nelerdir?

3D yazıcıların getireceği somut faydaların yanında beni heyecanlandıran başka bir faydası daha var. 3D yazıcıların her eve girdiği ve hayatımızın her alanında var olduğu bir gelecekte doğacak neslin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Amacı üç boyutlu bir modeli somut bir nesneye dönüştürmek olan bu cihazlarla iç içe büyüyecek meraklı ruhların ileride üretim kültürüne önemli faydaları olacağını düşünüyorum. Bu yazıcıları kullanan yetişkinler kendi tasarımlarını yapma ihtiyacı duymasa da çocuklar için aynısını söyleyemeyiz. Bir çocuğun hayal gücünün sınırlarını kestirebilmek pek mümkün değil. Hayallerini somut bir nesne haline getirmek isteyen çocuklar kendi tasarımlarını oluşturabilme yeteneğini de edinmek isteyeceklerdir. Bunun sonucu olarak da ülkede üretmeye ve tasarlamaya meraklı insan sayısında ciddi bir artış olmasını beklemek yanlış olmaz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.