Öğrenci Kariyeri Banner

2016’da Liderliğinizi Yükseltin!

2016’da Liderliğinizi Yükseltin!
 kariyer_basamakları

Marlene Chism, linkedin hesabından bu ay için yazdığı makalesini yayımladı ve şunları söyledi:

2015 yılında yayınlanan No-Drama Leadership’ kitabını yazarken, zamanımızın önemli liderlerinden biriyle, Francis Hesselbein ile, görüşme ayrıcalığına eriştim. Frances liderliği nasıl yapılır meselesi olarak değil nasıl olmalı olarak tanımlıyor ve diyor ki: “Hayatımızın yarısını nasıl yapılacağını öğrenerek ve diğerlerine nasıl yapılacağını öğreterek harcıyoruz. Ama biliyoruz ki en nihayetinde performansı, sonuçları belirleyen liderin kalitesi ve karakteridir.” Ocak ayı makalem sizlere liderliğinizi yükseltmeniz için kim “OLMANIZ” gerektiğinize vurgu yaparak bu basit ama çoğunlukla göz ardı edilen ‘yapılacaklar işleri’ başarmak için 16 yol öneriyor.



  1. Güven İnşa Edin


    Güven inşa etmek için güvenilir olmanız gerekir. Bu da yapacağım dediğiniz şeyleri yapma alışkanlığı gerektirir. Sözünüzü tutarsınız. Önemsemeden “Ben sana dönerim.” demezsiniz. Kibarca gerçekleri söylersiniz. Sırf birisini iyi hissettirmek için hak edilmemiş övgüler vermeyecek ve de dürüstlüğünüzü öfkenizi açıklamak için bir özür olarak kullanmayacak kadar dikkatlisiniz. Güven inşa etmek yüksek derecede farkındalık ve kasıtlı eylemler gerektirir.


  2. Düşüncelerinize Hâkim Olun


    Biz insanlar her gün 60.000’in üstünde şey düşünürüz ve %70’in üzerindeki düşüncelerimiz ya tekrarlayan ya da olumsuz düşüncelerdir. Olumsuz düşündüğünüzde ve neyin yürümediğine odaklandığınızda, olumsuzluk amacı için yeni nöronlar yaratırsınız! Düşüncelerinize hâkim olmak pozitif güç olma isteği gerektirir.


  3. Güçlü Bir Dil Kullanın


    Bir lider olarak diliniz sizi ve diğerlerini ya zayıf ya da güçlü yapar. Ne hakkında daha çok konuşursunuz: neyin işlediği hakkında mı yoksa neyin işlemediği hakkında mı? Mümkün ve imkânsız olan nedir? Ne istiyorsunuz ya da ne istemiyorsunuz? Güçlü bir dil kullanımı yeni konuşma alışkanlıkları gerektirir ki bu da yeni düşünme yollarını beraberinde getirir.


  4. Uygun Sınırlar Çizin


    Ev ve iş ilişkilerindeki dramların dört sebebinden biri uygun sınırlar çizememektir. Uygun sınırlar çizmek için anahtar, insanları memnun etmekten vazgeçip kendi düşüncelerinize odaklanmaktır. Eğer kendinizi ezilmiş ya da dargın hissederken bulursanız, ihtimaller sınırlarla ilgili bir sorununuz olduğu ve kendi üretkenliğinizi feda edip, diğerlerini mutlu etmeye ihtiyaç duyduğunuz üzerine yoğunlaşır.




  1. Bağlanmak ve İletişim Kurmak


    Bağlanan liderler bilir ki birçok işi yapıp aynı zamanda birinin endişelerini dinlemek imkânsızdır. Dinlemelisiniz. Dikkatinizi vermelisiniz. Diyalog kurmalısınız. Zaman oluşturmalısınız. Bunun yararı şudur ki bağlanmak aslında geniş çapta zaman tasarrufudur çünkü güven inşa edersiniz, ilk seferde doğru anlarsınız ve sadakat inşa edersiniz.


  2. Güçlenmeyi Teşvik Edin


    Bütün cevapların sizde olmasına gerek yok ancak sizin iyi soru sormanız gerekir. Güçlenmeyi teşvik eden liderler kendi insanlarına güvenmek konusunda isteklidirler ve ayna onlara zeki olmaları, cevapları olmaları, becerikli olmaları şeklinde geri yansır. Seçeneğinizi bulduğunuzda gücünüzü bulursunuz. Güçlenmeyi teşvik eden liderler diğerlerini kurtarmayı keserler ve onun yerine, diğerlerine kendi seçeneklerini bulmaları için yardım ederler.




  1. Resmin Tamamını Görün


    Resmin tamamı büyük resimden farklıdır. Resmin tamamı pay sahiplerinden, işçilerden, satıcılardan bütün bölümleri ve parçaları içerir, Pay sahipleri adadaki hazine sandığına ulaşmak ister, liderler herkesin daha güçlü ve daha hızlı kürek çekmelerini isterler ve kürekçiler (işçiler) gemide daha büyük oturma minderleri isterler. Ve satıcılar mı? Onlar yolculuğu daha güzel hale getirmek için size hazine sandığının anahtarını ve daha iyi oturma minderlerini satmak üzere oradadırlar. Bütün bakış açılarını anladığınızda, resmin tamamını görürsünüz.


