Öğrenci Kariyeri Banner

2017 Ek Yerleştirme Tercihleri Başladı! Üç Yüz Elli Bine Yakın Kontenjan Boş!

2017 Ek Yerleştirme Tercihleri Başladı! Üç Yüz Elli Bine Yakın Kontenjan Boş!
 

Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre 350 bine yakın kontenjan boş kaldı. Üniversitelerde boş kontenjanlar için ek yerleştirme tercihleri başladı. Tercihler, bugünden itibaren 5 Eylül'e kadar ÖSYM'nin internet adresinden yapılacak.

Ek yerleştirme tercihleri, bugünden itibaren 5 Eylül'e kadar T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.

Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24'ü geçmemek üzere, istedikleri sayıda tercih yapabilecekler.

15 lira olacak ek yerleştirme ücreti, 6 Eylül 2017 saat 23.59'a kadar yatırılabilecek.

Bu arada ÖSYM'nin sitesinden 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu'na ulaşılabilecek.

ösym 5
ÜNİVERSİTELERE EK YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.
Peki istediği bölüme yerleşemeyen veya herhangi bir bölüme / programa yerleşemeyenler için her şey bitti mi?

Uzmanlar, aldığı puanla herhangi bir bölüme yerleşemeyen üniversite adaylarının önümüzdeki günlerde açıklanacak ek yerleştirme tercihi ile hayallerine kavuşabileceklerine işaret ediyor.

“Yerleşemeyenler için umutlar sona ermedi” diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Sebahattin Kutlu, YGS ve LYS’de alınan puanların ek yerleştirme için kullanılabileceğine dikkat çekiyor: “ Üniversiteye girememiş olmak, ilk yaptığımız tercihlerde istediğimiz okula, istediğimiz bölüme yerleşememiş olmak aslında sürecin bittiği anlamına gelmiyor. Birçok adayımız dışarıda kaldı. Ama baktığınızda üniversitelerde de 215 bini aşkın, hatta kayıt yaptırmayanlarla birlikte ek kontenjanda 300 bini bulacak bir kontenjanımız olacak. Bu ciddi bir fırsattır. İlk tercihlerde olduğu gibi, yine bir tercih yapma fırsatı var. Yani üniversiteli olma fırsatı halen devam ediyor. ”

Doğru bir tercih listesiyle yeniden ek yerleştirme için başvuruların yapılabileceğini belirten Kutlu, ek yerleştirmenin hem ilk yerleştirmede hiçbir lisans / önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar için, hem de özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen veya yerleşemeyen adaylar için de fırsat yaratacağına vurgu yapıyor. ÖSYM’ nin açıklayacağı ek kontenjanlarda istediği bölüm / program olan üniversite adaylarının bu fırsatı kaçırmaması gerektiğine işaret ediyor.

ösym

EK KONTENJANDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Ağustos ayının sonunda açıklanacak ek yerleştirmeden yararlanmak için ilk koşul 2017 ÖSYS'ye başvurmak, baraj puan olan 150’yi aşmak ve merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşmemiş olmak.

ÖSYS’ye hiç başvurmamış olan ya da herhangi bir lisans / önlisans programına yerleşmiş olan adaylar kayıt yaptırmış olsun ya da olmasın; Açıköğretim Fakültesi de olsa ek kontenjandan yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen adaylar ise yararlanabilecek.

Ek Yerleştirmede, 2017-ÖSYS İlk Yerleştirmede kontenjanı dolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlara öğrenci alınıyor. İlk yerleştirmede dolmadığı için minimum puanı oluşmamış olan programları, 2017-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, hiçbir lisans / önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise 150 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.

Bir programa ilk yerleştirmede kontenjanı kadar aday yerleştirilmiş ve açık, kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle oluşmuşsa, bu program için minimum puan oluşmuş demektir.

Sadece lisans programlarında taban puan oluşmuşsa bu puanın üstünde olma şartı aranacak.
Hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrenci alınacağı, programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler ise ÖSYM’nin www.osym.gov.tr adresinde yayımlanacak ‘Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.

ÖSYM-Sınav-Sistemi

EK YERLEŞTİRME TERCİHİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Tercih yapılırken ilk yerleştirmede olduğu gibi ve daha önce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS puanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerli olacak. Bu sınavlarda baraj puanlarının aşılmış olması şart.

 

Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanır ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasını oynatmayacak biçimde, gözden geçirilir. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla ve web siteleri iyice irdelenir.

İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır.

Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirilecek. Tercih sırası sadece adayın önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önem arzediyor.
Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme tercihleri, kurban bayramından sonra; ek kontenjan yerleştirme sonuçları ve üniversite kay�t işlemleri ise eylül ayının ikinci haftası itibariyle gerçekleştirilecek.
YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.