Öğrenci Kariyeri Banner

3 Adımda Güçlü Bir Ekip İnşa Edin

3 Adımda Güçlü Bir Ekip İnşa Edin
İş hayatında, projelerde ve hayatın her alanında verimliliğin artırılıp başarının yakalanmasında ve hedeflere ulaşılmasında ekiplerin takım ruhunu yakalayarak beraber iş yapması ve birbirleri ile fikir alışverişinde bulunmaları çok önemlidir. Peki güçlü bir ekip inşa edebilmek için neler yapmak gerekir?

Ekip çalışmasının geliştirilmesinde örgütlerin karşılaştığı engeller, endüstrinin özelliklerine, organizasyonun kültürüne ve ilgili kişilere bağlı olarak son derece spesifik olabilir. Bununla birlikte, Harvard Business Review’in hazırladığı listeye göre ekiplerin sıklıkla karşılaştığı 8 sorun şöyle:

-Takım kimliğinin bulunmaması

-Karar vermede yaşanan güçlük

-Zayıf iletişim

-Yaşanan çatışmaların çözümlenememesi

-Katılımın eksikliği

-Yaratıcılığın eksikliği

-Ortak fikir (alternatif fikirlerin ve yaklaşımların görmezden gelinmesi)

-Etkisiz liderlik

Tüm bu yaşanan sorunlara rağmen 3 adımda iyi koordine edilmiş ve işine odaklanabilen bir ekip oluşturulabilir

1) İletişim kurun, sadece bilgilendirmeyin

communication ile ilgili görsel sonucu

Başarılı bir ekip oluşturmada en önemli noktalardan biri iletişimdir. Yukarıdaki listeye baktığımızda yaşanan birçok sorunun iletişim eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Bunun nedeni gayet basit. Karşılıklı iletişim kurmak yerine insanları yüzeysel olarak bilgilendirmeyi tercih ediyoruz.

Bu anlayışı biraz olsun kırmamız gerekiyor. Bilgilendirme tek yönlü yapılan bir çalışmadır. Birilerini bilgilendirdiğimizde bizimle aynı görüşte olup olmadığını tam olarak anlayamayız ve bilemeyiz.

İletişim ise iki yönlüdür ve dinamik bir yapıya sahiptir. Karşınızdaki kişi ile daha rahat bir şekilde anlaşabilir ve duygularını hissedebiliriz.

Bir lider olarak birebir sohbetlerde ya da büyük bir buluşmaya katıldığınızda konuşmacı olduğunuz kadar iyi bir dinleyici olmasını da bilin. Böylelikle daha iyi sonuçlar elde edersiniz ve çevrenizdeki kişilere ideal bir örnek teşkil edersiniz.

2)İşbirliği yapın

işbirliği ile ilgili görsel sonucu

Bazı insanlar işbirliğini yapmaları gerektiği için yaparlar. Odak noktaları sahip oldukları ekonomik durumun korunması ve savunulması üzerine olur. Bunun eksiklikleri temel alan bir strateji olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı kişiler ise işbirliğini gerçekten istedikleri için yaparlar. Eğer sen de böyle yapmayı tercih edersen pastadan daha büyük pay alacağını bilmelisin. Böylesi daha geniş ve kapsayıcıdır.

Örneklere bakacak olursak, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri bile elde etmiş oldukları başarılarının bir kısmını birbirleriyle yapmış oldukları stratejik ortaklıkla elde etmişlerdir. Aynı şekilde ilaç firmaları hayat kurtaran ilaçları geliştirmek ve dağıtımını yapabilmek için sahip oldukları bilgileri ve kaynakları birbirleriyle paylaşarak işbirliği içerisine gitmeye başladılar.

Birçok yönden iletişim ve işbirliği iç içe geçmiş durumdadır. Başkası ile etkili bir iletişim kurarsanız işbirliğinin de gelişmesi ile daha güvenilir ilişkiler kurabilirsiniz. Bu da daha güçlü bir ekip oluşturmanın kapılarını açacaktır.

3) Araçları kullanın

social media ile ilgili görsel sonucu

İyi bir ekip oluşturma yolunda sorunlarla mücadele etmemizi sağlayacak, iletişim ve işbirliği seviyelerimizi artırmada bizlere yardımcı olacak birçok araç olduğunu da unutmamız gerekiyor. Akıllı telefonlarımız, Skype hesaplarımız, FaceTime’ımız, Twitter’ımız … Bu tür sosyal araçların da bizlere yardımcı olacağını unutmayalım.

Güçlü bir ekip oluşturmanın birçok yolu var, iletişim ve işbirliği bunların başını çekiyor. Bu iki yetkinliği layıkıyla gerçekleştirin ve zorlukların üstesinden kolayca gelin.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.