Öğrenci Kariyeri Banner

2014'de Damga Vuracak Teknoloji Trendleri

2014'de Damga Vuracak Teknoloji Trendleri
damga_vuracak_teknolojiler


Gartner 2014 yılı için 10 stratejik teknoloji eğilimini belirledi. Dünyaca ünlü araştırma şirketinin yeni yılda teknoloji adına ön gördüğü yenilikler neler?

1-Mobil cihaz çeşitliliği ve yönetimi

Gartner 2018 yılına kadar cihaz çeşitliliği, kullanıcı içerikleri ve etkileşim paradigmalarının ‘her şey her yerde’ stratejilerini başarısızlığa uğratacağını ileri sürdü. Mobil iş gücünün boyutunu çok daha karmaşık hale gelmesini sağlayan BYOD (kendi cihazını getir) programının istenmeyen birçok sonucu olacağını daha önceden de ön gören Gartner, şirketlere şu yönde bir tavsiyede bulundu: Şirket çalışanlarına sağlanan cihaz esnekliği şirketin güvenlik gerekliliklerine ve mahremiyet şartlarına uygun olmalıdır. Bu beklentiler şirket tarafından çalışanlara aktarılmalı ve bu yönde önlem alınmalıdır.

2-Mobil analitik fotogrametrik konumlama sistemi (apps) ve uygulamalar

Gartner 2014 ile birlikte, geliştirilmiş JavaScript performansı ve HTML5 yardımıyla bir tarayıcı üzerinden ana kurumsal uygulama geliştirme ortamı oluşturacak. Sonuç olarak, geliştiricilerin insanlara daha farklı şekillerde ulaşabileceği, zengin ses ve video içeren  kullanıcı ara yüzü modellerine odaklanmalarının daha doğru olacak. Ayrıca Mobil Analitik Fotogrametrik Konumlama Sistemi’nin (apps) artacağı, uygulamaların ise belli bir süre trend olarak devam edeceği, sonrasında ise küçüleceği belirtildi. Pazar şu an Mobil Analitik Fotogrametrik Konumlama Sistemi (apps) oluşturmak isteyenler için oldukça parçalanmış durumda ve bu pazarı yakın bir gelecekte birleştirmek ise mümkün değildir.

Tavsiye edilen ise: Kullanıcı deneyiminin bir sonraki evrimi son kullanıcı davranış değişikliklerini motive etmek, duygu ve eylemlerden sonuç çıkartmak ve yapılan kasıtları anlamlandırmak olmalıdır.

3-Her şeyin interneti

İnternetin kurumsal yaşamda ve araba, televizyon gibi tüketici ögelerinde hızla büyüyen bir popülaritesi var; fakat bu popüleriteye karşın içinde bulunulan bir problem var. Büyüyen ve hızla gelişen internete karşın, çoğu şirket ve teknoloji sağlayıcıları genişletilmiş interneti keşfetmemiş durumda ve bu olanaklara örgütsel ve operasyonel olarak hazır değil. Gartner’ın bu durum karşısında ortaya çıkardığı 4 temel kullanım modeli ise şöyle:

  • Yönet

  • Kazanç elde et

  • Etkin hale getir

  • Büyüt


4-Hizmet komisyoncusu olarak çalışacak melez bulut ve BT

Gartner kişisel bulutları ve harici özel bulut hizmetlerini bir araya getirmenin önemli olduğunu ileri sürüyor. Şirketler melez bulut ile kendi özel bulut servislerini tasarlıyor ve dışardaki bulutlarıyla entegrasyon / birlikte çalışabilirlik sağlıyor. Gartner bulut servis hizmetleri geliştikçe daha fazla dağıtım bileşeninin ortaya çıkacağını ileri sürüyor.

5-Bulut/müşteri mimarisi

Birçok mobil cihazın yeteneği ve gücü artarken; bulut mimariside gün geçtikçe değişiyor. Gartner mobil kullanıcıların mobil teknolojilerin daha karmaşık kullanımlarına talebi devam ederken, sunucu tarafında işlem ve depolama kapasitesinin daha yüksek düzeylere ihtiyaç duyacağını belirtiyor.

6-Kişisel bulut dönemi

Daha kişisel bulut teknolojileri ile cihazlar üzerindeki yük başka yönlere doğru kayacak. Kişisel bulut aygıtları, birden fazla cihaz ile bilgilerinize ulaşmaya çalıştığınız geleneksel cihazlardan farklı roller üstlenecek. Elimizdeki cihazın tipi şimdiye oranla önemini yitirecek.

7-Her şeyin tanımlandığı yazılım

Yazılım tanımlı herhangi bir şey (SDx): Altyapı programlamak için geliştirilmiş standartlar, veri merkezi ile birlikte çalışabilen bulut teknolojisi, DevOps ve hızlı altyapı sağlama olarak tanımlanabilir. Altyapı türü belirli bir sektörde dominant satıcılar rekabet ve düşük marjlarını artırmak için bu standartları takip etmeyi tercih etmeyebilir, ama son kullanıcılar kolaylık, maliyet azaltma fırsatları ve konsolidasyon için olan olasılıklardan yararlanabilirler.

8-Web-ölçekli BT

Web ölçekli BT ile büyük bulut hizmet sağlayıcıları Amazon, Google, Salesforce.com vb… gibi şirketler, BT hizmet anlayışında yapılanmaya gidiyor. Bu şirketlerin yeteneklerini aşmasına dikkat çeken Gartner, bu önde gelen bulut  sağlayıcılarının ihtiyaca göre mimari oluşturacağına dikkat çekiyor.

9-Akıllı makineler

Gartner akıllı makineler döneminin BT tarihinin en yıkıcı dönemi olacağını ileri sürdü. Bu farkındalık, IBM’in Watson’ında olduğu gibi, gelişmiş global endüstriyel sistemlerin çoğalması anlamına gelecek. Bu yüzden şirketler oldukça kısa süre içerisinde kendi akıllı makineleri için yatırımda bulunacak ve bundan sonraki dönemde akıllı makinelerini tüketiciye uyarlayarak projelerini güçlendirecek.

10-3D baskı

Önümüzdeki yıl  3D yazdırma piyasasındaki büyüme oranının yüzde 75 olacağı tahmin edilmektedir. Bu rakam 2015 yılına gelindiğinde ise yüzde 200’ü bulacaktır. Gartner 3D yazdırmanın gerçek, kalıcı ve uygun maliyetli olduğunu; bunun da geliştirilmiş tasarımlar, aerodinamik prototip ve kısa vadede imalat maliyetleri azaltmak anlamına geldiğini ileri sürdü.

İçerik : Ali Rıza Babaoğlan / blog.turkcell.com.tr

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.