Öğrenci Kariyeri Banner

2024'ün En İyi Üniversitelerinin Listesi Açıklandı!

2024'ün En İyi Üniversitelerinin Listesi Açıklandı!

İngiltere’de bulunan ve dünya genelindeki yükseköğretim kurumlarının analizini yapan Quacquarelli Symonds isimli şirket, şimdi de 2024 yılının en iyi üniversitelerinin listesini açıkladı.

20 yıldır düzenli olarak hazırlanan listenin ilk sırasında  Amerika Birleşik Devletleri’nin köklü üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) yer alıyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin ilk sıralarında genel olarak Avrupa ve Kuzey Amerika’daki eğitim kurumları yer alıyor. 

Yükseköğretim Kurumlarını Analiz Eden Quacquarelli Symonds İsimli Şirket, 2024 Yılının En İyi Üniversitelerini Sıraladı!

Dünya çapında büyük bir prestije sahip olan en iyi üniversiteler listesi Quacquarelli Symonds tarafından 20 yıldır düzenli olarak yayımlanıyor. Sıralamayı belirlerken farklı alanlardaki pek çok kriter göz önünde bulunduruluyor. Bu kriterleri, akademik itibar, işveren itibarı, öğretim üyesi-öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen akademik makale sayısı, uluslararası öğretim üyesi oranı ve uluslararası öğrenci oranı gibi başlıklar oluşturuyor.

Listeyi hazırlamak için 104 ülke ve bölgeden 500’ü aşkın yükseköğretim kurumunun çeşitli akademik kriterlere göre değerlendirilmesi yapılıyor.  Ayrıca dünyanın en iyi üniversiteleri listesi yapılırken 17.5 milyon akademik makale inceleniyor ve 240 bini aşkın lisansüstü eğitim görevlisi ve uzmanın değerlendirmesi alınıyor.

2024’ün En İyi Üniversiteleri Listesinin Zirvesinde Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) Yer Alıyor!

ABD’nin en köklü kurumlarından olan MIT, üst üste 12. kez en iyi üniversiteler listesinin birinci sırasında yer alıyor. Massachusetts Teknoloji Üniversitesi farklı kriterlerde 100 üzerinden tam puan almayı başardı.

Her zaman olduğu gibi en iyi üniversiteler listesinde Avrupa ve Amerika’daki kurumlar ilk sıralarda yer alıyor. Listede bulunan ilk 10 üniversitenin çoğu, ABD ve İngiltere’deki eğitim kurumlarından oluşuyor.

Listedeki ilk 10 üniversite şu şekilde:

  • Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) – ABD – 100 puan
  • Cambridge Üniversitesi – İngiltere – 99.2 puan
  • Oxford Üniversitesi – İngiltere – 98.9 puan
  • Harvard Üniversitesi – ABD – 98.3 puan
  • Stanford Üniversitesi – ABD – 98.1 puan
  • Imperial College Londra – İngiltere – 97.8 puan
  • ETH Zürih – İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü – İsviçre – 93.3 puan
  • Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) – Singapur – 92.7 puan
  • University College London (UCL) – İngiltere – 92.4 puan
  • Berkeley Kaliforniya Üniversitesi – ABD – 90.4 puan

2024'ün en iyi üniversitelerinin sıralandığı listede Asya, Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki üniversitelerin listeye girme oranı yüzde 37’den yüzde 46’ya yükseldi.

Türkiye’deki hiçbir üniversite ilk 100'e girmeyi başaramadı. QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması içerisinde en yüksek puana sahip olan üniversitemiz ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi! ODTÜ, 32.2 puanla listenin 336. sırasında bulunuyor.

Listede yer alan diğer Türk üniversiteleri ise şu şekilde:

  • İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) (27.6 puanla 404. sırada)
  • Koç Üniversitesi (26.2 puanla 431. sırada)
  • Bilkent Üniversitesi (23.1 puanla 502. sırada),
  • Boğaziçi Üniversitesi (22.7 puanla 514. sırada)

Listeyi incelediğimizde Çin’deki üniversitelerin son dönemde önemli başarılara imza attığını görebiliriz. Uzmanlar Çin’in, dünyanın yeni akademik araştırma merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söylüyor.

Quacquarelli Symonds Başkanı Dr. Andrew MacFarlane yaptığı açıklamada, Çin’de son dönemde yapılan akademik çalışma sayısının arttığını ve bu çalışmaların uluslararası alanda kaynak olarak kullanılma oranının yükseldiğini söylüyor. Bu ise Çin’deki yükseköğretim kalitesinin giderek dünya standartlarına yaklaştığını ve Çin’in akademik alanda dikkate değer bir ülke haline geldiğini herkese gösteriyor.

 

Kaynak

 

 

 

 

 

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.