  2. Kendinize Yatırım Yapın


    Kendilerine yatırım yapan liderler şirketin bunun için karşılık vermesini beklemezler. Okurlar. Podcastler dinlerler. Konferanslara bile katılırlar ve kendi ceplerinden çıkması gerekse bile antrenörlük için ödeme yaparlar. Kendinize yatırım yapmak yetki vermek tutumundan çok kişisel sorumluluk tutumu gerektirir.


  3. Güncel Kesinlik


    Güncel kesinlik herkesi sakin ve üretken tutar. Bir lider güncel kesinlik faktörünü sürekli iletişim ve herkesi gelişmelerden ve gelecek olan değişimlerden haberdar ederek sağlayabilir. Gereğinden çok belirsizlik dedikoduları ve başkasının işini kontrol etme eğilimini doğurur. Üretken işçi isteyen liderler onları düzenli olarak güncel tutarlar.


  4. Diğerleri İçin Daha Fazla Görün


    Diğerleri için daha fazla gören liderler aynı zamanda diğerlerinden daha fazlasını da umarlar. Diğerleri için daha fazla gören liderler insanları bir kutuda tutmamak için dikkatlidirler, örneğin, birisinin sadece kasiyer olması, birisinin sadece ev işinde çalışması gibi. Neyin mümkün olduğunu söyleyin ve işçilere potansiyellerine ulaşma arzusu için ilham verin.


  5. Rota Düzeltme Modeli


    Rota düzeltme geçmişteki bir hatayı kabul etmek ya da herhangi bir tecrübe edilen problemde oynadığınız rolü sahiplenmek kadar basittir. Sabit genel rota düzeltme rol modeli işçilerinize tamamen kişisel sorumluluğu benimsemeyi ve öğrenme zihniyeti sağlar. Sonuç ise sorumluluk kabul etmeye istekli işçiler ve yargılanma korkusu olmaksızın sorumlu olmalarıdır.


  6. Ping Pong’dan Kaçının


    Liderler birçok üretken zamanı tartışmalarla, kinayelerle ve kibirlerle dağılarak, israf ederler. Nedeni adil olmayan ya da birisini suçlamak olan “Evet sen yaptın; Hayır ben yapmadım,” oyunları ping-pong oyunudur ve gerçek bir kazanan yoktur. Açık fikirli liderler her türlü yanlış anlaşılmayı ya da geçmiş hataları temizlerken istenen sonuç hakkında konuşmak için enerjiyi nasıl yeniden yönlendireceklerini bilirler.


  7. Savunma Mekanizmalarını Ortadan Kaldırın


    Biz insanlar ya gelişme ya da koruma modundayızdır. Koruma modunun kanıtları savunma mekanizması olarak bilinen gözlenebilir davranışları içerir. Savunma mekanizmaları; umursamaz bakışlar, cevabı yapıştırmak için alay ifadeleri kullanmak ve sessiz davranışlar gibi pasif-agresif davranışlar içerir. Savunma mekanizmanızın rotasını düzeltmek için ilk olarak, istenilen değişim için beklentileri belirleyin ve sonra aynı davranışları sergileyenlere sorun.


  8. Değerlerinizi Bildirin


    Bazen bir liderin kişisel değerleri şirket değerleriyle çatışır. Önceden neye düşkün olduğunuzu bilmek size değişim zamanlarında cesur olmak ve görüşünüzü savunmak için yardımcı olacaktır.


  9. Bir Öğrenme Ortamı Yaratın


    İnsanlar öğrenme özgürlüğünü hissettiğinde bütün sorumluluğu üzerlerine alırlar. Mükemmellik, öğrenme konusunda ve rota düzeltme üzerine değerlendirildiğinde, çalışanlar sonunda sorumluluk sistemini iş güvenliğini sağlamak için nasıl yeneceğini öğrenir.


  10. Değişimin Kendisi Olun


    Ne almak istiyorsanız onu verin. Daha çok huzur istiyorsanız, huzurlu olun. Daha çok saygı istiyorsanız, saygılı olun. Kabullenilmek istiyorsanız, diğerlerini kabullenin. İzlediğiniz tutumlar aradığınız değişimlere ilham verecektir.



Marlene Chism bir yetkili eğitmen, danışman ve 
Stop Workplace Drama (2011) ile No-Drama Leadership (2015) kitaplarının yazarıdır. Yöneticilerle ve kültürü işyerinde dönüştürmek isteyen yüksek performanslı liderlerle çalışır.
Fırsatları keşfetmek için: marlene@marlenechism.com


                                                                                  Kaynak


Bu Yazı ÖğrenciKariyeri Ekibinden Armoni Bayar tarafından özel olarak ogrencikariyeri.com
ziyaretçileri için çevrilmiştir.
İşte kendisine ulaşabileceğiniz hesaplar; Facebook | Twitter | Linkedin


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.