Öğrenci Kariyeri Banner

141 Yıl Önce Bugün

141 Yıl Önce Bugün
Tarihteki İlk Telefon Görüşmesi: Çabuk buraya gelin sizi görmek istiyorum!

Günümüzde şekil ve boyut değiştiren, akıllanan hatta telefonla konuşmak dışında hemen hemen her iş için kullandığımız telefonlar için bugün tarihi bir gün. Çünkü tarihteki ilk telefon görüşmesinin yapıldığı gün tam olarak 141 yıl önce bu güne denk geliyor yani 10 Mart 1876.

Telefonu icat eden Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı. Ancak kendi icat ettiği telefonun bugünkü halini ve kullanış amaçlarını tahmin edememiştir muhakkak. Graham Bell'in annesi doğuştan işitme engelliydi. Dedesi ve babası yıllarını işitme engellilere adadı. Özellikle babası işitme engellilere duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yollarını geliştirmeye çalıştı. İki kardeşi veremden ölünce, babası kalan tek oğlunun sağlığı için Kanada'ya göçtü. Babasının ölümünden sonra onun çalışmalarını tanıtmak ve yaymak için çabalayan Graham Bell Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Önce Ontario'ya, daha sonra Boston'a yerleşti. Burada bir süre işitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren okulda çalıştı. Daha sonra kendi okulunu kurdu.

graham bell ile ilgili görsel sonucu

Telefonun icadı öyle düşündüğümüz gibi kolay olmadı. Telefonun mucidi Graham Bell’in ailesinde birçok duyma engelli kişi vardı. Graham Bell’in babası da işitme engelli kişiler üzerinde birçok araştırma yapmıştı. Bu bilgiler ışığında ilerleyen Graham Bell Amerika ve İngiltere’de dünyanın en prestijli üniversitelerinde çok iyi bir akademik yere ulaştı.

Çalışmalarının sonunda bir gün sesin bir tel üzerinden bir başka yere aktarılabileceği sonucuna vardı ancak aktarılan sesler anlaşılmaz bir şekildeydi. Günlerden bir gün çalışmalarına sürdüren Graham Bell’in üzerine asit döküldü ve aniden telefonu kaldırıp yardımcısını aradı ve çabuk buraya gelip kendisine yardım etmesini istedi. Ancak ilk anda farkında olmasa da bu tarihteki ilk telefon görüşmesiydi ve kayıtlara da tarihteki ilk telefon görüşmesi olarak Graham Bell’in 141 yıl önce 10 Mart günü yapmış olduğu bu konuşma geçmiş oldu.

ilk telefon graham bell ile ilgili görsel sonucu

Türkiye'de ilk telefon ise;


Türklerde ilk telefon Osmanlı Devleti'nde 1908 yılında uygulanmaya başlandı. Kadıköy ve Beyoğlu santralleri 1911 yılında hizmete açıldı. İlk otomatik telefon santrali Cumhuriyet Dönemi'nde Atatürk'ün emriyle 1926 yılında Ankara'da kuruldu. Ardından diğer il merkezlerinde de telefon santralleri kurulmaya başlandı. Kısa bir süre sonra kurulan santrallar aracılığıyla bütün iller arası telefon haberleşmesi başlamış oldu. PTT'nin 1970'lerden sonra yaptığı çalışmalarla telefon, Türkiye'de geç olmakla beraber, süratle yayılmaya başladı.

Günümüzün vazgeçilmesi olan telefon çoğu işimizi görür hale geldi. Kapalı olması durumunda içimizin rahat edemediği noktaya kadar geldi. İletişim amacını en iyi şekilde yerine getiren bir araç oldu. Artık bir çok telefon markası rekabet ederken, bir birinden özel son model akıllı telefonlar piyasaya çıktı.

Şu an bu yazıyı okurken de kimimizin elinde :)

Kaynak

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.